تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۷
کد خبر: ۷۵۵۸۹
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
معاون فناوري رييس جمهور عنوان کرد:
حمايت از ثبت پتنت‌ها و توسعه مراكز رشد و نوآوري
معاون علمي و فناوري رييس جمهور بر لزوم تامین درصدي از درآمدهاي دانشگاه از محل فروش شركت‌هاي دانش بنيان يا قراردادهاي ارتباط با صنعت تاکید کرد.

دكتر سورنا ستاري در ادامه سفر خود به خوزستان پيش از ظهر امروز در نشستي با مسئولان و اساتيد دانشگاه شهيد چمران اهواز که در سالن جلسات حوزه رياست اين دانشگاه برگزار شد‏ه با بيان اين‌كه در اقتصاد مبتني بر منابع زيرزميني، هيچ‌گاه ارزش‌هاي فكري و دانش رهایی پيدا نمي‌كند‏ و اين پايه تئوري استبداد است كه چرا كشورهاي داراي منابع هيچوقت پيشرفت نمي‌كنند، اظهاركرد:‌ اين رفتار در اقتصاد، ‌خود را نشان مي‌دهد و چنين اقتصادي به دليل آن‌كه رانت بزرگي در آن وجود دارد، هيچگاه در حوزه دانش بنيان حوزه دانش پيشرفت نمي كند.

‌وي با بيان اين‌كه از اولويت‌هاي دولت يازدهم تغيير دادن رفتار با اقتصاد است، گفت:‌ البته تحقق اين امر كار بسيار بزرگي است. در سال‌هاي اخير در دنيا اتفاقات عجيبي در زمينه رشد صنايع نوآور رخ داده است و اكنون شاهد هستيم كه شركت‌هاي بزرگ دنيا ديگر نفتي و گازي نيستند؛ بلكه شركت‌هايي هستند كه در يك اتاق تاسيس شده‌اند، در حالي كه به بانك هاي ما نمي توانند چنين سيستمي را قيمت‌گذاري كنند.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور با تاكيد بر لزوم حركت به اين سمت در مباحث دانشگاهي به تغيير ساختار آموزشي و آكادمي‌هاي روسيه اشاره كرد و افزود: روسيه در هشت سال گذشته برنامه وسيعي براي تغيير اين ساختارها اجرا كرده است؛ تصوراتي كه ده سال پيش نسبت به برنامه‌هاي آكادمي‌هاي روسيه وجود داشت اكنون به شدت تغيير كرده است، زيرا دنيا هم تغيير كرده و اكنون ديگر مباحث زيست فناوري و نوفناوري و فن آوري اطلاعات مطرح است و اين تغيير ساختار در كشور بايد حتما اتفاق افتد.

ستاري فر تغيير جهت به سمت شاخص هاي اقتصاد دانش بنيان را از ديگر برنامه ها معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري عنوان و اظهاركرد: تا كي مي خواهيم بگوييم سرانه هر دانشجو چقدر است؟؛ بايد درصدي از درآمدهاي دانشگاه از محل فروش شركت‌هاي دانش بنيان يا قراردادهاي ارتباط با صنعت تامين شود.

‌وي ادامه‌داد: ‌اين قبيل اتفاقات كه يك عضو هيات‌علمي پنج دانشجو PhD داشته باشد ولي يك قرارداد پژوهشي هم نداشته باشد فقط در ايران اتفاق مي‌افتد؛ تعريف يك پژوهش و تحقيق بدون مشتري معني ندارد. البته مقاله‌دادن از پايان‌نامه‌هاي تحصيلات تكميلي ايرادي ندارد ولي مقاله نبايد به عنوان هدف قرار بگيرد، بلكه هدف تحقيق است؛ نتيجه اين طرز نگاه اين‌است كه افتخار كنيم كه رشد علمي داشته‌ايم؛ البته كه ما رشد ملي داشته ايم اما جالب است كه فقط يك مقاله در نيچر داريم.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور با تاكيد بر اين‌كه ما تنها در اين صورت مي توانيم از توسعه فعاليت‌ها حمايت كنيم، افزود: بازديد براي اين نيست كه آزمايشگاه دانشگاه را تقويت كنيم. البته در اين زمينه هم حمايت مي كنيم اما نه به اين شيوه؛ اين قبيل آزمايشگاه ها كم نيست؛ اتفاقا در پژوهش كم هزينه نشده است اما يكي از انتقادات اين است كه چرا خروجي نداشته‌ايم. در دوره‌هاي مختلف پژوهشكده‌هاي زيبا، ساختمان‌هاي پشرفته و تجهيزات گران‌قيمتي ساخته شده‌است اما تنها در مواقع خاصي كاور روي دستگاه‌ها را كنار مي‌گذارند، در حالي كه اين دستگاه‌ها بايد 24 ساعته سرويس بدهند.

ستاري حمايت از آزمايشگاه‌ها را درقالب شبكه آزمايشگاهي عنوان كرد و در ادامه با بيان اين‌كه در حال حاضر معاونت علمي و فناوري حمايت ‌هاي خيلي خوبي را ارائه مي‌دهد، اين بخش از حمايت‌ها را شامل دو بخش عنوان كرد و توضيح داد: يك بخش تحقيقات و پژوهش‌هاي پايه و دانشي مانند رياضي و فيزيك است كه مشتري خارجي ندارد كه صندوق فناوري از اين پژوهش ها حمايت مي كند و از ابتداي سال نيز 270 پروژه را تثبيت كرده‌است. بخش ديگر توسعه فعاليت‌هاي صندوق پژوهشگران است و درصدد هستيم كه اين صندوق به بنياد علم ايران تبديل شود و سپس محورها و پروژه‌هايي در زيرمجموعه آن تعريف كنيم.

ستاري همچنين از ديگر اولويت‌هاي معاونت را حمايت از ثبت پتنت‌ها بر شمرد و افزود: ثبت هر پتنت حداكثر هزينه‌اي حدود 30 ميليون تومان نياز دارد كه درصدد هستيم اين اعتبار تأمين شود. توسعه مراكز رشد و نوآوري كه نمونه هايي از آن در دانشگاه صنعتي شريف ايجاد شده است نيز از ديگر برنامه‌هاي در حال اجراست.

وي با اشاره به مولفه هاي innovative industry (صنايع خلاق)، خاطرنشان كرد: در اين سيستم كه بر اساس دانش است، بايد دودكش ها را حذف كنيم. اكنون بسياري از استان‌ها حتي ظرفيت ايجاد صنعتي كه به يك متر مكعب آب نياز دارد را ندارند. بنابراين بايد اين سيستم در دانشگاه راه‌اندازي شود.

وي با توصيه به مسوولان و اساتيد دانشگاه براي ايده گرفتن از كارهاي اجرا شده در تهران، افزود: دانشگاه‌ها بايد با بيرون ارتباط ساختاري داشته باشند. در كشور ما پشت دانشگاه ها فقط مكانيكي و ساندويچي وجود دارد اما پشت بزرگترين دانشگاه هاي دنيا دفاتر بهترين و بزرگترين شركت ها مستقر است كه با دانشجويان و اساتيد ارتباط تنگاتنگي برقرار مي‌كنند و از سيستم استارت آپ ويكند بهره مي‌گيرند، زيرا سيستم innovative industry در شركت هاي كوچك قابل اجراست و در شركت هاي بزرگ بها پيدا نمي‌كند.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور با ابراز انتقاد از اين‌كه دانشگاه‌هاي ما در بافت صنعتي و فرهنگي جامعه حضور ندارند و نتوانستند ارتباط برقرار كنند، خاطرنشان كرد: معاونت علمي و فناوري در اين زمينه كاملا از پروژه‌هاي قابل اجرا حمايت مي‌كند؛ به شرط آن‌كه ثابت شود آن پروژه براي استان سودمند است و معضلي از مشكلات كشور را حل مي كند.

وي همچنين با اشاره به موضوع آب آن را يك تهديد نسلي براي كشور توصيف كرد و اظهارداشت: در بعضي از مناطق كشور مهاجرت‌هاي بي سابقه‌اي به خاطر نبود آب در حال رخ دادن است. همچنين در موضوع ريزگردها اگر راه حل عملي و كاربردي وجود داشته باشد، قطعا معاونت حمايت خواهد كرد و اگر همكاري و هماهنگي با ساير وزرا نياز باشد، نيز پيگيري هاي لازم انجام خواهد شد.

وي با اشاره به وجود 13ستاد راهبردي در معاونت علمي و فناوري رييس‌جمهور در حوزه هاي مختلف آب، نفت، IT و..، بر لزوم افزايش تعامل با اين ستادها تاكيد كرد و گفت: بسياري از مسائل از طريق اين ستادها قابل پيگيري و انجام است.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور همچنين با بيان اين‌كه از شركت‌هاي دانش بنيان حمايت خواهيم كرد، خاطرنشان كرد: تا پايان امسال 1000 ميليارد تومان اعتبار به صندوق نوآوري و شكوفايي اختصاص مي يابد و اين رقم در سال آينده افزايش خواهد يافت تا اقتصاد كشور را به سمت اقتصاد دانش بنيان تغيير دهد. معتقديم اين صندوق بايد جايي باشد كه تفاوت يك استاد دانشگاه را با يك شهروند عادي درك كند. چيزي كه در بانك‌هاي ما وجود ندارد و براي ارائه تسهيلات بروكراسي طولاني از اخذ ضامن و... اعمال مي كنند.

وي افزود: مي‌خواهيم جايي را درست كنيم كه ارزش اختراع، ايده و دانش را بفهمد تا به مرحله اي برسيم كه درصدي از درآمدهاي دانشگاه از محل فروش شركت‌هاي دانش بنيان تأمين شود.

وي ادامه‌داد: هر استادي كه در دانشگاه شهيد چمران بتواند يك شركت دانش‌بنيان تأسيس كند، 5 درصد از فروش محصولات اين شركت را به دانشگاه پرداخت مي كنيم كه اين موضوع در دانشگاه هاي ديگر هم در حال انجام است.

ستاري افزود: تصور مي كنيم حداقل 20 درصد از اساتيد توانايي حضور در زمينه تجاري‌سازي را داشته باشند كه اين هم از تغيير رفتارهايي است كه بايد اتفاق افتد.

وي همچنين با بيان اين‌كه اخيرا حمايت‌هاي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري از اعضاي بنياد نخبگان افزايش يافته و موارد زيادي به آن افزوده شده است، خاطرنشان كرد: يكي از موارد اين است كه در صورتي كه اعضاي بنياد در داخل كشور مدرك دوره دكتري خود را اخذ كنند، مي‌توانند با حمايت بنياد يك سال را در يكي از دانشگاه‌هاي خارج از كشور براي تحقيق و پژوهش بگذرانند.
مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار