خبرگزاری «رویترز»
در مطلبی که درباره مناظره انتخاباتی روز گذشته منتشر کرده، مینویسد در
نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در ایران، زمانی که به جای
بحث درباره اقتصاد، نامزدها به شکایت از نوع پرسشها و نحوه برگزاری مناظره
پرداختند، به رنجش و تندی گرایید. این خبرگزاری اشاره میکند که بیشترین
شکایت در این زمینه، از سوی محمدرضا عارف، حسن روحانی و محسن رضایی ابراز
شد.
رویترز مینویسد قرار بود در این مناظره، درباره اقتصاد ایران که
تحت تحریمهاست، بیکاری فزاینده و تورم در کشور پرداخته شود. در این مطلب
همچنین به واکنشهای تمسخرآمیز مخاطبان ایرانی به این مناظره اشاره شده
است.
سایت نشریه «فارن پالیسی» تیتر مطلب خود را در این زمینه، این گونه برگزیده است: «مناظره انتخاباتی ایران، به تلفیق عجیب و غریبی از تصویرشناسی و امتحان تستی تبدیل شد». این سایت مینویسد نیمه نخست مناظره، عمدتاً بر بحثهایی متمرکز بود که نامزدهای حاضر، درباره اساس آنها با هم اتفاق نظر داشتند؛ همچون بیکاری و تورم. اما در بخش دوم، اوضاع به شکل غیرمنتظرهای پیش رفت و برخورد نامزدها با سؤالات تستی، سبب رنجش آنها شد. البته فارن پالیسی بر این باور است، هرچند ممکن است این شیوه مناظره مسخره به نظر بیاید، در دورههایی از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز شیوههایی مشابه در مناظرهها اعمال شده است.
«واشنگتن پست» نیز موضوع مناظره دیروز را مورد توجه قرار داده و مینویسد، قرار بود «اقتصاد بیمار ایران» که تحت تحریمهای شدید بینالمللی است، محور این مناظره را تشکیل بدهد؛ اما مهمترین چالش در صحنه بر سر شکل و قالب خود مناظره درگرفت. این روزنامه میافزاید نامزدها از زمان کمی که برای پاسخگویی به پرسشها در اختیارشان گذاشته شده بود، شکایت داشتند؛ اما زمانی که مجری پرسشهای بله ـ خیر و تستی را آغاز کرد، یکی از نامزدها از پاسخگویی خودداری کرد و گفت این شیوه، شبیه امتحانات مدرسه است. واکنش حداد عادل به یکی از پرسشهای تصویری که با استفاده از یک بیت شعر به آن پاسخ داد، از جمله دیگر نکاتی است که برای واشنگتن پست جالب بود.
«واشنگتن اگزمینر» نیز به همین موضوع توجه کرده و تیتر مطلب خود را نیز بر همین اساس برگزیده کرده است: «شعر و منازعه در مناظره انتخاباتی ایران». به باور این سایت، «سرزنده ترین» لحظات این مناظره، بخشهایی بوده که در آن درباره شکل خود مناظره بحث شده است. اگزمینر به بخشهایی از مهمترین مواضع نامزدها در جریان مناظره دیروز نیز اشاره کرده و همچنین، به بررسی میزان اقبال نسبی مردم به این نامزدها پرداخته است.
خبرگزاری فرانسه تیتر «نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران نتوانستند در مناظره کسل کننده بدرخشند» را برگزیده و مینویسد مناظره تلویزیونی دیروز، نتوانست هیچ کدام از نامزدها را به عنوان فرد پیشرو معرفی کند، زیرا هر هشت نامزد، به تکرار مواضع یکدیگر در موضوعات اصلی پرداختند و از حمله مستقیم به یکدیگر خودداری کردند.
این خبرگزاری نیز اشاره میکند که نوع برگزاری مناظره و به ویژه طرح پرسشهای تستی، سبب برانگیختن انتقاداتی شده است. از میان انتقادات، خبرگزاری فرانسه به سخنان محسن رضایی نیز اشاره کرده که گفته بود باید به نامزدها فرصت طرح برنامهها و ایدههایشان داده شود. به عقیده این خبرگزاری، مناظره دیروز نتوانست بر رأی دهندگان تأثیرگذار باشد.
«کریستین ساینس مانیتور» بیشتر به محتوای مناظره دیروز پرداخته و مینویسد نامزدهای انتخابات ایران، درباره عدالت و اقتصاد مقاومتی بحث کردند. این روزنامه مینویسد: «در یک مناظره چهار ساعته مارتنوار درباره موضوعات عدالت اقتصادی، بی اعتمادی به دولت و سوءمدیریت کنونی، نامزدهای میانه رو از دولتهای گذشته و فعلی انتقاد کردند، اما برنامههای مشخص خود را ارائه نکردند». مانیتور همچنین ضمن تحلیل محتوایی اظهارات مطرح در مناظره، اشاره میکند که هیچ یک از نامزدها از کلمه «تغییر» استفاده نکردند. این روزنامه بخش مفصلی از مطلب خود را نیز به دیدگاه نامزدها درباره موضوع اقتصاد مقاومتی اختصاص داده است.
«دیلی استار» لبنان نیز از جمله مطبوعاتی است که گزارشی از مناظره دیروز منتشر کرده و مینویسد: یکی از موضوعات اساسی که نامزدها درباره آن اتفاق نظر داشتند، ضرورت کاهش وابستگی ایران به صادرات نفت، به منظور مقابله با تحریمهای اقتصادی بینالمللی بود.
این روزنامه به همین مناسبت به تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران و همچنین موضعگیری اخیر وزیر خارجه آمریکا نیز اشاره کرده که گفته بود، امیدی ندارد انتخابات ریاست جمهوری پیش رو به تغییر در سیاستهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران منجر شود. دیلی استار همچنین اشاره میکند که نامزدها در مناظره روز گذشته، در انتقاد از سوءمدیریت دولت احمدی نژاد نیز با یکدیگر اتفاق نظر داشتند.
«وال استریت ژورنال» در تیتر مطلبی که برای مناظره دیروز برگزیده، آورده: «نامزدها دیدگاههای شومی را درباره اقتصاد ایران مطرح کردند». به عقیده تحلیلگر این روزنامه، اقتصاد و سیاست خارجی، دو موضوعی هستند که در انتخابات پیش رو در اولویت هستند و به همین سبب، نخستین مناظره انتخاباتی به موضوع اقتصاد اختصاص یافت. این مطلب میافزاید نامزدها، «حقایق شومی» را با بینندگان در میان گذاشتند؛ از جمله اینکه بسیاری از کارخانهها تعطیل شده و یا با نیمی از ظرفیت کار میکنند؛ خصوصی سازی در کشور ناموفق بوده؛ دولت برای جبران کسری بودجه از بانک مرکزی استقراض کرده؛ و اینکه سه میلیون نفر در کشور بیکارند.
خبرگزاری «ترند»، سایت شبکه خبری «العربیه» و روزنامه «الشرق الاوسط» از جمله دیگر مطبوعات معتبر بین المللی هستند که به موضوع مناظره انتخاباتی روز گذشته پرداختهاند.