تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۰ - ۲۰:۱۳
کد خبر: ۳۲۴۹
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
رئيس سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخيزداری:
به دليل تخريب‌هاي وسيع؛ توقف پروژه سد گتوند عليا مطرح شده است
عمليات اجرايي پروژه سد گتوند عليا پيش از اتمام مراحل اخذ مجوز، آغاز شد / سد گتوندعليا از مجموعه سدهايي است كه تخريب منابع طبيعي در آن در سطح و حجم وسيعي صورت گرفته به طوري كه به دليل قرار گرفتن غالب حجم درياچه در مناطق جنگلي همچنين حجم زياد خاكبرداري در مناطق جنگلي و قطع درختان با وزارت نيرو مكاتبات زيادي انجام گرفته است
سلاجقه، معاون وزیر کشاورزی - خوزنیوزرئيس سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخيزداري گفت: توقف پروژه سد گتوند عليا به دليل حجم زياد تخريب‌ها در اواخر سال گذشته مطرح شد.

به گزارش خوزنیوز به نقل از فارس، علي سلاجقه شامگاه چهارشنبه در نشست خبري با رسانه‌ها گفت: به دليل اينكه 30 درصد منابع آبي كشور در خوزستان است، سازه‌هاي سنگين و وسيع در اين استان احداث شده يا در دست احداث است.
وي با اشاره به پروژه در دست احداث سد گتوند عليا، يكي از ايرادات وارد به اين پروژه عمراني را نداشتن مجوزهاي لازم از سازمان جنگل‌ها در فاز نخست عنوان كرد و افزود: عمليات اجرايي پروژه سد گتوند عليا پيش از اتمام مراحل اخذ مجوز، آغاز شد.
سلاجقه افزود: سد گتوندعليا از مجموعه سدهايي است كه تخريب منابع طبيعي در آن در سطح و حجم وسيعي صورت گرفته به طوري كه به دليل قرار گرفتن غالب حجم درياچه در مناطق جنگلي همچنين حجم زياد خاكبرداري در مناطق جنگلي و قطع درختان با وزارت نيرو مكاتبات زيادي انجام گرفته است.
وي با اشاره به برآوردهايي كه از تخريب‌هاي وسيع اين سد صورت گرفته، تصريح كرد: دستور توقف پروژه را دو سه ماه پيش از عيد نوروز مطرح شد، اما به دليل اين كه پروژه ملي بود و حجم اعتباري بالايي براي آن هزينه شده بود با آن موافقت نشد.
سلاجقه تاكيد كرد: هر چند سرمايه زيادي در ساخت اين سد هزينه شده، اما در مقايسه با سرمايه و منابع طبيعي كه تخريب مي‌شود بسيار ناچيز است.
معاون وزير كشاورزي همچنين در مورد گنبدهاي نمكي واقع در درياچه سد گتوند عليا، اظهار داشت: گنبدهاي نمكي از قبل در طبيعت وجود داشت و كساني كه مكانيابي اين سد را انجام دادند بايد به آن توجه مي‌كردند.
وي اظهار داشت: بايد در آبگيري، گنبدهاي نمكي نهفته و آشكار موجود در منطقه مورد توجه قرار گيرد تا سد با مشكل مواجه نشود.
سلاجقه تاكيد كرد: اخيرا بر اساس ماده 14 قانون افزايش بهره‌وري، تمام دستگاه‌هاي كشور مكلف شدند كه قبل از هر گونه ورود به طبيعت مجوزهاي لازم را از منابع طبيعي اخذ كنند كه بر اساس اين قانون پيگيري‌هاي لازم را انجام خواهيم داد.

* تحقق يك سوم تعهدات وزارت نفت در بيابان‌زدايي
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري ريزگردها را يكي از مسائل اصلي كشور كه 21 استان را تحت تاثير قرار داده است عنوان كرد و گفت: خوزستان و ايلام و استان‌هاي مرزي بيشتر از ساير استان‌ها تحت تاثير اين پديده قرار دارند.
وي به طرح بيابان‌زدايي 200 هزار هكتار با تامين اعتبار وزات نفت و بر اساس مصوبه سفر رياست جمهوري اشاره كرد و افزود: وزارت نفت در قبال تعهد خود هنوز تخصيص چنداني به اين پروژه بيابان‌زدايي، نداده و تنها يك سوم اعتباري كه تعهد كرده بود، يعني 10 ميليارد تومان پرداخت كرده است، اما منابع طبيعي استان با اعتبارات خود حدود 4 هزار و 500 هكتار بيابان‌زدايي را انجام داده است.
سلاجقه در مورد عدم تامين مالچ رايگان براي بيابان‌زدايي توسط وزارت نفت، اظهار داشت: در صورتي كه مالچ به صورت رايگان تامين نشود، هزينه مالچ موردنياز براي هر هكتار 7 ميليون تومان خواهد بود.
وي تصريح كرد: در اين صورت با اعتباري كه براي بيابان‌زدايي 200 هزار هكتار در خوزستان تصويب شده، 50 هزار هكتار معادل يك چهارم مصوبه قابل اجرا خواهد بود.
اين مقام مسئول افزود: با توجه به اينكه با همكاري وزارت نفت كارهاي خوبي انجام شده، از جمله در بوشهر با تخصيص 64 ميليارد تومان از سوي وزارت نفت پروژه آبخيزداري در حال اجراست، اميدواريم وزارت نفت در اين طرح نيز كنار ما قرار بگيرد.

* سهم خوزستان سالانه 10 هزار هكتار جنگل‌كاري
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري پروژه‌هاي بيابان‌زدايي اجرا شده در خوزستان را پروژه‌هاي موفقي توصيف كرد و گفت: خوزستان در اين زمينه از استان‌هاي پيشرو است و 75 هزار هكتار جنگل‌كاري از سال 55 تاكنون در خوزستان اين مسئله را ثابت مي‌كند.
وي اظهار داشت: خوزستان به صورت ميانگين سالانه 5 هزار هكتار بيابان‌زدايي انجام مي‌دهد.
سلاجقه همچنين تاكيد كرد: برخلاف گفته برخي دستگاه‌ها، سازمان جنگل‌ها به همه وظايف خود در راستاي بيابان‌زدايي عمل كرده و منطبق بر منابع مالي و اعتبارات تامين شده، پروژه‌هاي بيابان‌زدايي را در استان‌ها اجرا كرده است.
به گفته وي، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري متولي مهار و كاهش زيرگردها در كشور و محيط زيست مسئول كارگروه نظارتي است.
معاون وزير كشاورزي اظهار اميدواري كرد: از مجموع يك‌هزار ميليارد توماني كه با تصويب مجلس به بيابان‌زدايي تخصيص مي‌يابد، بخش عمده‌اي به اين سازمان براي اجراي عمليات ميداني خود و كنترل چشمه‌هاي مولد ريزگردها در عراق، اردن و سوريه به نحو مطلوب بپردازد.
وي با اشاره به اينكه 95 درصد منشأ ريزگردها مربوط به خارج از كشور است، افزود: خشك شدن تالاب هورالعظيم و غالب تالاب‌هاي عراق، نقش مهمي در بروز اين پديده دارند؛ به طوري كه اگر حق‌آبه زيست محيطي تالاب‌ها تامين شود مشكل ريزگردها به سرعت قابل حل است اما متاسفانه اين مسئله با مشكلات سياسي مواجه است.
سلاجقه اظهار داشت: بر اساس تصاوير ماهواره‌اي 60 درصد ريزگردها از عراق، 15 درصد از عربستان و مابقي هم از كشورهاي سوريه و اردن ناشي ميشود.
وي تاكيد كرد: ايران رتبه برتر بيابان‌زدايي را در دنيا دارد و از دانش تجربي، فناوري و روش نوين بيابان‌زدايي برخوردار است به طوري كه رياست كنوانسيون بيابان‌زدايي سازمان ملل را به عهده دارد و قرار است در اجراي پروژه‌هاي بيابان‌زدايي به عراق كمك كند.
سلاجقه خاطرنشان كرد: در حال حاضر چشمه‌هاي برداشت در عراق و اشكال مولد (رخسارهاي ژئومورفولوژيكي) شناسايي شده‌اند.
وي با اشاره به توافقاتي كه با كشور عراق در اين مورد صورت گرفته، اظهار داشت: كشور عراق متعهد شده كه يك ميليون هكتار بيابان‌زدايي را در مدت پنج سال انجام دهد و اعتبار حدود يك‌ميليارد دلار به اين امر اختصاص دهد. با تامين منابع اعتباري توسط كشور عراق و ايران در اجراي پروژه‌هاي بيابان‌زدايي همكاري مي‌كند.
سلاجقه افزود: در قالب تفاهمنامه با كشور عراق، هفته آينده يك هيئت 60 نفره از كارشناسان عراقي براي آموزش بيابان‌زدايي به خوزستان مي‌آيند و پس از آن عمليات اجرايي يك‌ميليون هكتار در عراق آغاز مي‌شود.
وي با بيان اينكه پديده گرد و غبار يك مخاطره طبيعي است و يك روزه از بين نمي‌رود، تاكيد كرد: با توجه به اينكه ريزگردها دغدغه اصلي هموطنان ماست، براي اجراي بيابان‌زدايي در عراق تمام توان كارشناسي خود را به كار مي‌گيريم و از عراقي‌ها هم خواستيم تامين مالي اين پروژه را به عهده بگيرند.
معاون وزيركشاورزي همچنين اظهار داشت: سازمان جنگل‌ها بر اساس قانون مكلف است در سال 600 هزار هكتار جنگل ايجاد كند، به طوري كه در برنامه پنجم در پنج سال 3 ميليون هكتار پيش‌بيني شده است.
وي افزود: به اين ترتيب ضريب فضاي سبز كشور از 0.17 به 0.25 افزايش مي‌يابد؛ به عبارتي سرانه فضاي سبز از يك هزار و 700 مترمربع براي هر نفر به 2 هزار و 500 مترمربع براي هر نفر افزايش مي‌يابد.
سلاجقه اظهار داشت: برنامه استاني اجراي اين طرح نيز آماده شده كه سهم خوزستان در طرح سالانه 10 هزار هكتار جنگل‌كاري است و مي‌تواند در قالب كاشت نهال، ايجاد جنگل‌هاي جديد يا احياي جنگل‌هاي مخروبه و استفاده از گونه‌هاي سريع‌الرشد اجرا شود.
به گفته وي، سازمان جنگل‌ها در حال حاضر سالانه 130 هزار تا 150 هزار هكتار بيابان‌زدايي در كشور اجرا مي‌كند.

* استفاده هشت استان از مراتع خوزستان
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري در مورد علل تخريب مراتع در كشور، خشكسالي‌هاي اخير را از عوامل اصلي تخريب مراتع دانست و اظهار داشت: خشكسالي‌هاي اخير سبب شده حتي گونه‌هايي كه در ارتفاعات بالا قرار دارند نيز با مشكل مواجه شوند و در بعضي مناطق به دليل خشكسالي هجوم ملخ‌ها را به مزارع كشاورزي شاهد بوديم.
وي چراي بي‌رويه دام را يكي ديگر از عوامل تخريب مراتع عنوان كرد و افزود: 70 ميليون واحد دامي در كشور مي‌توانند در مراتع باشند، در حالي كه اين رقم 2.5 برابر ظرفيت مراتع كشور است.
سلاجقه اظهار داشت: بر اساس برنامه پنج ساله توسعه سازمان جنگل‌ها مكلف شده سالانه 3 ميليون واحد دامي را كاهش دهد و اشتغال جايگزين را در واحدهاي دامداري ايجاد كند.
وي با اشاره به مشكلاتي كه در نتيجه استفاده مشاع از مراتع به‌وجود مي‌آيد، افزود: هشت استان كشور در زمان ييلاق و قشلاق، مراتع خوزستان را تحت تاثير قرار مي‌دهند كه اميدواريم منابع طبيعي بتواند نظارت را جامع انجام دهد.
سلاجقه تاكيد كرد: زمان ورود و خروج دام بايد با توجه به زمان رشد گياهان هماهنگ و زمان‌بندي‌ها به نحوي مديريت شود تا حداقل خسارت به دليل مشاع بودن به مراتع استان وارد شود.
وي اظهار اميدواري كرد: با هماهنگي ميان هشت استان، خسارت‌هايي كه در مسير انتقال متوجه مراتع استان است كاهش يابد.
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري صبح چهارشنبه از پروژه‌هاي بيابان‌زدايي در خوزستان بازديد كرد. شامگاه چهارشنبه نيز جلسه هماهنگي با ادارات شهرستان برگزار شد.
:
:
:
آخرین اخبار