رئیس ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه اگر طلبه حرفی را بگیرد، شهری را آباد میکند، به نقل برخی روایاتهای بیاساس در منابر اشاره کرد و گفت: چون دستمان از قرآن و نهجالبلاغه کوتاه شده است این سخنان را میگوییم.
حجتالاسلام و المسلمین محسن قرائتی در گردهمایی روحانیون، مبلغین و ائمه جماعات مساجد و مراکز فرهنگی که به مناسبت بیست و سومین اجلاس سراسری نماز شب گذشته نهم دی در اهواز برگزار شد، با بیان اینکه سهم بزرگی از تبلیغات بر عهده علما، روحانیون و خطبا است، اظهار کرد: اگر طلبه حرفی را فراگیرد، شهری را آباد میکند.
وی در آغاز، آمادگی خود را برای صحبت در مورد چهار موضوع سیمای نماز در کشور، تفسیر، امام زمان(عج) و اصل تبلیغ اعلام کرد و انتخاب یکی از این موضوعات را به عهده روحانیون و مبلغین واگذار کرد که پس از نظر سنجی، طلاب و روحانیون موضوع امام زمان(عج) را انتخاب کردند.
قرائتی در خصوص این موضوع گفت: ما در زیارت آل یس به نماز امام زمان(عج) سلام میدهیم؛ یعنی نماز حتی جایگاه امام را نیز برجسته میکند. در روایات میبینیم که ملاک قضاوت درباره افراد نیز، نماز قرار میگیرد. میزانی که علم شما مفید است یا خاصیت دارد در نماز مشخص میشود. اگر هر چه سواد شما بیشتر شد، نماز شما نیز بیشتر شد، معلوم میشود سواد شما خاصیت دارد. در روایات داریم: «ثمرة العلم العبودیة».
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه امامت یکی از امتیازات شیعه است، ادامه داد: در قدیم امام زمان(عج) مال شیعه بود. الان این سؤال مطرح است که مدیریت جهان در آینده با کیست؟
این مفسر قرآن خاطرنشان کرد: ما در هر نماز به یاران امام زمان(عج) سلام میدهیم: «السلام علینا و علی عباد الله الصالحین». عباد صالحین با توجه به آیه «أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ»(انبیاء، 105). یاران امام زمان(عج) هستند.
وی با بیان اینکه نمیتوان برای انسان فرمول خاص و معینی تعریف کرد، گفت: امام صادق(ع) میفرماید: هر کس خود را بالاتر از دیگران بداند مستکبر است. از ایشان سؤال شد، چگونه چنین است؛ بالاخره انسانی که نمازمیخواند از تارکالصلاه برتر است؟ ایشان فرمود: چرا که انسان وجودی است که در یک لحظه بسیار تغییر میکند. نمونه این تغییر در قرآن نیز وجود دارد؛ در داستان مربوط به ساحران و فرعون میبینیم ساحران برای مقابله با حضرت موسی(ع) تمام امکانات خود را جمع کردند و برای این کار خود از فرعون اجر هم میخواستند: «أَئِنَّ لَنَا لَأَجْرًا إِن کُنَّا نَحْنُ الْغَالِبِینَ»(شعرا، 41). اما به محض اینکه معجزه حضرت موسی(ع) را دیدند، چه اتفاقی افتاد؟ «فَأُلْقِیَ السَّحَرَةُ سَاجِدِینَ»(شعرا، 46). ساحران ایمان آوردند: «قَالُوا آمَنَّا بِرَبِّ الْعَالَمِینَ»(شعرا، 47) و در مقابل فرعون هم ایستادند. این واقعه نشانگر آن است که انسان موجودی است که همواره تغییر میکند و نمیتوان برای او فرمول خاصی درست کرد.
قرائتی ادامه داد: در جبهه افرادی بودند که احتمال نماز خواندنشان را هم نمیدادیم اما از طرف دیگر افرادی به دین پشت کردند که یک عمر قالالباقر و قالالصادق میگفتند. دلهای انسانها به دست خداست: «یا مقلبالقلوب». اگر ما به وظیفه خود عمل کنیم همه روانشناسان در تغییراتی که ممکن است در انسانها به وجود آید درمیمانند.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور خطاب به مبلغین و ائمه جماعات مساجد با اشاره به اینکه با امکانات محدود و بدون بودجه هم میتوان کار کرد، گفت: اگر برای خدا کار کنیم مردم به سوی ما خواهند آمد. مگر پزشک اطفال نداریم؟ آخوند اطفال هم داشته باشیم. خودمان شروع کنیم. به امکانات دولت تکیه نکینم. از امکانات دولتی استفاده کنیم اما به دولت تکیه نکنیم.
وی با انتقاد از مدرکگرایی در حوزه علمیه تصریح کرد: اینکه برای سطوح حوزه علمیه معادل دکتری و کارشناسی ارشد قرار میدهیم نشانگر آن است که ما خود را باختهایم. به این آیه عمل کنیم: «خُذِ الْکِتَابَ بِقُوَّةٍ»(مریم، 12). خود را نبازیم. ما شاگرد امام زمان(عج) هستیم، منبع ما قرآن است چه نیازی داریم بگوییم دکتر هستیم؟ مدرکگرایی بلایی است که در حوزه آمده است.
قرائتی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان ضربالمثلهایی برای معرفی امام زمان(عج) پرداخت و تأکید کرد: همه طلاب و روحانیون باید به طور تخصصی دورههای مهدویت را سپری کنند. همت کنید، در زمینه تفسیر هم در حال حاضر کسانی هستند که تفسیر به رأی میگویند گناه این موضوع به گردن شماست. افرادی تفسیر میگویند که درکی از این موضوع ندارند و این به دلیل آن است که شما تفسیر نمیگویید.
این مفسر قرآن ادامه داد: نیروهای خود را جمع کنید، دورههای تخصصی مهدویت و تفسیر قرآن برگزار کنید. اگر این کارها را بکنید جوانان گرد ما جمع میشوند. آیه «وَلَوْ أَنَّهُمْ أَقَامُواْ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِیلَ وَمَا أُنزِلَ إِلَیهِم مِّن رَّبِّهِمْ لأکَلُواْ مِن فَوْقِهِمْ وَمِن تَحْتِ أَرْجُلِهِم»(مائده، 66) نشانگر آن است که اگر به قرآن بازگردیم دنیا نیز برای ما تأمین میشود.
قرائتی اظهار کرد: امام حسن عسگری(ع) در حدیثی میفرمایند: فقیه کسی نیست که تنها درس حوزه بخواند؛ بلکه کسی است که مردم را از شر دشمنان نجات دهد. کاری که امام خمینی(ره) کرد. بنابراین درس حوزه لازم است اما کافی نیست. مرجع تقلید باید اعلم و اتقی باشد، در کنار آن باید مصداق این آیه هم باشد: «أَشِدَّاء عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَیْنَهُمْ». بنابراین سختگیری بر دشمنان هم در دین سهم دارد.
وی در ادمه با ارائه نمونههایی از ظرفیت قرآن برای استفاده در منابر اظهار کرد: اگر قرآنی بشویم تمام شبهات را جواب خواهیم داد؛ چرا که خود قرآن فرموده است «آیات للسائلین».
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به نقل برخی روایاتهای بیاساس در منابر و سخنرانیها تصریح کرد: چون دستمان از قرآن و نهجالبلاغه کوتاه شده است در منابر و خطبههای خود، این سخنان را میگوییم. این بلاها به خاطر دوری از قرآن به سرمان میآید.
قرائتی خطاب به مبلیغین گفت: اگر میخواهید بیمه شوید و مردم را بیمه کنید اسلام ناب را تبلیغ کنید. اسرار نماز را از قرآن بگیرید. به سراغ بچهها بروید، تماس خصوصی بگیرید و به منبر اکتفا نکنید. امام رضا(ع) در حدیثی فرمودند:«اگر مردم شیرینی دین را بچشند از ما پیروی میکنند» وظیفه ما این است که اسلام را بچشیم و بچشانیم. دیگر دغدغهها همچون روزی دست خداست ما ارباب خوبی داریم، کتاب خوبی هم داریم. خودتان باید غیرت داشته باشید.