خوزنیوز: روز دوشنبه مراسم "جشن نفس، جشن زندگی" ویژه بزرگداشت خانواده های اهداء
کننده عضو با حضور دکتر کتایون نجفی زاده رئیس اداره پیوند و بیماریهای
وزارت بهداشت، فرج الله خبیر معاون سیاسی اجتماعی استانداری خوزستان، دکتر
اسماعیل ایدنی رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، سرکار خانم ثریا
قاسمی بازیگر سینما و تلویزیون، جمعی از معاونین و مدیران دانشگاه به همراه
خانواده های اهدا کنندگان و همچنین گیرندگان عضو استان خوزستان در تالار
شهدای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد.
به گزارش خوزنیوز؛ رئیس
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ابتدای این مراسم ضمن گرامی داشت
یاد عزیزانی که با اهدای عضوشان امکان زندگی و میسر نمودن حیات را برای
افرادی که در معرض خطر بودند فراهم نمودند، گفت: امروزه، پيشرفت هاي پزشكي
در سراسر جهان سبب شده است تا از مرگ زودرس افراد جلوگيري شود و طول عمر با
كيفيت افزايش يابد.
اسماعیل ایدنی ادامه داد: بسياري از بيماري ها
به ويژه بيماري هاي قلبي، ريوي، كليوي و كبدي بيماريهايي هستند كه ممكن
است افراد را در معرض مرگ زودرس قرار دهند. خوشبختانه پيشرفتهاي پزشكي كه
در ایران رخ داده است، ظرفيت خوبي در كشور ایجاد کرده که بتوان تا حدود
زيادي از مرگهاي زودرس جلوگيري به عمل آورد.
وی افزود: عليرغم
ظرفيت بسيار خوبي كه در ساختار نظام سلامت براي پيوند عضو وجود دارد، در
مقايسه با كشورهاي ديگر در سطح بسيار پاييني از میزان رضایت اهداء عضو براي
پيوند هستيم.
ایدنی گفت: با توجه به اينكه در بسياري از كشورها
اهداء عضو از فرد زنده و سالم ممنوع است، اما متاسفانه در كشور ما بيشتر
پيوندهاي كليه ای كه انجام می شود، از فرد زنده صورت می گیرد.
ریيس
دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز ادامه داد: از آن جا که در كشور ما
فرهنگ سازي مناسبي در جهت اهدا عضو صورت نگرفته و خيرانديشي در اهداء عضو
براي مردم تبيين نشده است، درصد اهداء عضو از بیماران دچار مرگ مغزی شده در
كشور پایین است.
وي تصريح كرد: عنصري كه فرهنگ كشور ما را از بقيه
كشورها متمايز مي كنند، عنصر ايثار است. نمونه آن در جنگ تحميلي بود كه
مردم كشور از همه جا گرد هم آمدند و از خاک و ناموسشان در خوزستان دفاع
كردند و از تمام عزيزانشان در اين راه مقدس گذشتند.
ايدني تاكيد
كرد: آمار بيماران كبدي، ريوي، كليوي و قلبي در استان خوزستان بالا است و
بدین ترتیب بیماران نیازمند به پیوند عضو در استان نیز آمار بالایی دارند،
بنابراين بايد بستري فراهم کرده و نگذاريم عزيزاني كه در ليست انتظار پیوند
هستند، به دليل اينكه نوبت به آنها نميرسد، دچار مرگ زودرس شوند.
وي
افزود: هدف از حضور در جشن نفس، تشكر از عزيزاني است كه با فداکاری و
ایثار، همنوع دوستی و محبت را معنی کردند و به اهداء عضو از عزیزشان که
دچار مرگ مغزی شده رضایت دادند که من به نوبه خودم از تمام این خانواده ها
تشكر و قدرداني ميكنم.
مردم ما بسيار مهربان و ايثارگر هستند، تنها بايد در اين زمينه به درستی فرهنگسازي شوددکتر کتایون نجفیزاده رئیس اداره پیوند و بیماری های خاص وزارت بهداشت در "جشن نفس جشن زندگی" اظهاركرد: با وارد آمدن ضربه به سر، از آنجا که جمجمه استخواني است و نمي تواند فشار ضربه را خارج كند، این فشار به چهار رگ اصلي منتقل شده و موجب تخريب سلولها مي شود و ممکن است به علت شدت ضربه وارده، مرگ مغزي اتفاق بیفتد.
نجفی زاده ادامه داد: تنها 14 روز يعني دو هفته پس از آن می توان بيمار را نگه داشت. همچنين 6 تا 7 دقيقه پس از مرگ مغزي، اگر اكسيژن مصنوعي به قلب داده شود، اعضا سالم ميمانند و در غیر این صورت، قلب و ساير اعضاء از كار مي افتند.
وی تصریح کرد: طبق محاسبات صورت گرفته، در هر سال، 5 تا 8 هزار نفر در کشور دچار مرگ مغزي مي شوند و از این میان، امکان انجام عمل اهداء عضو از نیمی از این افراد یعنی از 2500 تا 4000 بیمار مرگ مغزی وجود دارد، اما با این وجود متاسفانه در سال 92 تنها 665 اهداء عضو در کشور انجام شد.
نجفی زاده گفت: بهترين آمار اهداء عضو در دنيا متعلق به کشور اسپانيا است كه 35 مورد در هر یک ميليون است در حالی که این رقم در ايران 7 تا 8 مورد در هر یک ميليون ميباشد كه شايسته كشوري با فرهنگ اسلامي ناب و روحیه ایثارگری بالا نیست.
رییس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت گفت: بعد مهم در فرهنگسازی اهداء عضو، صدا و سيما و رسانه ها هستند كه بايد اطلاعات را به درستی به گوش مردم برسانند و در اين زمينه فرهنگ سازي لازم را انجام دهند تا مردم از ارزش والاي اهداء عضو آگاه شوند.
وي ادامه داد: اولين برنامه جشن نفس در سال 83 در تهران برگزار شد، این جشن را مردمي و رسانه اي كرديم تا فرهنگ سازي شود و تاكنون 11 سال است كه جشن نفس برگزار مي شود.
نجفي زاده افزود: تجربه نشان داده است كه مردم ما بسيار مهربان و ايثارگر هستند، تنها بايد در اين زمينه به درستی فرهنگسازي شود، طبق گفته آيت الله مكارم شیرازی نیز اهدا عضو واجب عيني است.
وی با بیان اینکه تاكنون 53 دانشگاه علوم پزشکی را در زمينه اهدا عضو فعال كرده ايم، گفت: اهداء عضو داراي چند بعد است. يك بعد آن دولت است كه وزارت بهداشت و همه مسئولان بايد كمك كنند و اکنون واقعا" بر روي اين مسئله تمركز شده و تلاشهاي بسياري در اين زمينه صورت گرفته است. یک بعد ديگر تيمهاي درماني شامل پزشكان و پرستاران و حتي راننده آمبولانسها هستند كه با جان و دل در اين زمينه فعاليت مي كنند.
این مقام مسئول در پایان ضمن آرزوی رحمت وافر برای درگذشتگانی که عضوی از بدن آنها هم اکنون در بدن انسان دیگری در حال تپش و فعالیت است افزود: امیدواریم تجلیل از خانواده این عزیزان از دست رفته و اجرای چنین برنامه های فرهنگی بتواند در افزایش میزان رضایتمندی مردم کشور در اهداء عضو از بیمار مرگ مغزی شده نقش اثرگذار خود را داشته باشد و این میزان در سال های آتی افزایش پیدا کند.
لزوم فعالیت سازمانهای مردم نهاد در فرهنگسازی اهدا عضوفرج الله خبير در مراسم "جشن نفس، جشن زندگی" اظهار کرد: افرادي هستند به دليل مشكلات قلبي، كليوي و حتي ريه كيفيت زندگي خود را از دست داده اند و علاوه بر اينكه دچار درد جانفرسا شده اند، هزينه هاي زيادي را متوجه جامعه كرده اند.
وي گفت: جهان بيني قرآني يك فرد را به مثابه كليت مردم در نظر مي گيرد، در قرآن آمده است كه اگر يك فرد را بكشيد يعني همه مردم را كشته ايد و اگر به يك نفر حيات ببخشيد يعني به همه مردم حيات بخشيده اید.
خبير تصريح كرد: طبق آمار از بين 150 مورد مرگ مغزي در خوزستان، تنها 4 مورد اهدا عضو صورت مي پذيرد. كه اين آمار بسيار پایین است و نمي تواند آمار خوبي براي ما باشد.
وي با بیان اينكه اگر اهدا عضو از فرد سالم صورت گيرد كيفيت زندگي فرد اهداکننده نیز از بين مي رود، گفت: برخی با اعتقاد به اينكه ممكن است گيرنده عضو در زندگي آينده خود دچار خطا و گناه شود و عذاب آن به اهداکننده نیز برسد، از اهدا عضو جلوگيري مي كنند ولي به اين فكر نمي كنند كه فرد بیمار رنج كشيده و دچار مشكلات زيادي شده است و قدر زندگي را بيشتر مي داند، پس احتمال اينكه به سمت كار خير و نيك برود، بيشتر است.
معاون سياسي اجتماعي استانداري خوزستان ادامه داد: بايد اين آداب و رسوم و فرهنگ غلط را در زندگي خود تغيير دهيم و از قدرت سازمانهاي مردم نهاد در اين زمينه خوب استفاده كنيم. مردم را به صحنه بياوريم تا فرهنگ در جامعه تغيير كند و اهدا عضو به عنوان يك كار با ارزش در نظر گرفته شود.
خبير افزود: خوزستان از استانهای بزرگ كشور است پس بايد خيرين به صحنه بيايند تا امكانات بهتري براي اهدا عضو فراهم شود. در این زمینه حتي كساني كه پیوند عضو شده اند بايد در صحنه كار خير حضور داشته باشند.
معاون سياسي اجتماعي استانداري خوزستان در پایان خواستار بهره گیری از حضور مردم و سازمانهای مردم نهاد در جهت فرهنگسازی اهدا عضو شد.