نماينده شادگان با اشاره به سفر هفته آینده ابتكار و معاونان وزارتهاي نيرو و نفت به خوزستان جهت بررسی وضعیت تالابها، گفت: اين سفر نبايد حالت مُسكن داشته باشد و اين هيات تنها براي ابراز ناراحتي از وضعيت موجود، به منطقه سفر نكند.
عبدالله تميمي اظهار كرد: كمبود نزولات آسماني بر همه استان خوزستان از جمله تالابهاي هورالعظيم و شادگان اثر داشته است و با توجه به اينكه اين دو تالاب ثبت بينالمللي هستند؛ لازم است براي حفاظت و احياي تالابها، اقدامات جديتري صورت گيرد.
وي ادامه داد: حقآبه تالاب شادگان از رودخانه جراحي تامين ميشود، این تالاب در دو سه سال گذشته با كمبود شديد آب مواجه بود كه در این شرایط، طرحي مبني بر انتقال آب از رودخانه كارون به تالاب شادگان به سازمان حفاظت محيط زيست ارايه شد. در این طرح قرار است كانالي از رودخانه كارون به تالاب شادگان احداث شود كه در آيندهاي نزديك به بهرهبرداري خواهد رسید.
نماينده شادگان در ادامه به مساله انتقال آب از سرشاخههاي كارون به حوزههاي مركزي اشاره كرد و گفت: اين مساله نه تنها بر تالابها اثر ميگذارد بلكه بر كشاورزي، مسايل زيستمحيطي، آب شرب و ساير مسايل اثرگذار است. بدين ترتيب در سفر وزير نيرو به خوزستان، مخالفت خود را با انتقال آب اعلام كرديم؛ مخالفت نمايندگان خوزستان با اين مساله بدين علت است كه مقياس و اندازهاي كه قرار است آب برداشت شود، براي آب شرب نيست بلكه بيشتر براي كشاوري و مصارف صنعتي است.
تميمي اظهار كرد: چنانچه اين برداشت آب به منظور شرب باشد مخالفتي وجود ندارد اما هر چه آب بيشتر برداشت شود، بيشك تاثير اين اقدام در حوزه مبدا بیشتر نمود پيدا ميكند. نبايد فراموش كرد كه طرح احیای 550 هزار هكتاري مقام معظم رهبري در استان خوزستان كمبود آب دارد، همچنين زمينهايي در خوزستان وجود دارد كه به زمينهاي شور و لميزرع تبديل شدهاند و از برخي زمينها كه در گذشته از هر هكتاري 6 تا 7 تن گندم برداشت ميشد، اكنون برداشت گندم حتي به 200 كيلوگرم هم نمی رسد و وضعيت بسيار نگران كننده است.
وي افزود: میزان حق آبه تالاب شادگان كم است و اين كمبود بر اشتغال، ريزگردها و مسايل زيست محيطي تاثير مستقيم دارد. در بخش اشتغال بين 10 تا 11 هزار نفر از طريق این تالاب به طور مستقيم مشغول به كار هستند كه در صورت از بين رفتن زمينه اشتغال اين افراد، مشكلات بسياري در اين حوزه ايجاد مي شود.
نماينده شادگان با بيان اينكه تالابها سپر طبيعي بسيار خوبي براي مهار ريزگردها هستند، گفت: متاسفانه همانطور كه ذكر شد كمبود آب تاثير مستقيم بر تالابها داشته است، علاوه بر كمبود آب، وزارت نفت نيز با انجام اقداماتي موجب خشك شدن نقاطي از تالابها شده است كه اين خشكي، وقوع پديده ريزگردها را شدت ميبخشد.
تميمي افزود: ما با اين برنامه وزارت نفت مخالفيم، چرا كه آنها از بستر دريا نفت را به گونهاي استخراح ميکنند كه نيازي به خشك كردن آن ناحيه ندارند ولی براي استخراج نفت از تالاب كه در برابر دريا، وسعت بالا و حجم آب زيادي ندارد، نقاطي از آن را خشك ميكنند.
وي ادامه داد: خشك كردن تالاب براي استخراج نفت واقعا يك فاجعه محيط زيستي است. وزارت نفت اذعان ميكند چون عراق از مخازن مشترك در حال استخراج نفت است، ما از عدم استفاده از اين مخازن، متضرر ميشويم. اما وزارت نفت با اين اقدام دارد حيات بكر تالاب را از بين ميبرد و تالاب را فداي صدها هزار بشكه نفت ميكند. اين در حالي است كه ميتوانست با يك برنامه ريزي درست هم استخراج نفت داشته باشد و هم تالاب را خشك نكند.
نماينده شادگان با اشاره به سفر خانم ابتكار و چند تن از معاونان وزارتهاي نيرو و نفت به منطقه در هفته آينده، گفت: البته نبايد اين سفر حالت مُسكن داشته باشد و اين هيات تنها براي ابراز ناراحتي از وضعيت موجود، به منطقه سفر نكند. پيش از اين رييس جمهور، وزير بهداشت، معاون رييس جمهور، خانم ابتكار و ... نيز به خوزستان سفر كردهاند، بنابراين ضرورت دارد اين هيات با دست پر در اينجا حضور يابند نه به منظور بازديد مجدد از منطقه.
تميمي اظهار كرد: لازم است طرحهايي ارايه بدهند كه قابل اجرا باشند. طرحهايي در دولتهاي قبل اجرا شده و مشكلاتي را ايجاد كردهاند، اما دولت كنوني مسئوليت پذيرفته و بايد مشكلات اين طرحها را هم بپذيرد و در جهت رفع مشكلات آن برآيد و نبايد از اين مسئوليت شانه خالي كند.