با شروع فصل گرما و خشکسالی، نقش نیروگاههای برقآبی در تأمین بار پیک برق سراسری مشهودتر شده است.
در این شرایط حجم ذخایر آبی پشت سدهای کشور نیز بهطور متوسط 30 درصد نسبت به سال گذشته کاهشیافته است اما آب رهاشده از سدهای بزرگ حوضه کارون جهت تولید برق در زمان پیک توسط سد گتوندعلیا ذخیره و امکان استفاده دوباره از آن وجود دارد. هماکنون در سد گتوندعلیا به میزان سه میلیارد و 300 میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده است.
غلامحسین سمندگانی، مدیر امور مهندسی برق و مکانیک طرح گتوندعلیا با اعلام این خبر در مورد اهداف و منافع این طرح بزرگ برای کشور گفت: از جمله اهداف اصلی اجرای این طرح، ذخیرهسازی بیش از پنج میلیارد مترمکعب آب و تنظیم آن برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعت استان خوزستان و همچنین تولید سالانه چهار هزار و 250 گیگاوات ساعت برق پاک بوده است.
وی خاطرنشانکرد: اجرای طرح سد و نیروگاه گتوندعلیا این هدف را نیز برآورده میسازد که طغیانهای فصلی رودخانه کارون بهطور کامل کنترلشده و اراضی دشت خوزستان و مراکز جمعیتی آن برای همیشه از آسیب سیلابها و خشکسالی مصون بمانند.
سمندگانی افزود: با ایجاد این مخزن بزرگ آبی، استفاده و بهرهبرداریهای مختلف از قبیل آبیاری زمینهای کشاورزی، تولید محصولات آبزیان و پرورش ماهی، ایجاد جاذبههای گردشگری، گسترش و تنوعبخشی به محیطزیست منطقه فراهمشده و امکان بسیار مناسبی برای سرمایهگذاریهای کلان به وجود آمده است.
وی مجموع تولید این نیروگاه از زمان راهاندازی چهار واحد تاکنون را به میزان سه هزار و 735 گیگاوات ساعت و ارزش ریالی برق تولیدی آن را نیز حدود 2500 میلیارد ریال برآورد کرد و گفت: نیروگاه گتوندعلیا در مجموع دارای هشت واحد شامل چهار واحد 250 مگاواتی فاز اول و چهار واحد 160 مگاواتی فاز توسعه (در دست ساخت) است
به گفته مدیر امور مهندسی برق و مکانیک طرح گتوندعلیا، این نیروگاه بیشترین میزان تولید انرژی را در میان نیروگاههای برقآبی کشور داراست و میتواند ضمن برطرف ساختن محدودیت تولید نیروگاههای بالادست در زمان نیاز شبکه سراسری، امنیت شبکه برق کشور را تضمین نموده و در کنترل فرکانس و پایداری شبکه سراسری نقش منحصربهفردی ایفا کند.
سمندگانی با ذکر مشخصات این طرح بزرگ ملی یادآورشد: سد گتوندعلیا بهعنوان بلندترین سد خاکی کشور در منتهیالیه موقعیت کوهستانی رودخانه کارون، در فاصله 380 کیلومتری از مصب رودخانه و در نزدیکی شهرستان گتوند در استان خوزستان اجرا شد است؛ این سد از نوع خاکی با هسته رسی و به ارتفاع 182 متر و طول تاج 760 متر ساختهشده است.