در هفته گذشته یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی در ایران اتفاق افتاد و حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران از سوی مردم برگزیده شد که این موضوع تاثیر زیادی را بر بازار اقتصادی کشور گذاشت.
در این رابطه اکبر ترکان قائم مقام ستاد انتخاباتی دکتر حسن روحانی، گفت: ساماندهی نرخ ارز و حرکت مبتنی بر واقعیت های اقتصاد ایران در اولویت است.
وی افزود: حدود 3.5 میلیون نفر بیکار داریم که بیشتر آنها نیز فارغ
التحصیل دانشگاهی هستند و اگر بازار کار برای یک نرخی کردن نرخ بیکاری
توسعه یابد می تواند به بهبود معیشت خانوارها نیز کمک کند.
ترکان اظهارداشت: بیکاری به بخشی از خانوارها فشار زیادی وارد می کند و
این موضوع هم روشن است که امیدواریم با ایجاد حماسه اقتصادی پس از حماسه
سیاسی به انتظارات پاسخ دهیم. وی گفت: مردمی که به فردی روحانی و مذهبی رأی
دادند، انتظاراتی دارند که برنامه ریزی شود. ترکان افزود: ایجاد ثبات در
فضای اقتصاد کلان مهمترین و فوریترین دغدغه سیاستی و مدیریتی دولت آینده
است.
5 چالش کلیدی وزیر نفت در دولت یازدهم
براساس گزارش خبرنگار مهر، یکی از کلیدیترین کرسیهای وزارت در کابینه دولت یازدهم قطعا نفت است به طوری که شخصی که سکان هدایت صنعت نفت به عنوان لوکوموتیو توسعه اقتصاد کشور در دولت آینده را بر عهده می گیرد، با توجه به وجود تحریمهای بیرونی و درونی با مشکلات و چالشهای متعددی باید در ابتدای کار دست و پنجه نرم کند.
در واقع نرخ مسکن در چند ساله گذشته با افزایش بی سابقه ای روبرو شد تا جاییک ه کارشناسان لقب "سونامی مسکن" را به آن دادند. براین اساس نرخ مسکن یکبار در دوران پس از جنگ تحمیلی و دوبار در 8 سال گذشته با افزایش روبرو شد و تعداد زیادی از متقاضیان مسکن را از بازار حذف کرد.
یکی از مهمترین محورها و برنامه های اعلام شده از سوی حسن روحانی به عنوان منتخب جدید ریاست جمهوری مردم ایران حل مسائل مربوط به بازار کار کشور و رسیدگی عادلانه به امور کارگران است.
وی با اعلام اینکه عدالت زمانی اجرا می شود که کارگران بتوانند با عدالت به حقوق خود برسند، توانست بخش قابل توجهی از آراء کارگران کشور را به سوی خود جلب کند. روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود مسائل گوناگون دیگری را درباره بازار کار کشور و وضعیت نامناسب بیکاری جوانان مطرح کرده است.
نمایندگان کارگران عضو شوراهای اسلامی کار استان تهران در نامه ای به رئیس جمهور منتخب مردم ایران، مطالبات جامعه کارگری را در 8 بخش مطرح و از روحانی خواستند درباره موارد مطرح شده تصمیمات موثری را اتخاذ کند.
حل اختلاف 15 درصدی دستمزد، حذف شرکتهای تامین نیروی انسانی، برقراری امنیت شغلی و همسان سازی پرداخت مالیات کارگران و کارمندان از مهم ترین بندهای درخواست کارگران از رئیس دولت تدبیر و امید است.
احیای سازمان مدیریت در دولت آینده
در این روزها و ماهها و سالها یکی هست که همواره در کنار حسن روحانی بوده است و برخی تحلیلگران، او را دست راست اقتصادی وی میشناسند و از اعتماد کامل روحانی به او میگویند. او را محمدباقر نوبخت میشناسند، معاون اقتصادی مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر کل حزب اعتدال و توسعه.
گمانهزنیها نشان میمیدهد محور حرکت اقتصادی دولت تدبیر و امید با محمد باقر نوبخت کلید خواهد خورد و قطعا او پستی کلیدی در اختیار خواهد گرفت.
تحلیلگران، احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی را نخستین اقدام حسن روحانی پس از تشکیل کابینه نام میبرند و احتمال اینکه یار همیشگی وی یعنی محمد باقر نوبخت به این سازمان نقل مکان کند، کم نیست. در صورتی که کلید سازمان مدیریت و برنامه ریزی تحویل او نشود، شایدکلید ساختمان باب همایون یعنی وزارت امور اقتصادی و دارایی به وی سپرده شود.
در صورتی که نوبخت به سازمان مدیریت نرود و وزارت اقتصاد را انتخاب کند، کلید دولت تدبیر و امید در سازمان مدیریت به محمدعلی نجفی یا روغنیزنجانیها روسای اسبق سازمان مدیریت و برنامه ریزی سپرده خواهد شد.
بانک مرکزی مقصد بعدی تغییرات در دولت حسن روحانی خواهد بود و به احتمال زیاد، از بین مجید قاسمی (مدیرعامل فعلی بانک پاسارگاد و رئیس کمیته اقتصادکلان مجمع تشخیص مصلحت نظام) و جلال رسول اف ( مدبرعامل فعلی بانک آینده) و سید محمد حسین عادلی (رئیس کل اسبق بانک مرکزی)، یکی کلید بانک مرکزی را تحویل خواهد گرفت تا جایگزین محمود بهمنی شود.
حسن روحانی، احتمالا در ادامه کلید وزارت صنعت، معدن و تجارت را به یکی از این افراد، یعنی اسحاق جهانگیری ( وزیر اسبق صنایع و رئیس ستاد انتخاباتی هاشمی رفسنجانی)، رضا ویسه (رئیس اسبق سازمان گسترش) ، غلامرضا شافعی ( رئیس فعلی سازمان گسترش)، یحیی آل اسحاق (وزیر بازرگانی دولت هاشمی رفسنجانی و رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران) و محمد نهاوندیان ( رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ) خواهد سپرد که البته شانس جهانگیری، آل اسحاق و نهاوندیان بیش از سایر گزینههای دیگر است.
برای وزارت نفت هم گزینههای متعددی وجود دارد و روحانی میتواند از بین اکبر ترکان ( قائم مقام ستاد انتخاباتی حسن روحانی و وزیر اسبق دفاع و راه و معاون اسبق وزیر نفت)، محمدرضا نعمت زاده ( وزیر صنایع و معادن دولتهای اول و دوم هاشمی رفسنجانی و رئیس ستاد انتخاباتی حسن روحانی و معاون اسبق وزیر نفت) و بیژن زنگنه ( وزیر نیرو در دولت هاشمی رفسنجانی و وزیر نفت در دولت اصلاحات) یکی را به این وزارتخانه خبرساز بفرست.
در عین حال، از علی عبدالعلی زاده وزیر مسکن و شهرسازی دولت اصلاحات، اکبر ترکان و عباس آخوندی (وزیر مسکن هاشمی رفسنجانی) یکی به وزارت راه و شهرسازی خواهد رفت تا جایگزین علی نیکزاد شود.
تحویل واحدهای مسکن ویژه از تیرماه
وزیر راه و شهرسازی از واگذاری واحدهای مسکن مهر ویژه تهران در تهرانسر از تیرماه خبر داد و گفت: قیمت تمام شده هر واحد حدود 250 میلیون تومان است.
علی نیکزاد افزود: زیربنای هر واحد 80 تا 105 متر مربع است و هر مجتمع در 5 طبقه ساخته می شود. وی، قیمت تمام شده مسکن ویژه تهران (تهرانسر) را حدود 250 میلیون تومان اعلام کرد و گفت: 2600 واحد در حال ساخت است.
نیکزاد با اشاره به استقبال خوب شهروندان از این طرح افزود: افرادی مشمول دریافت واحد مسکن مهر ویژه هستند که فاقد خانه بوده، 5 سال اخیر در تهران سکونت داشته باشند، سابقه استفاده از تسهیلات و وام بانکی دولتی نداشته و سرپرست خانوار باشند.
نیکزاد درباره نحوه پرداخت اقساط مسکن ویژه تهران بیان داشت: 4 قسط 20 میلیون تومانی در هر 3 ماه دریافت می شود که تاکنون حدود 3 قسط دریافت شده است.
وی گفت: در قسط پنجم نیز 30 درصد قیمت تمام شده (براساس نرخ اسفند 91) دریافت می شود و بقیه اقساط ماهانه خواهد بود. وزیر راه و شهرسازی افزود: برآورد تقریبی ما برای قیمت تمام شده این واحد 250 میلیون تومان است که 147 مترمربع زیربنای ناخالص (با مشاعات، پارکینگ و فضاهای دیگر) دارد و 105 مترمربع خالص و به صورت دوخوابه است.
تغییرات بازار مسکن حداقل تا یکماه دیگر
مصطفی قلی خسروی در گفتگو با مهر با بیان اینکه بازار خرید و فروش مسکن همچنان در رکود به سر می برد، گفت: رکودی که از سال گذشته بر بازار مسکن حاکم شده است، هنوز هم ادامه دارد.
رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک، تصریح کرد: تاثیر انتخابات ریاست جمهوری بر بازار مسکن تا حداقل یک ماه دیگر مشخص نمی شود و فعلا نمی توان پیش بینی درستی از بازار داشت.
خرید نفت ایران از سوی روسیه
روسیه به منظور تثبیت بازار نفت اورال خود در اروپا، مذاکراتی را به منظور خرید نفت از ایران آغاز کرده و پیشنهاد کرده است تا ایران طرح سوآپ معکوس نفت از جنوب به شمال کشور را راهاندازی کند.
در حال حاضر روسیه با کنار گذاشتن عربستان سعودی به بزرگترین تولیدکننده
نفت جهان تبدیل شده است به طوریکه ظرفیت تولید روزانه نفت بیش از 10
میلیون بشکه بوده که از این میزان بیش از 4.7 میلیون بشکه آن صادر و حدود
5.8 تا 5.9 میلیون بشکه ان پالایش می شود.
با این وجود پس از تحریم صادرات نفت ایران توسط 27 کشور عضو اتحادیه
اروپا، این روزها نفت خام "اورال" روسیه مشتریان متعددی در قاره سبز برای
خود دست و پا کرده است.
بر این اساس با کاهش و سپس توقف صادرات نفت ایران به اروپا، روسها از این
فرصت طلایی برای تصاحب بازارهای نفتی ایران در اتحادیه اروپا استفاده کرده
به طوریکه آمارهای رسمی حاکی از آن است که فقط صادرات نفت اورال روسیه به
اروپا از مرز دو میلیون و 200 هزار بشکه در روز عبور کرده است.
گازرسانی به 83 درصد جمعیت کشور
معاون وزیر نفت با تشریح آخرین وضعیت توسعه شبکه گاز شهری و روستایی از اتصال بیش از 14 هزار و 300 شهر و روستای کشور به شبکه ملی گاز خبر داد و اعلام کرد: 83 درصد جمعیت کشور از نعمت گاز برخوردار هستند.
جواد اوجی در گفتگو با مهر درباره آخرین وضعیت توسعه شبکه گاز شهری و
روستایی، گفت: عملیات گازرسانی به شهر و روستاها در برنامه چهارم و ابتدای
برنامه پنجم توسعه شتاب گرفته است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با اعلام اینکه تا پیش از آغاز برنامه چهارم توسعه
تنها حدود 600 شهر ایران از نعمت گاز طبیعی برخوردار بودند، تصریح کرد: با
این وجود از ابتدای برنامه چهارم توسعه تاکنون حدود 400 شهر جدید به شبکه
ملی گاز متصل شده اند.
معاون وزیر نفت در خصوص گازرسانی به روستاهای کشور هم توضیح داد: تا پیش
از اغاز برنامه چهارم توسعه بالغ بر 2 هزار و 80 روستا از نعمت گاز طبیعی
برخوردار بودند اما در طول هشت سال گذشته تاکنون بیش از 12 هزار و 220
روستای دیگر به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شده اند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در حال حاضر یکهزار شهر و بالغ بر 14
هزار و 300 روستا در کشور از نعمت گاز برخوردار هستند، یادآورشد: در شرایط
فعلی در مجموع 83 درصد خانوارهای شهری و روستایی در کشور از گاز طبیعی
استفاده می کنند.
کاهش نرخ سکه و ارز در هفته گذشته
براین اساس در روز شنبه نرخ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران یک میلیون و 220 هزار تومان، طرح قدیم یک میلیون و 200 هزار تومان، نیم سکه 667 هزار تومان، ربع سکه 418 هزار تومان و گرمی 285 هزار تومان اعلام شده بود همچنین نرخ هر گرم طلای زرد 18 عیار در بازار داخلی 117 هزار تومان و نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی 1392 دلار بود.
فعالان بازار ارز هم نرخ هر دلار آزاد را برای فروش 3 هزار و 390 تومان، هر یورو را 4 هزار و 590 تومان، هر پوند را 5 هزار و 535 تومان و هر درهم امارات را 945 تومان اعلام کردند.
این در حالی است که در روز گذشته نرخ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح
جدید در بازار تهران به یک میلیون و 208 هزار تومان، طرح قدیم به یک میلیون
و 180 هزار تومان، نیم سکه به 632 هزار تومان، ربع سکه به 395 هزار تومان و
گرمی به 272 هزار تومان رسیده است. همچنین نرخ هر گرم طلای زرد 18 عیار در
بازار داخلی به 114 هزار تومان و نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی به
1369 دلار رسید.
فعالان بازار ارز، نرخ هر دلار آزاد را برای فروش 3 هزار و 390 تومان، هر
یورو را 4 هزار و 520 تومان، هر پوند را 5 هزار و 340 تومان و هر درهم
امارات را 933 تومان اعلام کردند.