تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۱
کد خبر: ۳۱۶۵۱۸
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره

بلوط زاگرس می‌تواند جایگزین بخشی از نیاز گندم کشور شود

  استاندار کهگیلویه و بویراحمد، با اشاره به ظرفیت‌های غنی جنگل‌های زاگرس گفت: تولید نان با آرد بلوط، می‌تواند بخشی از نیاز کشور به گندم را جبران کند و گامی مؤثر در مسیر رونق اقتصادی و معیشت مردم استان باشد. یدالله رحمانی  با اشاره به تولید سالانه بیش از ۶ میلیون تن بلوط در استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: اجرای آزمایشی تولید نان با آرد بلوط، موفقیت‌آمیز بوده و می‌توان برای جایگزینی تا چهار میلیون تن گندم برنامه‌ریزی کرد.

  استاندار کهگیلویه و بویراحمد، با اشاره به ظرفیت‌های غنی جنگل‌های زاگرس گفت: تولید نان با آرد بلوط، می‌تواند بخشی از نیاز کشور به گندم را جبران کند و گامی مؤثر در مسیر رونق اقتصادی و معیشت مردم استان باشد.

یدالله رحمانی  با اشاره به تولید سالانه بیش از ۶ میلیون تن بلوط در استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: اجرای آزمایشی تولید نان با آرد بلوط، موفقیت‌آمیز بوده و می‌توان برای جایگزینی تا چهار میلیون تن گندم برنامه‌ریزی کرد.

وی افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد با برخورداری از جنگل‌های ارزشمند بلوط زاگرس، همواره به‌ عنوان یکی از قطب‌های منابع طبیعی کشور مورد توجه بوده است، بهره‌برداری نوآورانه از این ظرفیت می‌تواند معادلات اقتصادی و معیشتی منطقه را متحول سازد.

رحمانی با اشاره به ایده تولید نان با آرد بلوط، اظهار کرد: هر سال کشور ناچار به واردات مقادیر زیادی گندم است. اما بر اساس مطالعات و طرح‌های کارشناسی شده در استان، می‌توان بخشی از این واردات را با تلفیق آرد بلوط محلی و آرد گندم داخل جبران کرد.

به گفته وی در همین راستا، یک واحد نمونه تولید نان با آرد بلوط در حال فعالیت در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده و نتایج اولیه نشان‌دهنده موفقیت طرح از نظر کیفیت و پذیرش محصول است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نحوه استفاده از آرد بلوط برای تولید نان را ترکیب ۲۰ درصد آرد بلوط و ۸۰ درصد آرد گندم برشمرد و گفت: هدف‌گذاری طولانی مدت این است که تا چهار میلیون تن از واردات گندم صرفه‌جویی شود؛ اتفاقی که هم برای اقتصاد ملی ارزشمند است و هم موجب ایجاد اشتغال و کاهش وابستگی معیشتی مردم استان به منابع یارانه‌ای می‌شود.

رحمانی با اشاره به خواص تغذیه‌ای بلوط اضافه کرد: متخصصان معتقدند با تلفیق آرد بلوط، می‌توان کیفیت و ارزش غذایی نان مصرفی را افزایش داد و بخشی از آسیب‌هایی را که حذف سبوس از آرد گندم به جامعه زده، جبران کرد. این طرح علاوه بر فواید محیط زیستی و توسعه‌ای، ظرفیت حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس را با مشارکت مردم نیز فراهم می‌کند.

وی با تقدیر از اقدامات سازمان برنامه و بودجه کشور و تشکیل ستاد احیای جنگل‌های زاگرس اعلام کرد: حفاظت از مراتع و جنگل‌ها اقدامی ارزشمند است که علاوه بر تاثیر بر کیفیت محیط، باید به بهبود معیشت مردم نیز منجر شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بازدید اخیر مسئولان و ستاد احیای جنگل‌های زاگرس از مناطق مختلف استان، با تاکید بر نقش جنگل به‌عنوان یک پتانسیل کلیدی در استان گفت: جنگل‌ها علاوه بر تاثیر مثبت بر کیفیت محیط زیست، باید بتوانند بخشی از معیشت مردم را نیز تأمین کنند. بنابراین، برنامه استان بر تعریف طرح‌هایی استوار شده که مردم را در فرآیند نگهداری، ارتقا و اصلاح جنگل مشارکت دهد تا هم بهره‌برداری مسئولانه انجام و هم اشتغال و رفاه مردم تضمین شود.

زاگرس به عنوان یکی از مهم‌ترین اکوسیستم‌های ایران، با تأثیرگذاری بر معیشت نزدیک به ۱۰ میلیون نفر در ۱۲ استان کشور، در سال‌های اخیر با بحرانی بی‌سابقه دست‌وپنجه نرم می‌کند. کاهش پوشش جنگلی، شیوع آفات و بیماری‌ها، دامداری مازاد، نابودی تدریجی منابع آب، تهدید فرسایش خاک و افزایش آتش‌سوزی‌ها، این زیست‌بوم را تا مرز فروپاشی پیش برده است.

با وجود تلاش‌های سنتی اما ناکارآمد در مدیریت و حفاظت، بررسی‌ها نشان داده که رویکردهای قبلی دیگر پاسخگوی حجم چالش‌ها نیستند. سازمان برنامه و بودجه با درک این وضعیت، بر تغییر رویکرد، مشارکت واقعی مردم محلی، استفاده از الگوهای جدید حکمرانی، و ایجاد اجماع ملی، منطقه‌ای و حتی بین‌المللی تأکید دارد.

در همین راستا، برگزاری همایش ملی مدیریت پایدار جنگل‌های زاگرس با هدف تدوین راهبرد واحد، مشارکت گسترده ذینفعان، و بهره‌گیری از تجربه‌های جهانی برنامه‌ریزی شده است. هفت پنل تخصصی از تغییرات اقلیمی تا چالش‌های حقوقی، تنوع زیستی و مدیریت مشارکتی، زمینه‌ساز جمع‌بندی و ارائه راه‌حل‌های عملی به بالاترین سطوح تصمیم‌گیری خواهد بود و در همین زمینه استان هایی مانند کهگیلویه و بویراحمد درگیر برگزاری همایش و اجری برنامه های پیش بینی شده در همین راستان هستند.

در نهایت، موفقیت در نجات زاگرس به تحول رویکرد، مسئولیت‌پذیری همه دستگاه‌ها و نهادینه‌سازی فرهنگ مشارکت مردمی وابسته است؛ راهکاری که می‌تواند فراتر از زاگرس، به عنوان الگویی برای مدیریت سایر بوم‌سازگان‌های ایران نیز عمل کند.

مرجع / ایرنا
:
:
:
آخرین اخبار