معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با شرح نکات ایمنی در مورد استفاده از بخاریهای گازسوز، گفت: رعایت نکات ایمنی وسایل نفت سوز و گاز سوز الزامی است.
دکتر سیدمحمد علوی با هشدار درباره رعایت نکات ایمنی با توجه به استانداردهای موجود در بهداشت محیط زیست، اظهار کرد: يكي از نكات اساسي اين است كه هميشه اجازه بدهيد هواي كافي براي تنفس شما و جهت سوختن بخاري گازسوز به اتاق برسد. وجود روزنههاي زير دربها براي اين منظور مفيد ميباشند. بنابراين روزنههاي زير دربها را با اشيائي همچون پارچه ، پتو و ... مسدود نکنید.
وی افزود: از صحيح سوختن گاز و سلامت بخاري بوسيله افراد ذيصلاح مطمئن شويد و از سلامت دودكش مربوط به بخاري اطمينان حاصل نماييد.
علوی هشدار داد: از تبديل بخاري و ساير وسايلي كه با سوختهاي ديگر مورد استفاده قرار ميگيرند به وسايل گازسوز جدا خودداري نماييد. همچنین باید توجه داشت که قرار گرفتن پرده، لباس، رختخواب، ظروف پلاستيكي و ساير اشيای قابل اشتعال در مجاورت بخاري ميتواند سبب وقوع آتش سوزي در منزل گردد.
وی گفت: درصورتي كه احساس كرديد سوخت بخاري ناقص بوده و يا باشعله آبي نميسوزد به آن بيتفاوت نمانيد، ممكن است اين نقص ناشي از نرسيدن هواي كافي به بخاري باشد.
رییس مرکز بهداشت خوزستان ضمن بیان عایت نکات ایمنی دودکشها گفت: نصب هرگونه وسیله گازسوز در حمام مغایر اصول ایمنی و ممنوع است. مسدود شدن دودکش، سبب سوخت ناقص وسایل گازسوز و ایجاد گازهای خطرناک و مسموم_کننده می_شود که این امر موجب خفگی در اثر گازگرفتگی خواهد شد. بنابراین قبل از نصب بخاری یا آبگرمکن باید مسیر دودکش بررسی شود و از باز بودن آن اطمینان حاصل شود. باید همواره محل اتصال دودکش به وسایل گازسوز بازرسی و از محکم بودن آن اطمینان حاصل شود.
علوی توضیح داد: هر چند وقت یک بار کلاهک دودکشهای وسایل گازسوز بازرسی و چنانچه کلاهک آن افتاده باشد، در محل خود نصب شود. کلاهک علاوه بر اینکه از نفوذ باران و برف و افتادن سایر اشیا و ورود پرندگان به داخل دودکش جلوگیری می کند، در منظم سوختن وسیله گازسوز نیز موثر است.
وی توصیه کرد: به منظور افزایش ضریب ایمنی در محل نصب وسایل گازسوز از سنسورهای هشداردهنده گاز CO استفاده شود. استفاده از هرگونه بخاری با سوخت فسیلی اعم از دودکشدار و بدون نیاز به دودکش در حمام غیر مجاز است. استفاده از بخاریهای بدون نیاز به دودکش در اتاق خواب بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره ۱ ISIRI۷۲۶۸ مجاز نیست.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در زمینه نکات ایمنی بخاریهای نفتی گفت: بخاری نفتی باید مجهز به سیستم تنظیم سوخت (کاربراتور) باشد، بخاریهایی که فاقد این سیستم هستند بسیار خطرناک هستند. مخزن سوخت بخاری نیز باید از قسمت کوره فاصله داشته و یا به نحوی عایقکاری شده باشد.
وی ادامه داد: بخاریها حتما باید مجهز به دودکش با قطر مناسب با ظرفیت بخاری باشند و اتصالات این دودکشها باید محکم باشد تا امکان نشت گازهای سمی و خطرناک به داخل اتاق منتفی گردد. دودکش باید در انتها به فضای باز و آزاد مانند پشتبام ارتباط داشته باشد.
علوی افزود: آن قسمت از دودکش که در پشتبام قرار گرفته باید به ارتفاع ۸۰ سانتیمتر از بلندترین نقطه ساختمان بالاتر بوده و حتما مجهز به کلاهک مخصوص باشد.
وی تصریح کرد: بخاری را در محل مناسب و بیخطر منزل و دور از پردهها و دیگر وسایل قابل اشتعال و در نقطهای خارج از محدوده رفت و آمد بچهها و در سطح بدون شیب و در حال ثبات کامل قرار دهید. هر گونه نقص فنی و نشت از اتصالات را سریعا برطرف نمایید و حتما از افراد مطلع استفاده کنید.
رییس مرکز بهداشت خوزستان گفت: همه ساله قبل از بهرهبرداری از بخاری، داخل دودکشها را از دوده تمیز نموده و بخاری را نیز سرویس و رفع نقص نمایید.
وی در مورد علایم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن اظهار کرد: علایم مسمومیت با منواکسید کربن میتواند طیف وسیعی از علایم را شامل شود که در بیماریهای مختلف دیده میشود. متاسفانه بسیاری از این علایم شبیه به علایم سرماخوردگی است و بیشتر افراد فکر میکنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شدهاند و تمایل به استراحت و خوابیدن پیدا میکنند. ابتلای تمام افراد خانواده به علایمی شبیه به آنفلوآنزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان میدهد. سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی قراری، تهوع و استفراغ، خمیازه کشیدن بیش از حد و کاهش دید از علایم عمومی مسمومیتها است.
وی ادامه داد: حالت خواب آلودگی شدید، کسلی، خستگی و کاهش قدرت عضلانی از جمله علایم اولیه مسمومیت در افراد به شمار میرود. چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علایمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده میتوانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.
علوی بیان کرد: اگر کسی دچار گاز گرفتگی شد مجموعه اقداماتی باید فورا انجام شود؛ فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید. یقه پیراهن و کمربند و لباسهای تنگ افراد مسموم را باز کنید ودرصورت امکان عملیات اکسیژندهی به فرد مسموم را با نهایت دقت شروع کنید. باز نگه داشتن راههای تنفسی و تماس با اورژانس در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: به یاد داشته باشید که خارج کردن افراد آسیبدیده از محیط آلوده و قرار دادن آنها در محیط باز از مهمترین اقدامات پیشگیرانه محسوب میشود.