مجتبی گهستونی : ساعت یک ظهر روز پنج شنبه نهم تیرماه یکی از دوستانم با من تماس گرفت و از پیدا کردن یک عقاب سرگردان توسط تیم عملیات آتش نشانی اهواز که در منزلی مسکونی در اهواز رها شده بود خبر داد. با تماس با سازمان آتش نشانی شهرداری اهواز ، خبر را تائید کردند. برای دیدن عقاب مورد نظر که تشنه و گرسنه بوده و البته رسیدگی کامل غذایی از سوی یکی از کارمندان این سازمان صورت گرفته بود، ساعت 13:30 به مشاهده آن پرداختم.
با مشاهده این عقاب ابتدا فکر کردم از سن کمی برخوردار است اما با مشاهده دقیق متوجه شدم که دُم و بال آن توسط کسی که شکار شده و قبل از کشف توسط او نگهداری می شد کوتاه شده است. بر روی بال او علائم زخم مشاهده شده و ظاهرا چنگال هایش که کاملا جمع شده بودند با آسیب هایی مواجه شده است.
در نهایت با اطلاع کامل از نحوه مشاهده و کشف این عقاب موضوع را ابتدا با شهریار عسکری مسئول روابط عمومی سازمان محیط زیست و سپس با طوسی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خوزستان در میان گذاشتم تا ضمن تحویل گرفتن به مداوا و مراقبت از این پرنده بپردازند. لذا آقای طوسی خواهان انتقال این پرنده نادر و مهم به سازمان محیط زیست خوزستان شد تا در کوتاه ترین مدت زمان به پایگاه و پناهگاه حیات وحش شوش منتقل شده تا پس از مداوا در دامان طبیعت مناطق حفاظت شده رها گردد.
به همین منظور ساعت 14:30 با ماشین پیشرو آتش نشانی انتقال این عقاب به سازمان محیط زیست خوزستان انجام شد تا زمینه نگهداری ورسیدگی به آن مهیا شود.
هر انسانی هنگامی که به مشاهده عقاب می پردازد به یاد شکاریهای بزرگ و پرنده ای با بالهای دراز و پهن، سر و منقار بزرگ، دم پهن و پاهای پردار که اغلب با بال باز اوج می گیرند و پروازی باشکوه دارند می افتد. تغییرات پروبال عقاب ها تدریجی و کند است ، در نتیجه تشخیص نابالغها خیلی دشوار است ، نر و ماده آنها همشکل است ولی ماده ها اندکی از نرها بزرگترند.
بعضی از عقابها فقط لاشه می خورند ، روی درختها یا صخرههای مرتفع آشیانه می سازند. از انواع عقاب ها می توان به عقاب طلایی،عقاب شاهی(شاه باز) ، عقاب جنگلی (خالدار کوچک) ،عقاب تالابی(خالدار بزرگ)، عقاب دشتی (خاکی) ، عقاب دوبردار، عقاب پرپا اشاره کرد.
در صورتی که عقاب مورد نظر از نوع عقاب تالابی باشد اینگونه عقاب در خطر انقراض جهانی قرار دارد و در طبقه آسیب پذیر قرار دارد و شکار ممنوع ایران است.این پرنده در مناطق جنگلی در حاشیه تالابها، دریاچهها و حاشیه نیزار زیست می کند و در فصل زمستان در مناطق تالابی دیده میشود.