تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۲ - ۱۷:۳۱
کد خبر: ۴۹۰۶۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
اخبار مذاکرات ژنو
ظریف:
وزیر امور خارجه کشورمان در تازه‌ترین گزارش کاری خود تاکید کرده است که دستیابی به توافق و برطرف کردن مسائل انباشته، با یک جلسه مثبت برطرف نمی‌شود.

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای به ژنو سوئیس سفر کرده، با انتشار پیامی در صفحه فیسبوک خود توضیحاتی در مورد روند مذاکرات ارائه کرده است. وی در این گزارش دیدار خود با «کاترین اشتون» مسئول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا را خوب توصیف کرده است. ظریف همچنین تاکید کرده است که نباید انتظار داشت موضوعات و مسائلی که سال‌ها روی هم انباشته شده، با یک دور مذاکره برطرف شود. مشروح پیام وزیر امور خارجه در زیر آمده است:

 

سلام دوستان

ساعت 1 بعدازظهر روز چهارشنبه به وقت ژنو و دو و نیم بعدازظهر به وقت تهران است.

عید قربان مبارک باد.

از اینکه قدری در تقدیم گزارش تاخیر شد پوزش می خواهم. اکنون هم با اجازه شما فقط گزارش کوتاهی تقدیم می کنم، چون پادرد و کمردرد قدری شدید است و توفیق گزارش دهی را کم کرده است.

همانطور که احتمالا در خبرها شنیده اید دوشنبه شب پس از ورود به ژنو با خانم اشتون شام خوردیم و بحث های خوبی در مورد محتوا و شکل برگزاری جلسه داشتیم. دیروز صبح هم در جلسه 1+5 چارچوب پیشنهادهای ایران که به صورت پاور پوینت تهیه کرده بودیم را ارائه نمودم . برای عنوان طرح ایران "پایان دادن به بحرانی غیر ضروری و بازکردن افق های جدید" را انتخاب کردم تا نشان دهم که نگرانی از برنامه هسته ای ایران فاقد مبنای جدی است و ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست. در چارچوب طرح پیشنهادی با دیدگاه جدید مبنی بر ضرورت پیگیری هدف واحد توسط همه بازیگران برای رسیدن به راه حل تأکید شده و حوزه هایی که می توانند مورد بررسی و توافق قرار گیرند نیز مشخص شده است.

این چارچوب به عنوان یک رویکرد جدید مورد استقبال قرار گرفت و رؤسای هیئت ها هم در اظهارنظرهای خود عموماً مثبت برخورد کردند. البته ما می خواهیم به صورت مشابه، رویکرد جدیدی هم از سوی 1+5 ببینیم.

در ادامه جلسه، بعداز ظهر دیروز رؤسای هیئت ها (که در سطح معاون وزیرهستند) و هیئت ایرانی به ریاست دکتر عراقچی جزئیات چارچوب پیشنهادی ایران را مورد تبادل نظر قرار دادند و هم اکنون هم مشغول ادامه مذاکره هستند.

من هم دیشب برای بار دوم بحث مفصل و خوبی با خانم اشتون در مورد جمع بندی مذاکرات دیروز داشتم. امروز هم وزیر امور خارجه سوییس برای ملاقات از برن (پایتخت سوییس) به ژنو آمد و گفتگوی خوبی در باره موضوعات مختلف داشتیم.

قرار است بعدازظهر امروز جلسه جمع بندی با حضور بنده و خانم اشتون و هیئت های دو طرف برگزار شود و بعد هم مصاحبه مطبوعاتی و بازگشت به تهران.

ادامه مذاکرات چند هفته دیگر در ژنو خواهد بود و در این فاصله اعضای 1+5 فرصت خواهند داشت در مورد جزئیات طرح ایران و اقداماتی که باید انجام دهند آمادگی لازم را کسب کنند.

همانطور که قبلا هم خدمتتان عرض کردم، مذاکره و رسیدن به راه حل دشوار است و مذاکره در جزئیات نیازمند زمان و دقت فراوان. نمی شود انتظار داشت که بی اعتمادی متقایل انباشته ای که میان طرفین ایجاد شده است با یک جلسه مثبت و سازنده کاملا برطرف شود.

البته همزمان نیاز به اعتماد عمومی هم هست چون یکی از شرایط توفیق مذاکرات بین المللی حفظ ماهیت محرمانه آنهاست و معمولا هر مقدار مذاکره کنندگان کمتر خبر به بیرون درز بدهند، بیشتر نشان جدی بودن مذاکرات و امکان رسیدن به توافق است.

به هر حال قرار نبود کار آسانی باشد ولی به لطف خدا و حمایت شما مردم خوب اطمینان دارم و می دانم که عاقبت کار مثبت خواهد بود.

خدانگهدار.




جک ‌استراو:

وزیر خارجه اسبق انگلیس حمایت رهبر ایران از روحانی را عامل کمک‌کننده به موفقیت مذاکرات خواند.
جک استراو، وزیر خارجه اسبق انگلیس حمایت رهبر معظم انقلاب از حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را از جمله عوامل کمک‌کننده به موفقیت مذاکرات خواند.

جک استراو که حدود 10 سال پیش همراه با وزیر خارجه فرانسه و آلمان مبتکر آغاز گفت‌وگو با ایران برای حل و فصل پرونده اتمی ایران بود، در مصاحبه با خبرنگار سی‌ان‌ان درباره رئیس جمهور ایران گفت: «او فردی است که شما می‌توانید با او معامله انجام دهید. من کاملاً اعتقاد دارم که این فرصتی جدید برای مذاکرات مناسب است.»

وی افزود: «آقای روحانی یک ایرانی و نماینده منافع ملی ایران است و این کاملاً درست است که او چنین کاری را انجام دهد.»

وزیر خارجه سابق انگلیس به مذاکره خودش با حسن روحانی در 10 سال پیش اشاره کرده و می‌گوید: «آن موقع آقای روحانی به نوعی در میان نیروهای مختلف محاصره شده بود.»

وی افزود: «آن نیروها احتمالاً اکنون در داخل ایران آرام شده‌اند چون وضعیت اقتصادی ناشی از تحریم‌های اقتصادی جدی‌تر از گذشته است.»

جک‌استراو در ادامه گفت: «عامل تأثیرگذار دیگر این است که آقای روحانی از حمایت رهبر عالی ایران، آیت‌الله خامنه‌ای برای دنبال کردن مذاکرات برخوردار است.»

این مقام اسبق انگلیسی تصریح کرد: «بله، افرادی هستند ـ به ویژه در آمریکا ـ که به ایرانی‌ها اعتماد ندارند. اما در ایران هم عده زیادی هستند که فارغ از خط مشی سیاسی‌شان، به دلایل بسیار بسیار درست به آمریکایی‌ها اعتماد ندارند و البته تا حدی هم به انگلیسی‌ها اعتماد ندارند.»

جک استراو ادامه داد: «بنابراین، مسائل باید دو طرفه باشند. علاوه بر این، دکتر روحانی ممکن است نسبت به آقای خاتمی در موضع قدرتمندتری قرار داشته باشد، اما او هم باید حیاط خلوت سیاسی خودش را مدیریت کند که بسیار دشوار است. و یکی از چیزهایی که من امیدوارم در دام آن نیفتیم این است که دولت آمریکا به فشارهای اسرائیل تن در دهد.»

به گفته وی، بسیاری در اسرائیل و عده‌ای در ایران هستند که دوست دارند ایران کاملاً غنی‌سازی هسته‌ای را تعلیق کند، اما ایران یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی است که به کشورها حق غنی‌سازی را می‌دهد.


پیشنهاد:

یک منبع مطلع غربی جزئیاتی از طرحی که ایران در ژنو به کشورهای ۱+۵ ارائه کرد بیان کرده است.

یک منبع مطلع از مذاکرات ژنو  گفته ایران یک «چارچوب دو مرحله‌ای» برای حل مناقشه هسته‌ای با غرب پیشنهاد داده است.

بر اساس گزارش پایگاه خبری «برکینگ دیفنس» طرحی که ایران به کشورهای 1+5 ارائه کرده به این منظور تدوین شده که حسن نیت ایران را به کشورهای غربی نشان دهد و زیربناهای پیشرفت در گفت‌وگوهای هسته‌ای را فراهم آورد.

در این طرح دو مرحله‌ای، چارچوب‌های زمانی لازم برای حل و فصل نگرانی‌های کشورهای غربی از برنامه هسته‌ای ایران که تهران همواره بر غیرنظامی بودن آن تأکید کرده منظور شده است.

این منبع دیپلماتیک در مصاحبه‌ای اختصاصی با پایگاه خبری «برکینگ دیفنس» ادعا کرده ایران در مرحله اول این طرح که بین سه تا 6 ماه طول خواهد کشید غنی‌سازی 20 درصدی اورانیوم را انجام نخواهد داد؛ به علاوه، تهران در این مرحله ضمن دادن اطمینان خاطر درباره فعالیت‌هایش در رآکتور اراک، اطلاعات بیشتری درباره این رآکتور ارائه خواهد داد و اجازه دسترسی‌های بیشتر به آن را فراهم خواهد نمود.

این منبع نزدیک به مذاکرات ژنو همچنین ادعا کرده ضرب‌الاجل نهایی برای اینکه ایران تمامی مناقشات مربوط به برنامه هسته‌ای خود را حل کند نیز یک سال در نظر گرفته شده است. قرار شده قبل از اینکه هر دو طرف به نقطه‌ای برسند که بتوانند اعلام کنند در مذاکرات پیشرفتی حاصل شده، کارهای زیادی باید انجام شوند.

موضوعات دیگری که طبق ادعای این منبع غربی در این طرح منظور شده به احتمال محدود کردن غنی‌سازی ایران و کاهش تعداد سانتریفیوژهای انجام‌دهنده غنی‌سازی است. اینکه آیا موضوعات دیگری هم مطرح شده‌اند یا خیر هنوز مشخص نیست.

 

مذاکره هسته‌ای کشورهای 1+5 با ایران پیرامون برنامه هسته‌ای تهران از روز سه‌شنبه در ژنو آغاز شده است.

این مذاکرات برای رفع آنچه کشورهای غربی به آن «نگرانی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران» می‌گویند انجام می‌شوند.

آمریکا، اسرائیل و کشورهای هم‌پیمان آنها ایران را به تلاش برای دستیابی به تسلیحات اتمی در لفافه برنامه هسته‌ای این کشور متهم می‌کنند.

جمهوری اسلامی ایران همواره این اتهام‌ها را رد و تأکید کرده به دنبال برخورداری از حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است.

ایران یکی از کشورهای امضاکننده پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی و از اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا کنون چندین بار از تأسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده اما هرگز مدرکی دال بر انحراف این برنامه از مقاصد صلح‌آمیز نیافته‌اند.


اسرائیل:

 کابینه امنیتی اسرائیل روز چهارشنبه طی بیانیه‌ای از جامعه بین‌الملل خواست تا با هرگونه توافقنامه‌ای که به پایان برنامه هسته‌ای نظامی ایران منتهی نشود موافقت نکند.

این کابینه در ادامه مدعی شد: هیچ دلیلی وجود ندارد که ایران خواستار رسیدن به راه‌حل سیاسی است.

کابینه امنیتی اسرائیل اضافه کرد که ایران بیش از 20 سال در تلاش برای دستیابی به توسعه سلاح‌های هسته‌ای بوده و این بر خلاف ادعاهای ایران درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای است.

این کابینه در ادامه بیانیه خود تاکید کرد که هرگونه توافق با ایران باید شامل توقف کامل تمامی فعالیت‌های غنی‌سازی و فعالیت‌های آب سنگین بوده و ایران باید تعهد دهد که هرگونه فعالیت برای توسعه موشک‌های بالستیک که توانایی حمل سلاح اتمی دارد را متوقف کند.




مرجع / فـارس
برچسب ها: ژنو ، مذاکرات ، 1+5
:
:
:
آخرین اخبار