معاون علمیوفناوری رییسجمهور با بیان اینکه در حال حاضر ديگر اختلافی بین اين معاونت با وزراتخانههای علوم و بهداشت وجود ندارد، نقش اصلی معاونت علمي و فناوري را تجاری سازی فناوری عنوان کرد و با تأكيد بر اینکه به دنبال قانون یک تا سه درصد نیستیم، گفت: فناوری با این یک درصد توسعه پیدا نمیکند؛ بلکه زمانی توسعه می یابد که بودجه کل کشور را به این سیستم سوق دهيم.
دکتر سورنا ستاری در نشست مشترک با مسئولان آموزش عالی و حوزه فناوری استان که چهارشنبه(25 دی ماه) در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه شهیدچمران اهواز برگزار شد، با بیان اینکه با تشکیل کمیتههای مشترک بین وزارتخانههای علوم، بهداشت و معاونت فناوری ریاست جمهوری و برگزاری جلسات سه جانبه بهصورت ماهانه دیگر چیزی به اسم اختلاف وجود ندارد و موارد اختلاف سلیقه هم قابل حل است، اظهارداشت: اگر حتی یک درز بین این سه مجموعه وجود داشته باشد، اختلافات در همان فاصله کم شکل میگیرد که در بسیاری از موارد به دلیل عدم تعامل و گفت وگو با یکدیگر است؛ به همین دلیل جلسات سه جانبه را آغاز کردیم و در حال حاضر دیگر اختلافات و فضاهای گذشته وجود ندارد.
وی با اشاره به قانون تخصیص یک تا سه درصد اعتبارات صنايع و دستگاههای اجرایی به حوزه پژوهش، تصریح کرد: از روز اول گفتیم که این قانون ربطی به معاونت ندارد و ما اصلا دنبال یک تا سه درصد نیستیم؛ شما 99 درصد را رها کرده و یک تا سه درصد را گرفتهايد؛ اين قضيه كه دستگاهها موظف شوند، یک تا سه درصد اعتبارات خود را در حوزه پژوهشی صرف کنند را نمیتوان با زور حل کرد.
معاون علمیوفناوری رییسجمهور با تاکید بر اینکه فناوری با این یک درصد توسعه پیدا نمی کند، افزود: فناوری زمانی توسعه مییابد که بودجه کل کشور را به این سیستم بکشانیم؛ در غیر این صورت یک سری پروژه در كشور تعریف میشود و بعد میبینیم که از دانشگاهها خروجی خاصی حاصل نمیشود و در نهایت بعد از چهار تا پنج سال بعد می گويند دانشگاه عرضه حل مشکل را نداشته و نمیتواند مشکلات کشور را حل کند؛ در آخر هم باید از خارجیها کمک بگيريم.
ستاری نقش سازمانهایی مانند معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری را ایجاد ارتباط بین بازار و شرکتهای دانش بنیان، مراکز پژوهشی و پارکهای علموفناوری استانها عنوان کرد و ادامهداد: ما باید وارد این بازی شویم و ريسک را قبول کنیم؛ ما بايد روي کل بودجه نفت حساب باز كنيم، نه اینکه نفت درصدی از اعتبارات را بهعنوان بودجه پژوهشی اختصاص دهد.
وی تصریح کرد: زمانی که یک شرکت برای ساخت یک نوع تجهیز یا محصول موردنیاز صنعت نفت، میخواهد با آن قرار داد منعقد کند باید مراحل مختلفی از جمله اخذ تاییدیه، اعطای ضمانتنامه و ... را طی کند و معاونت علمیوفناوری ميتواند اینجا نقش آفرینی کند و کل ریسک طرفین قرارداد را پذیرفته و دو طرف را به یکدیگر وصل کند.
معاون علمیوفناوری رييسجمهور خاطرنشان کرد: در واقع معاونت می تواند این مسیر را تسهیل کند و بنابراین اگر این نقش برای معاونت دیده شود، تداخلی با وزارتخانههای بهداشت و علوم در این حوزه وجود ندارد زيرا معاونت موضوع تجاری سازی فنآوری را انجام میدهد.
ستاری با تأكيد بر اینکه اگر نتوانیم بودجه سایر وزارتخانهها و ارگانها را به حوزه فناوری بکشانیم موفق نخواهیم بود؛ به تفاهمنامههای معاونت با وزارت نفت و همچنین وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر با مهندس حجتی تفاهمنامه ای منعقد شده تا اعتباري به میزان 200میلیارد تومان از طریق بانک کشاورزی براي اعطاي وام به شرکتهای دانشبنیان اختصاص یابد و معاونت علمیوفناوری هم سود وام و ضمانت این شرکتها را تقبل کند؛ در واقع تا نتوانیم اعتبارات این وزارتخانهها را در سیستم وارد کنیم، موفق نیستیم بنابراین درخواست من این است که روی این یک تا سه درصد حساب نکنید. در حالی که کشور در اقلام تحریمی، کالاهای اساسی و مباحث تکنولوژيک دیگر لنگ است، نمیتوان چندان روی این یک تا سه درصد حساب کرد.
وی تصریح کرد: همچنین بودجه قابل توجهی برای صندوق نوآوری و شکوفایی در سال آینده اختصاص یافته است؛ اين صندوق که جزو معدود صندوقهایی است که در اختیار وزارت علوم و بهداشت و يك صندوق فناوری است.
معاون علمیوفناوری رییسجمهور همچنین با اشاره به برخی اقدامات خوب در سالهای گذشته از جمله نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی، تصریح کرد: این نمایشگاه اردیبهشتماه سال آینده نيز برگزار خواهد شد و در حال حاضر معاونت علمیوفناوری 20 میلیارد تومان برای این نمایشگاه اختصاص دادهاست؛ البته صحبتهایی با وزیران علوم و بهداشت نیز انجام شده که رقمی را هم این وزارتخانهها به نمایشگاه اختصاص دهند و سهم دانشگاهها برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی از سازندگان داخلی از 50 به 40 درصد کاهش داده شود؛ زیرا اين بازار برای معاونت علميوفناوری هم حائز اهمیت است و در صورت شکل گیری این بازار، سازندگان تجهیزات آزمایشگاهی در داخل، بازار مناسبی برای توسعه خواهند داشت.
ستاری با يادآوري انعقاد 26 میلیاردتومان قرارداد در سال گذشته در این نمایشگاه تصریح کرد: امسال پیش بینی میشود حجم قراردادها بسیار بیشتر از 40 میلیارد تومان باشد و شاید به سقف 100 میلیارد تومان برسد؛ معاونت هم تا جایی که بتواند در این زمینه حمایت خواهد کرد؛ امسال این نمایشگاه هم در حوزه پزشکی و هم دانشگاههای وزارتعلوم برگزار خواهد شد و حتی صحبتهایی در حال انجام است تا بخش دانشآموزی هم برای استفاده مدارس و پژوهشسراها به نمايشگاه افزوده شود.
وی با اعلام حمایت کامل این معاونت از توسعه پارک علموفناوری خوزستان، با بیان اینکه این حمایت ها سقفی ندارد، اظهار داشت: در حال حاضر هم پارک علموفناوری اين استان بهعنوان کارگزار تعیین و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانشبنیان فعالیت میکند و زمانیکه یک شرکت بهعنوان دانشبنیان تشخیص داده شد، از معافیتهای مالیاتی و عوارض گمرکی هم برخوردار میشود.
معاون علمیوفناوری رییسجمهور با بیان اینکه آییننامههای صندوق نوآوری و شکوفایی در حال تصویب است، تصريح كرد: امسال هم قطعا تا پایان سال به تعدادی از شرکتهای دانشبنیان وام تعلق میگیرد؛ در سال آینده هم بودجه صندوق حدود 800 میلیارد تومان است که علاوه بر این میتواند بانکهای دیگر را نیز برای ارائه تسهیلات به شرکتهاي دانشبنيان درگیر کند.
ستاری خاطرنشان کرد: درخواست معاونت علمیوفناوری این است که در این حوزه بیشتر وقت بگذارید و در ساختارهایی كه اکنون در حال شکل گیری است، فعالیت کنید؛ همچنین اگر گره کور یا مشکل خاص اداری و قانونی وجود دارد، منعکس شود تا به صورت فوریتی پیگیری و حل شود.
وی همچنین در پاسخ به درخواست رییس پارک علموفناوری استان مبنی بر واگذاری حوزه نظارت بر کانونهای هماهنگی دانشوصنعت در استانها به پارکهای استاني، خواستار ارائه پیشنهاد مشخص در این زمینه شد و افزود: در این مورد نیز مشکل خاصی وجود ندارد.
معاون علمیوفناوری رییسجمهور درباره گلايه مطرح شده در زمينه ارتباط نسبتأ پايين حوزه نفت با بخش دانشگاهی خوزستان، با تاکید بر اینکه باید این ارتباط تقویت شود، در خصوص مشکل نظامنامه پژوهشي صنعت نفت خاطرنشان کرد: یک نظامنامه در حوزه پژوهشی نفت وجود دارد اما ارتباطی با مباحث فناوری ندارد زیرا کانالی که معاونت علمیوفناوری در اختیار دارد، ربطی به نظامنامه ندارد و این یک کار فناوری است البته معاونت ریسک اتعقاد قرارداد با نفت را بر عهده میگیرد تا این مشکل برداشته شود؛ در حال حاضر کمیته مشترکی با مسئولان حوزه نفت تشكيل شده و این مشکل حل میشود.
ستاری با اشاره به رشد بسیار زياد کانونهای هماهنگی دانشوصنعت در دوره گذشته، افزود: کانونها در گذشته به یکباره بسیار افزایش یافت و حدود 70 تا 80 کانون در سطح کشور تشکیل و سپس به علت عدم پیشبینی سازوکار فعالیت این کانونها یکمرتبه رها شد.
وی همچنین با اعلام این خبر که نحوه حمایت از اعضای بنیاد نخبگان در حال تغییر است، خاطرنشان کرد: نحوه حمایت از اعضای بنیاد نخبگان از حالت فرد محور به سمت دانشگاه سوق داده میشود و در این حالت دانشگاه بیشتر درگیر می شود؛ این حمایت بهصورت جوایزی که در اختیار اعضای بنیاد و همچنین اعضای هیأتعلمی دانشگاه قرار میگيرد، خواهد بود و قطعأ در دوره جدید نقش رؤسای بنیاد بايد از حالت اداری خارج شده و نقش فعالتری در حوزههای پژوهشی داشته باشند بهویژه ارتباط رؤسای بنیاد نخبگان با پارکهای علموفناوری باید بسیار نزدیک شود بهطوری که نخبگان دارای اختراع از طریق پارکها حمایت شوند؛ بودجههای خاصی برای تجاریسازی اختراع این افراد در نظر گرفته ميشود.
معاون علمیوفناوری ريیسجمهور با اعلام اینکه این معاونت هر گونه حمایت لازم از پارک علموفناوری خوزستان را انجام خواهد داد، به پتانسیلهای بسیار زیاد استان بهويژه در حوزه نفت اشاره و خاطرنشان کرد: اگر حلقه ارتباطی لازم با حوزه نفت برقرار شود، معاونت میتواند کمیته مشترکی برای این موضوع تشکیل داده و مسائل احتمالی را از طریق کمیتههای مشترک معاونت پیگیری کنیم زیرا در وزارتخانهها کمیتههای مشترکی در حوزههای نفت و کشاورزی در حال راه اندازی است و اگر بهصورت موردی هم شرکتهایي كه با صنایعي مانند نفت قرارداد منعقد میکنند، مشکلی داشته باشد، از طریق ستادهای معاونت قابل پیگیری است.
ستاری همچنین با اشاره به اظهارات رییس مرکز رشد فناوریهای دارويی دانشگاه علومپزشکی جندیشاپور اهواز درخصوص پیگیریهاي این مركز برای راهاندازی اتاق کشت تمیز و قول مساعد دیناروند معاونت وزارت بهداشت برای اختصاص 500 میلیون تومان اعتبار از محل منابع این وزارتخانه برای اين پروژه در جلسه شب گذشته با مسئولان اين دانشگاه، تصریح کرد: هر میزان اعتبار که از سوی وزارتخانه برای این امر اختصاص یابد، معاونت علمیوفناوری نیز به همان میزان اعتبار اختصاص میدهد البته تاکنون کمکهای اعتباری برای راهاندازی clean room از طریق ستاد سلولهای بنیادی به 5 دانشگاه انجام شدهاست.
وی همچنین از ابلاغ آییننامهاي به دانشگاهها برای اختصاص 5 درصد از درآمد فروش محصولات شرکتهای دانشبنیان وابسته به دانشگاهها به همان دانشگاه، خبر داد و تصریح کرد: این آییننامه طی دو هفته آینده و ابتدا در ستاد نانو بحث و بررسی و از اول سال آینده ابلاغ میشود؛ طی اين آييننامه معاونت علمیوفناوری 5 درصد از فروش محصولات شرکتهاي دانشبنیان را به دانشگاهها اختصاص میدهد که بهعنوان پاداش و در جهت ترغیب اعضای هیاتعلمی دانشگاهها برای حضور در این عرصه است.
معاون علمیوفناوری رييسجمهور همچنین در پاسخ به اظهارات دكتر زراسوندي معاون آموزشي دانشگاه شهيد چمران، در خصوص توقف طرحهای کلان ملی مصوب شورای عتف و امكان دخالت معاونت علمیوفناوری برای ادامه فعاليت این طرحها با تأكيد بر طرح کلان ملی ریزگردها با محوریت دانشگاه شهیدچمران اهواز، با اعلام نظر مساعد نسبت به پيگيري اين طرح، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ریزگردها در حال حاضر یکی از مسائل اصلی این استان و بلکه کشور است، به طور خاص به این حوزه علاقهمند هستیم؛ البته طرحهای مصوب شورای عتف چندان به معاونت ارتباطی ندارد زیرا معاونت نه عضو این شورا است و نه هرگز برای تصویب این طرحها از معاونت نظرخواهی شدهاست؛ بسیاری از این طرحها برای کشور سودمند است و قطعا باید اجرا شود.
ستاری افزود: البته معاونت طرحهای جدیدی نیز در حوزههای پزشکی و دارويی آغاز کردهاست که بهطور مثال تولید 15 رادیودارو به اتمام رسید و در حال حاضر سازمان انرژی اتمی برای تولید 14 رادیو داروي دیگر از معاونت علمی و فناوری درخواست همکاری کردهاست.