مدیر تعاون روستایی خوزستان گفت: برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتي برای حل مشکلات بخش کشاورزی استان پیشنهاد میشود که لزوم توجه به آنها ضروری است.
هرمز خواجوی در جلسه کارگروه تخصصي امور اقتصادی که امروز، 19 خردادماه در ساختمان برنامهریزی استانداری برگزار شد، اظهارکرد: در کشور 28 محصول كشاورزي توليد ميشود که مشمول خرید تضمینی گندم است كه شامل گندم، جو، ذرت، کلزا، سیبزمینی، خرما، برنج و سویا ميشود.
وی افزود: اگر نتوانیم محصول را به موقع برداشت کنیم مشکلاتی همچون ریزش، آتشسوزی، عقب افتادن کشتهای بعدی، زیانهای ناشی از افت و عدم نگهداری گندم توسط کشاورزان رخ میدهد.
مدیر تعاون روستایی خوزستان تصریحکرد: ظرفیت سیلوها و کارخانجات آرد استان 860 هزار تن است و 150 هزار تن سیلوی حبوبات نیز موجود است. امسال ميزان تولید گندم استان یک میلیون و 635 هزار تن بوده كه از این میزان، 669 هزار تن گندم بهصورت تضمینی توسط تعاون روستایی و 288 هزار تن توسط سازمان غله و بازرگانی خريداري شده و 591 هزار تن نيز به سیلوهاي استان منتقل شده است.
خواجوی تأکیدکرد: پراکندگی سیلوها و کارخانجات استان مناسب نیست و 70 درصد آنها در 2 یا 3 استان مستقر هستند. معمولاً گندم با رطوبت 12 درصدی خریداری میشود. اولین خسارتی که هنگام خرید وارد میشود افت رطوبتی به ميزان سالانه یک درصد است كه خسارت زیادی به كشاورزان وارد میکند.
وی خاطرنشانکرد: هم زمانی برداشت گندم با بارندگیهای احتمالی فصل بهار، کمبود کمباین مناسب جهت برداشت گندم و کمبود سیلو و انبار در برخی شهرستانها از عمده مشکلات موجود است.
مدیر تعاون روستایی خوزستان عنوانکرد: پیشنهادهایی برای رفع مشکلات یاد شده در نظر گرفته شده که از جمله آنها میتوان به تأمین کامیون مورد نیاز استان، عدم ورود گندم و سایر محصولات زراعی خارجی در فصل برداشت، انبار کردن کشتیهای گندم وارداتی در انبارهای بندر تا اتمام دوره برداشت، همکاری سازمان پایانه حمل و نقل برای حمل محصولات، اعطای مجوز صادرات گندم مازاد استان به سایر استانهای قبل از خرید گندم و تأمین اعتبار به موقع جهت تجهیز مراکز اشاره کرد.
خواجوی خاطرنشانکرد: امسال عملیات خرید تضمینی در شبکه تعاون روستایی حدود یک هزار و 600 نفر اشتغالزایی به همراه داشته است.
از سویی دیگر کیخسرو چنگلوایی، مدیرکل جهاد کشاورزی خوزستان نیز در این جلسه عنوانکرد: کل خرید تضمیمی گندم کشور 2 میلیون و 15 هزار تن بوده که از این میزان حدود 960 هزار تن مربوط به استان است و حدود 33 درصد افزایش را نشان ميدهد. همچنین کیفیت محصول گندم استان در کشور رتبه اول را دارد و به 21 استان دیگر صادر میشود.
وی افزود: هماکنون مناقصات حمل گندم به صورت کشوری انجام میشود و به صورت انحصاری در اختيار 2 شرکت است. این امر مشکلاتی به وجود میآورد و از این رو پیشنهاد میشود سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مقدماتی فراهم کند تا این مناقصات به صورت استانی انجام شود.
مدیرکل جهاد کشاورزی خوزستان تأکیدکرد: برنامه داریم در سالهای آینده به توليد حداقل 2.5 میلیون تن گندم دست يابيم.