کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: در مواقعی که ماه مبارک رمضان با روزهای بلند تابستان مقارن می شود، يکی از مشکلات اساسی روزه داران، بروز تشنگی در طول روز است. به منظور پیشگیری از کم آبی باید مایعات فراوان بین افطار تا سحر مصرف شود.
مهنوش صاحبدل اظهار کرد: روزهداران باید حدود 8 تا 10 لیوان آب آشامیدنی بهداشتی و مایعات سالم دیگر در فاصله افطار تا سحر بنوشند.
وی افزود: توصیه می شود شروع افطار با شیر گرم، آب گرم یا چای کم رنگ تازه دم باشد. استفاده از مواد غذايي آبكي مثل سوپ، آش،حليم کم روغن و همچنين مايعات به هنگام افطار موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار مي شود.
صاحبدل ادامه داد: از مصرف آب سرد، شربت و یا نوشابه همراه با افطار پرهیز شود.
وی گفت: در وعده شام مصرف مایعات سالم مانند آب، دوغ بدون گاز و کم نمک ،شربت های خانگی و آبمیوه های تازه طبیعی مانند آب پرتقال و طالبی توصیه می شود. همچنین مصرف شربت های خانگی که با آبلیمو، خاکشیر یا عرقیات گیاهی تهیه شده باشد و آبمیوه های تازه در فاصله بعد از شام تا سحر بسیار مناسب است.
کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان توضیح داد: در وعده سحری هم روزه داران باید یک فنجان چای و قبل از آن میوههایی همچون هندوانه و سالاد مصرف کنند تا املاح مورد نیاز بدن تامین شود. مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصا بین غذا توصیه نمی شود زیرا موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود.
وی گفت: در وعده سحری مصرف سالاد شامل خیار، گوجه، هویج، جوانه غلات و حبوبات و به ویژه کاهو توصیه می شود. کاهو در مقایسه با سایر سبزیها دارای آب بسیار زیادی است و از احساس تشنگی در طول روز کم می کند. همچنین مصرف غذهای آبکی مثل خورش ها و خوراک ها در وعده سحری توصیه می شود.
صاحبدل عنوان کرد: مصرف زیاد چای به ویژه چای غلیظ یا شیرین توصیه نمی شود زیرا مصرف زیاد آن موجب دفع آب بدن و افزایش احساس تشنگی می شود.
کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان افزود: به منظور حفظ سلامتی روزه داران در ایام ماه مبارک و بقیه ایام سال از مصرف نوشابه های گازدار، رژیمی، آبمیوه های مصنوعی، دوغ گازدار و ماء شعیر به ویژه در وعده سحری باید پرهیز شود.
وی ادامه داد: برای پیشـگیری از یبوست، مصرف آب و مایعـات سـالم و میوه های و سبزی های آبدار و مصـرف بیشتر شیر و دوغ (مصرف کمتر ماست) توصیه می شود.
صاحبدل گفت: محدود کردن مصرف نمک در وعده های افطار و سحر در اين دوران بسيار مهم و کمک کننده است. دريافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش نموده و برای دفع اين نمک اضافی ، مقادير زیادی آب از بدن دفع شده و موجب کم آبی بدن و بروز تشنگی می شود. توصيه می شود به غير از مقدار نمک اندکی که برای آشپزی لازم است، دیگر سر سفره به غذا نمک اضافه نشود.
کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان یادآور شد: مصرف مواد غذایی پرپروتئین در وعده ی سحری مانند کباب ها به دلیل داشتن پروتئین زیاد، سبب تحریک تشنگی در ساعات اولیه روز شده، روزه دار را دچار تشنگی شدید می کند.