اما موضوعی که چند وقتیست در حمیدیه شدت پیدا کرده زمینهای موجود در مناطق ورودی این شهرستان بوده که میراث فرهنگی بر روی آنها دست گذاشته و با وجود ساخت و سازهای انجام گرفته توسط شهروندان هنوز تعیین حریم نشدهاند و این اراضی همچنان بلاتکلیف هستند...
در این خصوص شهروندان بارها از مسئولان گلایهمند بوده و خواستار رفع تصرف اراضی شدهاند اما از طرفی دیگر تعلل مسئولان و به ویژه میراث فرهنگی همچنان کار را به درازا کشانده است. از سویی دیگر به گفته برخی در این مناطق نباید ساخت و ساز صورت گیرد زیرا در حوزه میراث فرهنگی قرار دارد و با این روند قدمت این منطقه و آثار تاریخی موجود در آن به خطر میافتد.
به هر حال با وجود برگزاری یکی دو جلسه بین فرماندار حمیدیه و مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان اما تاکنون وضعیت این اراضی بلاتکلیف مانده و قدمت حمیدیه همچنان در انتظار همت میراث فرهنگی مانده است.
یک دوستدار میراث فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار فارس در حمیدیه اظهار کرد: طبق تصمیمی که اخیرا توسط مسئولان استانی و محلی گرفته شده گویا قرار است به میراث فرهنگی این شهر آسیب وارد شود.
علی عبیدی افزود: هفته گذشته فرماندار حمیدیه جلسهای با مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان پیرامون این موضوع برگزار کرد که این امر بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی شهر حمیدیه را خوشحال کرد.
وی اضافه کرد: اما متاسفانه نتیجه جلسه چیز دیگری بود و امیدهایمان را ناامید کردند زیرا فرماندار حمیدیه در جلسه با مدیرکل میراث فرهنگی و شورای تامین حمیدیه خواستار خارج کردن این محوطه از میراث فرهنگی شد و دلیل آن هم توسعه شهر حمیدیه اعلام شده است.
این دوستدار میراث فرهنگی توضیح داد: حمیدیه با وسعت حدود 10 هزار کیلومتر برای توسعه، فضاهای مرده بسیاری دارد و نباید به میراث این شهر آسیب زد.
عبیدی با بیان اینکه میراث فرهنگی ملت ایران بخشی از هویت ملی ماست گفت: ما اجازه تجاوز به هیچکدام از هویتهای ملی و فرهنگی کشورمان را نمیدهیم و همه دوستداران فرهنگ و میراث این شهر از این محوطهها حفاظت میکنیم.
وی با اشاره به اینکه حمیدیه از جمله مناطق خوزستان است که آثار و تپههای باستانی و سازههای آبی تاریخی بسیاری دارد تصریح کرد: متاسفانه میراث این شهر در معرض تخریبهای پی درپی قرار دارند.
این دوستدار میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: با وجود آثار بسیاری که در این منطقه وجود دارند تنها دو اثر در حمیدیه ثبت ملی شدهاند.
وی در این خصوص عنوان کرد: کوشک حمیدیه و محوطه تاریخی حمیدیه به شماره 7930 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شدهاند.
عبیدی افزود: محوطه تاریخی حمیدیه در ابتدای این شهر در سمت راست جاده اهواز به حمیدیه قرار دارد، قدمت این محوطه به هزاران سال باز میگردد و برخی از مطالعات سطحی برخی از باستان شناسان با استفاده از برخی شواهد موجود قدمت آن را به دوران پیش از اسلام نسبت میدهند و همین مطالعات سبب ثبت این محوطه در فهرست آثار ملی شده است.
وی یادآور شد: در چند سال اخیر برخی از متصرفان و غارتگران اراضی، اقدام به ساخت و ساز و تصرف قسمتهایی از این محوطه کردند که در حفاریهایی این منطقه که بهمنظور پی ریزی و همچنین دیگر عملیات ساختمانی انجام گرفت، بسیاری از ادوات خانگی و ظرف سفالی پیدا شد که متاسفانه به دلیل عدم وجود نظارت از سوی میراث فرهنگی استان و شهرستان، به وسیله بولدوزرها تخریب شد.
عبیدی با بیان اینکه با نگاه سطحی به این محوطه به سادگی تکههای سفالی قابل مشاهده است خاطرنشان کرد: متاسفانه در برخی مناطق به دلیل کشاورزی و عملیاتی که برای آمادهسازی زمین برای کشاورزی صورت میگیرد بسیاری از این آثار تخریب و از بین برده شده است.
*در فرهنگ شفاهی مردم حمیدیه آمده است...
در فرهنگ شفاهی مردم این شهر آمده است که در محوطه تاریخی این شهر قبلا شهری بوده که مردم آن با خیر و سلامت زندگی میکردند اما بعد از مدتی به دلیل مخالفت با امر و فرمان خداوند و انجام کارهای ناسزا، خداوند عذابی بر آنها نازل و شهر آنها را زیر و رو میکند و همه آنها را از بین میبرد.
نام این محوطه تاریخی در زبان عامی "العوا" یا "العلیا" به معنای بلندی یا تپه است.
اما در مقابل فرماندار حمیدیه نیز اظهار کرد: با وجود نشست با مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان و پیگیریهای صورت گرفته برای آزادسازی اراضی این شهرستان که زیر نظر میراث فرهنگی هستند اما تاکنون هیچ اقدامی از سوی این اداره کل مشاهده نکردهایم.
سعید فیوضی عنوان کرد: در صورت رفع تصرف این اراضی شهرستان توسعه مییابد و مردم به آسانی میتوانند ساخت و سازهای خود را انجام دهند و دیگر مشکلی پیش روی آنها برای این امر قرار نخواهد داشت.
وی ادامه داد: همچنین قرار است باغی بسیار بزرگ حمیدیه که کاخ شیخ خزعل در وسط آن بنا شده است به شهرداری در راستای ایجاد ظرفیت گردشگری و توریستی واگذار شود اما به دلیل اینکه برخی تاسیسات سازمان آب و برق در این باغ قرار دارند فعلا این روند به درازا کشیده شده است.
فرماندار حمیدیه با بیان اینکه این کاخ مدتهاست که خاک میخورد و به مخروبه تبدیل شده است افزود: با واگذاری این مکان به شهرداری میتوان در راستای جاذبههای توریستی این منطقه بهتر و فعالتر عمل کرد و محدوده باغ را تعیین تکلیف کرد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا تاکنون آثار باستانی و زیرخاکی در مناطقی که زیر نظر میراث فرهنگی قرار دارند و شما مصمم به آزادسازی آنها هستید یافت شده است گفت: از زمانی که من فرماندار این شهرستان شدهام چنین چیزی را مشاهده نکرده و اینکه در سالهای پیش چنین امری بوده است و یا خیر بیاطلاعم.
بیشک میراث فرهنگی هویت و تاریخ یک ملت است و نگهداری از این میراث ارزشمندتر از هر چیز دیگریست و نباید با زیرپا گذاشتن ارزش و هویت تاریخی کشورمان، به ظرفیتهای جدید دست یافت.
اما اینکه شهرستان تازه تاسیس حمیدیه نیز نیاز به بسط و گسترش و توسعه دارد امری غیرقابل انکار است که این مهم مطمئنا برنامهریزی صحیح و کارشناسی مسئولان را میطلبد.