تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ - ۲۲:۰۱
کد خبر: ۷
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
پس از ماه ها

سرانجام پل جهانی گرگرشوشتر فروریخت

هنوز اندکی از ثبت سازه های آبی شوشتردرفهرست میراث جهانی  نگذشته بود که بخشی ازپل گرگرنیمه شب شنبه فرو ریخت. پل گرگردهمین اثر ثبت شده ی جهانی و یکی از بخش های 13 گانه سازه های آبی به شمار می رود، به دنبال بارندگیهای اخیر در شهرستان شوشتر و نشت آب به برخی از آثار این سازه های آبی پل گرگر فرو ریخت تا اثرارزشمند تاریخی کشور در خطر حذف از آثار جهانی قرارگیرد،این در حالی ست که دعوا بر سر این که مقصر کیست وکوتاهی ازجانب چه نهاد و سازمانی بوده همچنان ادامه دارد.
نماينده‌ي مردم شوشتر در مجلس شوراي اسلامي، درباره‌ي ريزش بخش‌هايي از پل ثبت جهاني‌شده‌ي گرگر گفت:."حدود دو سال است كه علائم فروريختن پل گرگر در شهرستان شوشتر مشخص شده است و با وجود اين‌كه من از راه‌هاي مختلف و از طريق رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ حميد بقايي ـ موضوع را پيگيري كرده بودم، متأسفانه نتيجه‌ي تمام تأكيدها اين شد كه به‌عنوان يك كار فوري و مهم به اين موضوع نگاه نشد و آن را در روند اداري قرار دادند."
سيدمحمد سادات ابراهيمي ادامه داد:" تا كنون اقدامات درباره‌ي اين پل، جدي نبوده است و فقط سه هفته پيش، جلسه‌اي در سازمان ميراث فرهنگي تشكيل شد و آنجا قول دادند مسأله را به‌طور جدي دنبال كنند، در اين راستا گزارشي درباره‌ي وضعيت پل و اين‌كه در چه مرحله‌اي قرار دارد، تهيه كردند؛ ولي اين كاغذبازي‌ها دردي را دوا نمي‌كند و مسؤولان بايد سريع به مرحله‌ي عملياتي وارد شوند."
سادات ابراهيمي با تأكيد بر اين‌كه اين موضوع را دوباره پيگيري خواهد كرد، اضافه كرد: "علاوه بر مشكلاتي كه براي مردم از نظر عبور و مرور ايجاد شده، بحث ديگر، ارزش اين پل تاريخي است كه به‌عنوان بخشي از سازه‌هاي آبي ـ تاريخي شوشتر در فهرست ميراث جهاني ثبت شده است و با هيچ پولي قابل جبران نيست و حتي اگر بازسازي در آن انجام شود، مانند اثر نخست نمي‌شود."
سادات ابراهيمي با يادآوري تذكر شفاهي خود به سازمان ميراث فرهنگي در صحن علني مجلس، گفت: اكنون اگر مسؤولان بخواهند به پل گرگر مانند يك پروژه‌ي عادي نگاه كنند، خطر بيشتر مي‌شود، آن‌ها بايد تمام امكانات‌شان را بسيج كنند تا اين مشكل مهار شود.



بر اساس مشاهدات عيني  خبرنگار فارس وجود لوله فاضلاب در كنار اين اثر تاريخي و ريختن فاضلاب بر روي ديواره اين پل مي‌تواند يكي از عوامل اصلي اين مشكل در ماه‌هاي گذشته باشد. بر اساس اظهارات مردم شوشتر در كنار اين اثر تعلل بسيار زياد براي آغاز به كار اين پروژه( استحكام بخشي اين اثر) باعث شده است تا چنين مشكلي براي اين اثر به وجود آيد.
شهروندان شوشتري در اين باره تنها دليل توقف اين پروژه و كندي كار پيمانكار را از مسئولان امر جويا هستند و به اين دليل هيچ مسئولي براي اين سؤال پاسخي ارائه نمي‌كند
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خوزستان گفت: "ما بي‌وقفه در حال كار كردن بر پل گرگر هستيم اما بايد فكري در خصوص رانش‌هاي پل گرگر صورت گيرد و بازسازي اساسي پل با همكاري سازمان آب و برق انجام شود كه از اولويت‌هاي كاري اين سازمان است. ابتدا درصدد متوقف رانش‌ها به صورت اضطراري و پس از پرداختن به مساله بازسازي پل با كمك مشاوران سازمان آب و برق هستيم.پرويز پورفرخي ادامه داد:" فاز نخست پروژه بازسازي ديواره‌هاي پل گرگر از اوايل سال 89 آغاز شده و تاكنون ادامه دارد. كار متوقف نشده و قراداد فاز بعدي آن ماه پيش تنظيم شده است."
پیش از این نیز مدیر عامل شرکت آبفای خوزستان با تکذیب نشت آب و فاضلاب به پل گرگر گفته بود:" ریزش پل باستانی گرگر به اقدامات شرکت آب و فاضلاب ارتباط  ندارد."
محسن پویا با تاکید بر این که قبل از هرگونه حفاری در زیر زمین، باید هماهنگی لازم با دستگاه‌ های خدمات رسان از جمله آب و فاضلاب، گاز و مخابرات صورت گیرد، اظهار داشت: "متاسفانه سازمان میراث فرهنگی بدون هیچگونه هماهنگی به حفاری چاهک با عمق 12 متر اقدام کرده است."
رئیس هیئت مدیره آبفای استان در ادامه افزود:" سازمان میراث فرهنگی بدون هیچگونه توجیه فنی و علمی کانالهای باستانی را که با هدف دفع آبهای سطحی در زمان بارندگی و به صورت سنتی در زیر زمین در شهرستان شوشتر ایجاد شده‌ اند، مجاری فاضلاب تلقی می ‌کند این در حالیست که این کانالها هیچ ارتباطی با شرکت آب و فاضلاب ندارند و این شرکت فقط مسئولیت شبکه‌ های فاضلابی را برعهده دارد که به ‌صورت مدرن اجرا شده باشند."

تکمیلی:
فرماندار شوشتر علت ريزش پل گرگر را تاخير و كندي در كار، عوامل طبيعي و همكاري نكردن برخي از مديران در حفظ و نگه‌داري از آثار تاريخي اين شهرستان دانست.
به گزارش ايسنا محمدرضا آملازاده در گزارشی از آخرين وضعيت پل گرگر شوشتر گفت: متاسفانه وجود فرصت‌ها در زمينه آثار تاريخي به تهديد تبديل شده و جاي نشاط و شادابي را در شهروندان بغض گرفته و در معيشت مردم نيز تاثير منفي داشته اشت.
وي خاطرنشان كرد: هر چند با تعلل در كار استحكام‌سازی قسمتي از پل فرو ريخت؛ در اصل پل و اين اثر تاريخي مشكل اساسي به وجود نيامده است.
آملازاده اظهار داشت: با استفاده از كليه توان شهرستان و استان و به خصوص مردم صبور و بافرهنگ شوشتر از ايجاد خطرات جدي و ايجاد بحران شديد جلوگيري شد زيرا در صورت نبود درايت و قطع آب و گاز خطرات جاني براي شهروندان به وجود مي‌آمد.
فرماندار شوشتر گفت: پيش بيني مي‌شود تا قبل از ايام نوروز با اعتباري حدود ده ميليارد ريال و در صورت عدم بروز حوادث غيرمترقبه در عمليات از جمله بارندگي و ... استحكام‌بخشي پل گرگر پايان بپذيرد و تردد خودروها از روي آن  ميسر شود.
او بيان كرد: اگر ميراث فرهنگي كشور مجوز ايجاد پل جديد روي رودخانه گرگر صادر كند، اعتبار آن از محل اعتبارات شهرستان در سال 90 تامين خواهد شد.
captcha
آخرین اخبار