هر چند ابتلا به دیابت نوع دو در جهان روندی افزایشی دارد اما با مداخله مناسب مانند در پیش گرفتن سبک زندگی سالم و کاهش استرس، میتوان میزان بروز این بیماری را کاهش داد؛ در این زمینه اصلاح رژیم غذایی و مصرف گروهی از موادغذایی و خودداری از گروهی دیگر بسیار تاثیرگذار است.
ندا فرحبخش، کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه آمار جهانی، روند افزایشی میزان شیوع و بروز دیابت نوع ۲ را نشان میدهد، اظهار کرد: دیابت نوع ۲ یک بیماری قابل پیشگیری است و میتوان با انجام مداخلههای مناسب، از بروز آن در افراد در معرض خطر جلوگیری کرد.
وی افزود: پیشگیری از دیابت شامل تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، مدیریت استرس و کنترل وزن است. مصرف میوهها و سبزیجات کم قند، پرهیز از غذاهای فرآوریشده و قندهای تصفیهشده، خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد.
اهمیت پیشگیری از دیابت
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: دیابت یکی از بیماریهای مزمن است که در صورت مدیریت نکردن درست، به عوارض جدی مانند مشکلات قلبی، نارسایی کلیه، مشکلات بینایی و حتی قطع عضو منجر میشود. جلوگیری از دیابت با توجه به هزینههای درمانی بالای آن، از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی بیان کرد: همچنین دیابت نوع ۲ به طور عمده به علت سبک زندگی نادرست، رژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی و چاقی ایجاد میشود و با تغییرات ساده در این عوامل میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
فرحبخش در ادامه گفت: با رعایت سبک زندگی سالم، فشار کمتری به سیستم بهداشتی وارد میشود و افراد، زندگی بدون بیماریهای مزمن خواهند داشت. بنابراین توجه به روشهای پیشگیری از بیماری دیابت نه تنها برای فرد بلکه برای جامعه نیز حیاتی است.
مواد غذایی سالم برای پیشگیری از دیابت
وی توضیح داد: مصرف غذاهای پر فیبر، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کم چرب و کاهش مصرف قند و چربیهای اشباع، سبزیجات غیر نشاستهای مانند اسفناج، کلم، کاهو، خیار و فلفل دلمهای، میوههای کم قند مانند سیب، توتها، گریپ فروت، آووکادو و پرتقال توصیه میشود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: همچنین غلات کامل شامل نان سبوسدار، جو دوسر، برنج قهوهای و کینوا، پروتئینهای سالم مانند ماهی، مرغ بدون پوست، تخم مرغ، حبوبات و مغزها باید در رژیم غذایی گنجانده شوند.
وی اضافه کرد: مصرف چربیهای سالم شامل روغن زیتون، روغن کنجد، آووکادو، بادام و گردو، لبنیات کم چرب از جمله ماست کم چرب، شیر کم چرب و پنیرهای کم چرب و نوشیدنیهای سالم مانند آب، چای سبز و دمنوشهای گیاهی بدون قند در رژیم غذایی بسیار مهم است.
فرحبخش با تاکید بر داشتن فعالیت بدنی منظم برای پیشگیری از دیابت گفت: انجام ورزشهای هوازی مانند پیادهروی، دوچرخهسواری و شنا حداقل ۳۰ دقیقه در روز در این زمینه ضروری است.
وی افزود: حفظ وزن متعادل و جلوگیری از اضافه وزن و چاقی، کاهش مصرف قند و کربوهیدرات های تصفیه شدهاز طریق پرهیز از نوشیدنی های شیرین، شیرینی ها و غذاهای فرآوری شده نیز باید در رژیم غذایی رعایت شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: همچنین مدیریت استرس با استفاده از روشهای کاهش استرس مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق، داشتن خواب باکیفیت بین هفت تا ۹ ساعت در شب برای حفظ سلامت متابولیسم باید انجام شود.
وی در ادامه بیان کرد: همچنین بررسیهای پزشکی دورهای و انجام آزمایشهای قند خون و چکاپهای منظم برای تشخیص زودهنگام مشکلات متابولیکی نیز توصیه میشود.
پرهیزهای غذایی برای پیشگیری از دیابت
فرحبخش گفت: باید از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا از جمله غذاهای شور، کالباس، سوسیس، پنیر پیتزا، چیپس، پفک و غذاهای کنسروی، مواد غذایی پرچرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس مانند لبنیات پرچرب، کره، خامه، غذاهای سرخ شده، گوشتهای قرمز پرچرب و روغن جامد خودداری شود.
وی در پایان افزود: همچنین باید از مصرف مواد غذایی حاوی قندهای ساده مانند قند و شکر، عسل، مربا، انواع شیرینیها، نوشابههای گازدار، انواع بستنی و آبمیوههای صنعتی پرهیز کرد و میوههایی که قند زیادی دارند مانند خربزه، انگور، انجیر، انبه و موز هم به اندازه متعادل مصرف شوند.