قصه پروژه پل هشتم به عنوان یکی از بزرگترین پروژه های شهری کشور که کلنگ آن در اواخر دوره دوم شورای شهر اهواز توسط مصطفی پورمحمدی وزیر وقت کشور بر زمین زده شد داستان غم انگیز پروژه ای است که در پس درگیری شورای سوم، سه سال مغفول ماند. نیمه جان شدن شورای شهر جان تازه در این سازه کابلی دمید و درمدت یکسال در آستانه افتتاح قرار گرفت. اما این روزها شوک تغییر مدیریت شهری در اهواز این پروژه را دچار سکته کرده به گونه ای که تابلوی روز شمار آن به عنوان نمایشگر علایم حیاتی از کار افتاده است
قصه پروژه پل هشتم به عنوان یکی از بزرگترین پروژه های شهری کشور که کلنگ آن در اواخر دوره دوم شورای شهر اهواز توسط مصطفی پورمحمدی وزیر وقت کشور بر زمین زده شد داستان غم انگیز پروژه ای است که در پس درگیری شورای سوم، سه سال مغفول ماند. نیمه جان شدن شورای شهر جان تازه در این سازه کابلی دمید و درمدت یکسال با پیش از 90 درصد پیشرفت در آستانه افتتاح قرار گرفت. اما این روزها شوک تغییر مدیریت شهری در اهواز این پروژه را دچار سکته کرده به گونه ای که تابلوی روز شمار آن به عنوان نمایشگر علایم حیاتی از کار افتاده است.
پایگاه خبری شوشان در این زمینه نوشت: سالها است که در دنیا مسئولین و متولیان امور اجرایی برای نمایش اتمام به موقع پروژههای خود از نصب روزشمارهایی در محل انجام کار استفاده میکنند. روزشمارهایی که با در نظر گرفتن تعداد روزهای توافق شده برای اتمام کار، نشاندهنده دقت برنامهریزی پیمانکاران و مجریان طرح هستند.
اقداماتي که در راستاي شفاف سازي، نظارت پذير نمودن و پاسخگو کردن مسئولین در حوزه هاي مختلف، از جمله نصب روزشمار بر روي پروژه هاي عمراني صورت مي گيرد از اين روست که اعمال مسئولین قابل محاسبه، نظارت و باز خواست باشد و در صورت وقوع هرگونه خلل، قصور يا تقصير و يا تاخيري در انجام امور و يا تحقق وعده ها، آن مسئول در برابر مردم پاسخگو بوده و به حضور مردم توضيح دهد.
بی گمان يکي از اصلي ترين محل هاي هرز رفتن (حيف و ميل) اموال عمومي و تحميل هزينه هاي اضافي و گزاف بر مديريت، به تاخير افتادن انجام پروژه هاست. و بالطبع تسريع در انجام پروژه ها يکي از موثرترين روش هاي صرفه جويي در مديريت است. یکی از روش های ملموس پیگیری این استراتژي (تسريع در انجام پروژه ها) نصب روزشمار بر سر هر پروژه است که زمان دقيق اتمام پروژه را نشان مي دهد.
نصب روزشمار پروژه ها در راستاي شفاف سازي اهداف و برنامه هاي مديريتي صورت مي گيرد چرا که هر مديري مي بايد اهداف خود را به صورت واضح و قابل سنجش اعلام بدارد تا موفقيت يا عدم موفقيت در رسيدن به اهداف قابل بررسي باشد.
بعلاوه روزشمارها، جايگاه زمان و اهميت ويژه آن را براي مديريت شهري نشان مي دهند. افزون براين هر پروژه عمراني در شهر به صورت طبيعي زحمتهايي براي مردم به وجود مي آورد لذا مردم حق دارند زمان اتمام هر پروژه اي را بدانند تا بتوانند زندگي خود را براساس آن تنظيم کنند.
چند سال پیش و در هنگام ساخت برج میلاد ، قالیباب شهردار تهران در اقدامي بي سابقه که نشان از پاسخگويي وي به عنوان مدير ارشد کلان شهر تهران دارد با نصب روزشمار معکوس دست به ابداعی زد که رفته رفته در اکثر پروژه های شهری نیز تسری یافت .
قاليباف همزمان با تصدي پست شهرداري تهران يکي از مهمترين استراتژي هاي خود را اتمام پروژه هاي معوقه عمراني تهران که از زمان آغاز برخي از آنها نزديک به يک دهه مي گذشت، گذاشته بود.
به همين خاطر دستور نصب روزشمار را بر بالاي تمامي پروژه هاي در حال ساخت و نيمه کاره تهران داد تا اگر افتتاح پروژه اي به تعويق افتاد کم کاري، قصور و يا تاخير در انجام تحقق وعده هاي خود در برابر مردم پاسخگو باشد.
براساس روزشمار نصب شده بر بالاي برج ميلاد قرار بود اين برج در مدت زمان معین تکمیل شود ولي به دليل پاره اي اختلال و افتتاح برج ميلاد تا دهه فجر به تاخير افتاد
در آن زمان با منفی شدن روزشمار معکوس و عدم تحقق وعده ها برای اتمام برج میلاد در زمان معین قالیباف را بر آن داشت تا ضمن ارائه پاره اي توضيحات درخصوص زمان اتمام برج ميلاد از پايتخت نشينان به خاطر وقفه در اتمام و افتتاح اين برج پرسر و صدا عذرخواهي کند.
شهردار تهران پيش از اين نيز همزمان با تصدي پست رياست شهرداري تهران با نصب روزشمار بر بالاي پروژه هاي عمراني تهران جسارتش را درخصوص روي حرف خود بودن و تکميل سر موقع پروژه هاي عمراني تهران به اثبات رسانده بود کاري که کمتر مديري حاضر به انجام آن است .
نمونه های چنین اقدامی که قالیباف در تهران انجام داد در کلان شهر اهواز و در دوران سرپرستی محمد صفری صورت گرفت و تابلو روزشمار معکوس اتمام پل هشتم در این کلانشهر نصب شد و طبق آن در مدت زمان معینی این پروژه باید به اتمام می رسید. این طرح نو ( روزشمارمعکوس) مورد توجه شهروندان قرار گرفت و اندک دلخوشی را در میان اهوازی ها ایجاد کرد . در آن زمان یکی از شهروندان اهوازی در وبلاگ شخصی اش نوشت :
حقیر که گاها به استان های دیگر تردد و سفر داشته ام هنگامیکه پروژه های مختلف را در آنجا به سرعت و جدیت خوبی پیشرفت داشتند مشاهده می کردم برای اهواز عزیز غصه ام می شد که چرا در استان خوزستان و کلان شهر اهواز اینقدر پروژه ها بی بند و بار است و آنقدر طولانی است که دیگر از مزه می افتد ! اخیرا پلی در اهواز در حال ساخت و تکمیل است و امانیه اهواز را به بزرگراه شرق اهواز و بزرگراه کوت عبدالله متصل ساخته و تاثیر به سزائی در ترافیک این شهر مظلوم و عقب مانده دارد !تابلوئی دیدم که از خوشحالی اولا خشکم زد و تصمیم گرفتم تا ضمن تهیه عکس از آن همه شهروندانم را در این شادمانی سهیم نمایم .و آنهم تابلو شمارش معکوس برای افتتاح پل بود که حقیقتا کار درست و بجایی است و ثانیا تکلیف همه را روشن می کند که بالاخره کی انشاالله افتتاح می شود.
البته این شور و شعف چندان هم دوامی نداشت و این روزها شهروندان اهوازی نظاره گر تابلو روزشماری هستند که بر روی یک عدد خاص ثابت مانده و هیچ حرکتی نمی کند. شمارشگر معکوس پل هشتم روزها و هفته ها به همین منوال مانده اما مسئولی جوابگوی چرایی آن نیست.
قالیباف شهردار تهران هنگامی که شمارشکر اتمام برج میلاد منفی شد و وعده ها محقق نشد با شهامت و جسارت از شهروندان عذرخواهی کرد و از موانعی سخن گفت که بر سر راه این پروژه است. ای کاش مسئولین ما نیز در همان روزهایی که شمارشگر ثابت مانده بود چنین شهامتی داشتند و ضمن بیان علت ، به خاطر تعویق پروژه از مردم عذرخواهی می کردند.