بیشتر افراد دچار چربي خون ميتوانند با اصلاح رژيم غذايي، چربي خون خود را كنترل و از بروز سكتههاي قلبي جلوگيري كنند
عضو هيات علمي دانشگاه علومپزشكي جنديشاپور اهواز گفت: بیشتر افراد دچار چربي خون ميتوانند با اصلاح رژيم غذايي، چربي خون خود را كنترل و از بروز سكتههاي قلبي جلوگيري كنند.
دكتر فرزانه احمدي اظهار كرد: در خون هر فرد چند نوع چربي وجود دارد و آنچه كه از همه معروفتر و براي مردم شناخته شده است، چربي كلسترول است.
وي ادامه داد: از اجزاي كلسترول و چربي خوب بدن HDL و يكي از اجزاي چربي مضر آن از نوع LBL است؛ كساني كه چربي خون بالا دارند، عمدتا LBL آنها بالاست. البته پايين بودن چربي خوب خون يعني HDL نيز يك معضل است. در برخي افراد نيز میزان تريگليسيريد خون بالاست و همچنین افرادي هستند كه هم تريگليسيريد بالا و هم چربي خون (HDL) پايين دارند. اصطلاحا ميتوان گفت اين افراد چربي خون بالا دارند.
اين متخصص قلب و عروق افزود: همچنین نوعي دیگر از ذرات چربي در خون وجود دارد كه مربوط به افرادي است كه در نمونه خون آنها يك لايه سفيد رنگ بر سطح نمونه خون قرار ميگيرد و در خصوص اين افراد نیز گفته ميشود كه چربي خون آنها بالاست. البته اين نوع چربي خون بالا در جامعه شايع است.
احمدي اظهار كرد: بالا بودن چربي خون مضر يا تريگليسيريد، موجب تجمع و رسوب مواد چربي در ديواره عروق به خصوص عروق کورونر ميشود و التهاب موضعي در ديوار رگ ايجاد ميكند. سلولهاي سيستم دفاعي بدن نيز در آن ناحيه تجمع پيدا ميكنند و در نتيجه به تدريج ديواره رگ به سمت داخل رگ برجسته شده و يك حالت انسداد نسبي عروق ايجاد ميشود.
وي ادامه داد: گاهي اوقات اين برجستگي پاره ميشود و مانند هر جاي ديگر بدن كه زخم ميشود، پلاكتها در محل زخم جمع ميشوند و زماني كه اينها در محل پارگي در عروق نيز تجمع كنند، كل رگ مسدود میشود و ممكن است سكته قلبي رخ دهد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علومپزشكي جنديشاپور اهواز گفت: زماني كه اين پارگي اتفاق نيافتد، به تدريج شاهد تجمع چربي، سلولهاي التهابي و رسوب چربي و ... خواهيم بود و ديوار داخلي رگ تنگتر و حالت انسداد نسبي ايجاد ميشود كه در اين حال وقتي فرد فعاليت بدني داشته باشد، دچار درد سينه ميشوند.
احمدي گفت: عدهاي به صورت ژنتيكي چربي خون بالا دارند؛ در اين افراد به دليل اختلاف ژنتيكي در ژنهاي تنظيمكننده چربي خون، چربيهاي خون بالا ميرود. عوامل ديگري هم هستند كه همراه با چربي خون در خون گردش دارند و اين عوامل هم توسط عوامل ژنتيكي تنظيم ميشود كه اختلال ژنتيكي موجب مختل شدن اين عوامل شده و در نتيجه ميزان چربي خون هم از اين اختلال تاثير ميپذيرد.
وي عنوان كرد: عمده افراد با رژيمهاي غذايي نامناسب، به چربي خون بالا دچار ميشوند، این بیماران چربي زيادي مصرف ميكنند، كه موجب ميشود چربي خون بيش از حد مجاز افزايش و به مرور زمان اين چربيها در خون رسوب كرده و موجب انسداد رگهاي مختلف بدن از جمله رگهاي قلبي شود.
اين متخصص قلب و عروق اظهار كرد: بنابراين با رژيم غذايي مناسب ميتوان از ايجاد اين مشكلات پيشگيري كرد. فرم ژنتيكي چربي خون بالا نيز رژيم غذايي مناسب تا حد زيادي قابل اصلاح است.
احمدي گفت: افراد تا آنجا كه ميتوانند بايد مصرف چربيهاي اشباع شده و روغنها را در برنامه غذايي كم و از روغنهاي مايع با ترانس پايين استفاده كنند.
وي اظهار كرد: در زمان خريد روغن حتما اطلاعات روي محصول را بخوانید. بهتر است روغنهاي مايع از جمله زيتون و سويا را در برنامه غذايي خود قرار دهید و از حرارت دادن روغنهايي كه بايد در دماي حرارت پايين مصرف شوند، جدا خودداري كنید.
اين متخصص قلب و عروق گفت: براي غذاهاي سرخ كردني، سعي شود از روغنهاي ويژه سرخ كردن استفاده كنيد. اما حتيالامكان براي حفظ سلامتي از مواد غذايي سرخ كردني كمتر استفاده شود زیرا سرخكردنيها موجب افزايش كلسترول خون ميشود.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علومپزشكي جنديشاپور اهواز افزود: با توجه به اينكه کودکان در بیشتر اوقات كارهاي خود را به صورت نشسته انجام ميدهند و بيشتر مشغول انجام بازيهاي كامپيوتري تا فعاليت بدني هستند، معمولا دچار چاقي مزمن ميشوند بنابراين ضرورت دارد مواد غذايي سرخ كردني از رژيم غذايي آنها حذف شود.
احمدي ادامه داد: براي درمان دارويي چربي خون بالا نيز لازم است به پزشك مراجعه شود و درمان دارويي با صلاحديد پزشك معالج تجويز شود. درمان غيردارويي چربي خون بالا نيز با اصلاح رژيم غذايي و افزايش تحرك و فعاليت بدني امكانپذير است.