تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۶
کد خبر: ۶۰۷۶۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
تدوين برنامه 5 ساله دانشگاه شهیدچمران اهواز
سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز با استقبال از لزوم اطلاع رسانی شفاف در حوزه‌های مختلف عملکردي این دانشگاه، چهارچوب اولویت‌های برنامه کاری خود را تشریح و سیاست‌های دانشگاه در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان در راستای اهداف و برنامه‌های دولت را تبیین کرد.

دکتر محمد رعایایی با ابراز تمایل و تاکید بر داشتن عملکرد شفاف و اطلاع رسانی به‌موقع نسبت به فعالیت‌های جاری و برنامه‌های آتی دانشگاه، اظهار کرد: این اطلاع رسانی نقد و انتقاداتی را بر کارها، روش‌ها و حتی برنامه‌های دانشگاه وارد می‌کند و با دریافت اين بازخوردها می‌توان کارها را اصلاح و نواقص را رفع کرد.

وی با بیان این‌که وجود فضای آزاد در حوزه اطلاع‌رسانی کشور و از سوی دیگر اطلاع رسانی به‌موقع و به اندازه کافی، منافع بسیاری برای کشور، سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی خواهد داشت، تصریح کرد: در واقع در این صورت مدیران ناگزیر به پاسخگویی و اطلاع رسانی خواهند شد و از سوی دیگر بازخورد آن، نقد خود جامعه در سطح ملی یا منطقه ای و محلی است.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز افزود: این موضوع یکی از بهترین کارکردهایی است که می‌توان برای حوزه‌های خبررسانی، صدا و سیما و در کل رسانه‌ها متصور شد؛ در واقع با اين رويكرد همیشه همه دستگاه‌ها، سیستم‌ها و مدیران در معرض نقد، ارزیابی و نظارت قرار می‌گیرند و این مسئله باعث می‌شود که هیچ کسی حاشیه امنیتی برای خود احساس نکند تا هر کاری كه دلش خواست انجام دهد و در مقابل عملکرد خود اصلا پاسخگو نباشد.

رعایایی ادامه‌داد: با چنين نگاهي هر فرد مسؤول ناگزیر باید در فضای کاملاً باز و به عبارتی زیرنظر عموم مردم فعالیت کند و از سوی دیگر باید نسبت به حوزه وظایف و عملکرد خود پاسخگو باشد؛ این امر موجب رقابتی‌شدن مدیریت‌ها می‌شود؛ به‌گونه ای که فرد شایسته و توانمندي که قادر باشد با همه این چالش‌ها دست و پنجه نرم کند و راه حل نشان دهد، ماندگار شود و در غیر این صورت احساس می‌کند باید جایگزین شود.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز تصريح كرد: این موضوع یکی از بهترین فوایدی است که مي‌توان در اين حوزه ترسيم كرد به همين دليل  انتظار داریم در دولت جدید این فضا کمی بازتر شود و هم دانشگاه در مقام پاسخگویی قرار گیرد و هم از سوی دیگر اطلاع رسانی از سوی دانشگاه انجام مي‌شود.

وی با اشاره به اصول و پایه های 12 گانه برنامه‌های کاری خود، در خصوص اولویت‌های عملیاتی و اجرایی این برنامه در دانشگاه، اظهار داشت: مهم‌ترین چیزی که باید در هر اداره و سازمانی از جمله دانشگاه، مدنظر قرار گیرد و همه کارها در آن چهارچوب اجرایی و پیگیری شود، رعایت ضوابط قانونی است؛ در واقع به طور مرتب سعی نکنیم بدعت بگذاریم و مسایل را خود ابداع و ایجاد کنیم و این رویه از فردي به فرد ديگر ادامه پیدا کند و در مجموع نوعی بی نظمی، بی انضباطی و کارهای خارج از چهارچوب قانون متداول شود.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز با تأکید بر این که در وهله نخست رعایت ضوابط قانونی مدنظر قرار دارد، افزود: این ضوابط و قوانین برای همه افراد اعم از عضو هیأت‌علمی، کارمند، دانشجو و مراجعین به دانشگاه به طور یکسان و یکنواخت اعمال می‌شود و خاص یک قشر در دانشگاه نیست؛ دوم تدوین یک برنامه جدی و عملیاتی، نه برنامه‌ای ایده آل و غیر قابل اجرا که تنها بتوان درباره آن شعار داد و بعد کارنامه عملکرد صفر شود، در دستور كار قرار دارد.

رعایایی در خصوص چگونگي تدوين این برنامه به تشکیل یک اتاق فکر متشكل از اساتید باتجربه و پیشکسوتان دانشگاه اشاره و خاطرنشان کرد: در حال حاضر جلسه اول این گروه تشکیل شده و جلسات آتی نيز به‌طور مرتب ادامه دارد تا بتوان با بهره گیری از نظرات و تجارب آن‌ها، برنامه پنج ساله دانشگاه را به‌طور کامل در ابعاد علمی، عمرانی و فرهنگی تنظیم و تدوین کرد.

وی با بیان این‌که در صدد هستیم این برنامه در تابستان به‌صورت چهارچوب کاملا مشخصي تدوین و از ترم آینده عملیاتی شود، خاطرنشان کرد: در تدوین این برنامه از هر دانشکده 2 تا سه نفر مشارکت دارند؛ البته از عوامل دیگر هم با توجه به زمان یا موارد خاص استفاده می شود؛ همچنین از همه پیشنهادات در تمام سطوح در مراحل برنامه ریزی و اجرا بهره گیری خواهد شد و قطعا استفاده از نظرات مشورتي یکی از اصول دانشگاه است و امیدواریم در عمل هم بتوان آن را پیاده کرد.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز افزون بر برنامه‌ریزی و داشتن برنامه، سومين اولویت اجرایی را استفاده از مدیران لایق، شایسته و توانمند بدون در نظر گرفتن خط فکری سیاسی آن‌ها عنوان و تاکید کرد: در اين مورد شايد خط فکری سیاسی افراد ملاک اول نباشد و در وهله نخست شایسته‌سالاری به‌ویژه در عمل حائز اهمیت است و در نهایت هدف گذاری انجام می‌شود که مشخص شود قرار است طی چهار یا پنج سال آینده برنامه‌های دانشگاه به چه اهدافی ختم شود و میزان تحقق هدف‌گذاری در برنامه‌ها از لحاظ کمّی مشخص و در پایان کار نشان داده شود.

رعایایی درباره هدف از تدوین این برنامه، با بیان این‌که البته دانشگاه پيش از اين هم بدون برنامه نبوده‌است، توضیح داد: در واقع برنامه دانشگاه با تغییر مدیریت و جابجایی‌ها ممکن است دچار تغییرات و اصلاحاتی شود؛ درحال حاضر درصدد هستیم در ادامه همان روند قبلی، برنامه پنج ساله دانشگاه تدوین شود. البته برنامه دانشگاه باید درچهارچوب سیاست‌گذاری کلان وزارت علوم طراحی و کارها به پیش برده شود بنابراین تدوین این برنامه به گونه‌اي نیست که بتوان تغییرات فوق العاده ای نسبت به سیاست‌های کلان آموزش‌عالی کشور در دانشگاه ایجاد کرد بلکه در همان چهارچوب و در راستای افزایش سرعت و پیشرفت کارها در قالب عملیاتی و قابل اجرا، برنامه‌ریزی می‌شود.

وی با بيان این‌که درصدد تدوین چنین برنامه‌ای هستیم، افزود: در این برنامه نظارت دانشگاهیان و در واقع نظرات اصلاحی که به‌طور کلی موجب پیشرفت کار می‌شود، به طور مثال برنامه یا ایده خاص یک عضو هیأت‌علمی در مورد اجرای پروژه‌های تحقیقاتی صنعتی در استان و در دانشگاه مادر مدنظر قرار می‌گیرد. باید فضای احساس امنیت روانی و انگیزه و نشاط در نیروهای دانشگاه در جهت پیشبرد با سرعت و کیفیت كارها، در چهارچوب اين برنامه، مورد توجه قرار گيرد.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز در خصوص برنامه‌های دانشگاه در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان در راستای اقتصاد مقاومتی با توجه به تأکید مقام معظم رهبري و سياست‌هاي دولت یازدهم در این حوزه، خاطرنشان کرد: دومین بند از اصول سیاست‌های 12 گانه دانشگاه بر رعایت صرفه‌جویی مالی به‌عنوان یک اصل در اقتصاد مقاومتی و همچنین پرهیز از امور تشریفاتی، کارهای غیر ضروری، کم بازده یا دیربازده تأکید کرده‌است که در راستای اهداف اقتصاد مقاومتی و صرفه‌جویی است؛ از سوی دیگر در رابطه با درآمدهای اختصاصي دانشگاه هم می‌توان در این جهت فعال شد.

رعایایی با بیان این‌که بزرگترین و بیشترین منابع در آمدی دانشگاه‌ها به‌ویژه دانشگاه‌های مادر جذب پروژه‌های پژوهشی خارج از دانشگاه و در ارتباط با صنعت است، از برنامه دانشگاه برای زمینه‌سازی و تهیه یک سازوکار مناسب جهت ایجاد انگیزه و حضور فعال اعضای هیأت‌علمی در اجرای پروژه‌های تحقیقاتی صنایع و سازمان‌هاي استان خبر داد و افزود: همچنین از سوی دیگر در صنایع و سازمان‌های هدف، پیگیر رایزنی‌های جدی با مسئولان هستیم که انگيزه لازم براي واگذاري پروژه های تحقیقاتی اين سازمان‌ها به دانشگاه‌های استان ايجاد شود.

وی ادامه داد: اگر این زمینه‌ها فراهم شود، این پتانسیل در مجموعه دانشگاه وجود دارد که بسیاری از پروژه‌های تحقیقاتی صنایع و سازمان‌های استان، توسط اساتید مجرب دانشگاه مدیریت شود؛ همچنین از این بابت درآمدهاي اختصاصي كلاني عاید دانشگاه خواهد شد که خود نوعی صرفه‌جویی اقتصادی است زیرا دانشگاه می‌تواند در این زمینه همیار دولت شود و بخش عمده‌ای از هزینه‌های خود را از این طریق تامین کند.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز افزود: از سوی دیگر بالا بردن زمینه نشاط و شادابی باعث ارتقا راندمان کار و افزایش کارآمدی نیروها خواهد شد؛ تجربه هم نشان داده‌است که کارهای سخت‌افزاری در این زمینه چندان جواب نمی‌دهد و باید به‌طور غیرمستقیم، بازدهي فضاهای کاری را بهبود بخشید. امیدوارم همه مسئولان هم به این نتیجه برسند که از طریق غیرمستقیم و نرم افزاری و نه از راه‌هاي سخت افزاری و روش های غیرضرور، اصلاحاتی که بايد در رفتار، کردار و گفتار افراد ایجاد شود را پیگیری و ایجاد کنند.

رعایایی درباره رویکرد دانشگاه در بعد فرهنگی بر کاهش برخوردهای سلبی تاكيد کرد و اظهار داشت: قطعا سعی‌مان بر هدایت و اصلاح رفتار از طریق غیرمستقیم، تشویق و الگو قرار دادن بعضی افراد خاص است که در این زمینه می‌توانند الگوی دیگران قرار بگیرند؛ معتقدیم نیازی نیست که حتما برخوردهای فیزیکی یا سلبی يا سخت‌گیری‌های غیرضروری انجام شود زیرا اگر در خانواده هم پدری سخت‌گیری بیش از حد داشته باشد، قطعا فرزندان تربیت‌پذیری خود را از دست می دهند در صورتی که اگر با نرمش، ملایمت ودلسوزی رفتار کند، نتیجه می گیرد. دانشجویان دانشگاه هم مانند فرزندان هیأت‌علمی هستند و بنابراین اگر روش کار پدرانه باشد، نتیجه‌بخش خواهد بود اما اگر از روش‌های خشونت‌آمیر و امنیتي استفاده شود نه تنها اثر مطلوب را ایجاد نمی‌کند بلکه می‌تواند عکس‌العمل‌های منفی‌تر و بدتری را نیز در پی داشته باشد.

وی همچنین درباره ادامه روند تغییرات در سطح دانشگاه، تصریح کرد: تغییرات در سطح مدیریت قطعا به عنوان یک اصل مدنظر نیست اما به عنوان اهرم ایجاد یک تیم با کارآیی و قدرت اجرایی دیده می‌شود. بنابراین سعی می‌شود افراد توانمند جایگزین افرادی شود که یا از توان مدیریتی واجرایی پاييني برخوردار هستند و یا در اثر مدیریت درازمدت فرسوده یا کم‌انگیزه شده اند.

سرپرست دانشگاه شهیدچمران اهواز افزود: تغییرات در سطوح مختلف از معاونت‌ها تا رؤسای دانشکده‌ها و مدیریت گروه‌ها اعمال می‌شود اما به این معنی نیست که قرار است همه افراد تغییر کنند و يا اين‌كه تنها قصد تغییر فیزیکی افراد را داشته باشیم، بلکه تغییر با یک روند ملایم پیگیری می‌شود و در این راستا از افراد شایسته و کارآمد استفاده می کنیم؛ در حال حاضر هم ممکن است برخی افراد فعلی، همکاری خود را با مدیریت جدید ادامه دهند.
مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار