مديركل دامپزشكي خوزستان گفت: در سال جاري به منظور جلوگيري از شيوع بيماري مهلك هاري، 6 هزار و 275 قلاده سگهاي گله و نگهبان در سطح استان واكسينه شدند.
دكتر مصطفي كناركوهي اظهار كرد: به استناد مفاد بند 15 ماده 55 قانون شهرداريها "جلوگيري از شيوع امراض ساريه و حيواني و اعلام اين گونه بيماريها به وزرات بهداري و دامپزشكي و شهرداريهاي مجاور هنگام بروز آنها و دور نگه داشتن بيماران مبتلا به امراض ساريه و معالجه و دفع حيواناتي كه مبتلا به امراض ساريه بوده و يا در شهر بلاصاحب و مضر هستند" از وظايف شهرداريها است.
وي ادامه داد: بر اساس مفاد همين بندهاي قانوني اعلام شده بود كه "شيوهنامه نظارت بر نحوه نگهداري سگهاي گله و نگهبان" توسط سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور، معاونت امور شهرداريها، دفتر هماهنگي عمراني خدمات شهري و دبيرخانه ستاد مركزي كنترل جمعيت حيوانات ناقل بيماري به انسان تدوين شود لذا طبق اين شيوهنامه سازمان دامپزشكي كشور و ادارات كل تابعه آن در استانها موظف شده است كه نسبت به واكسيناسيون و شناسنامهدار كردن سگهاي صاحبدار طبق برنامه مشخص و مدون اقدام كنند.
مديركل دامپزشكي خوزستان افزود: علاوه بر آن طبق قانون، شهرداريها موظفند پيگير اقدامات لازم جهت اتلاف سگهاي ولگرد بدون صاحب در محدوده شهرها و روستاها باشند.
كناركوهي گفت: از مجموع سگهاي گله و نگهبان واكسينه شده عليه بيماري مهلك هاري، 5 هزار و 160 قلاده توسط اكيپهاي عملياتي ادارهكل و تعداد يك هزار و 115 قلاده از طريق خريد خدمات توسط اكيپهاي عملياتي مجاز بخش خصوصي، به صورت رايگان واكسينه شده و در اختيار دامداران قرار داده شد. علاوه بر سگهاي گله و سگهاي نگهبان، تعدادي سگهاي زينتي نيز عليه بيماري هاري توسط درمانگاههاي بخش خصوصي و در قبال اخذ وجه واكسينه شدند.
وي درباره بيماري هاري اظهار كرد: هاري بيماري حاد و كشنده ويروسي است كه سيستم اعصاب مركزي گوشتخواران اهلي، وحشي و انسان را هدف ميگيرد. مرگ در صورت ابتلا به هاري تقريبا قطعي است و در طول تاريخ تنها 6 انسان از بيماري هاري جان سالم به در بردهاند.
مديركل دامپزشكي خوزستان افزود: عامل بيماري هاري ويروسي است كه در بزاق بيمار پنهان شده و معمولا توسط گاز گرفتن حيوان آلوده به فرد سالم منتقل ميشود. اين ويروس به گرما بسيار حساس است به طوري كه در حرارت 50 درجه سانتيگراد، در مدت 15 دقيقه و در حرارت 60 درجه در 35 ثانيه از بين ميرود. بنابراين براي ضدعفوني كردن وسايل آلوده كافي است چند دقيقه در آب جوشانده شوند.
كناركوهي درباره وضعيت اين بيماري در ايران اظهار كرد: در ايران نيز همانند بيشتر كشورهاي دنيا بيماري هاري از نظر بهداشتي و اقتصادي حائز اهميت فراواني است. كم و بيش همه استانهاي كشور آلوده به بيماري هستند اما ميزان اين آلودگي در استانهاي شمالي، كرمان و فارس بيشتر است. بيش از 85 درصد موارد حيوان گزيدگي در ايران توسط سگ اتفاق ميافتد كه بيشتر اين موارد مربوط به سگهاي خانگي و سگ گله است و متاسفانه يكي از علل اصلي آن نيز عدم قلادهگذاري به شمار مي رود. تقريبا 40 درصد از ايرانياني كه با حيوانات هار گزيده شده و درمان نشدهاند، مبتلا به اين بيماري شدهاند.
وي ادامه داد: گاز گرفتن به عنوان اصليترين راه انتقال اين بيماري است. همچنين اين بيماري ميتواند از طريق خراشها و زخمهاي پوستي، مخاطات (لب، چشم، بيني)، پيوند اعضاي فرد بيمار به افراد سالم، راه تنفس و از طريق دستگاه گوارش منتقل شود.
مديركل دامپزشكي خوزستان در خصوص اقدامات لازم براي فردي كه توسط حيوان گزيده شده است، اظهار كرد: خارج ساختن و تميز كردن ويروس هاري از محل زخم يكي از اقدامات لازم در اين زمينه است. در ساعات اوليه پس از گزش بايد زخم را حداقل به مدت 5 تا 10 دقيقه با آب و تميز و صابون عميقا شستشو داد. اين عمل مهمترين قسمت پيشگيري از هاري است كه 50 درصد پيشگيري از بيماري هاري از اين طريق امكان پذير است.
كناركوهي ادامه داد: توجه داشته باشيد كه در اين شرايط بايد با استفاده از فشار آب، كف صابونهاي باقيمانده را از محل زخم خارج كرد چون باقيمانده صابون ميتواند مواد ضدعفوني كننده را بياثر كند.
وي بر ضرورت ضدعفوني كردن زخم نيز تاكيد كرد و گفت: پس از شستشو، بايد زخم را با الكل، محلول بتادين و يا ساير مواد ضدعفوني، ضدعفوني كرد. زخم را هيچ وقت نبايد پانسمان كرد، چون ويروس هاري در مقابل نور و اكسيژن هوا خاصيت خود را از دست ميدهد. در نهايت نيز بايد فرد به مركز بهداشتي درماني جهت تلقيح واكس و سرم ارجاع داده شود.