محسن سلیمانیفاخر درباره نقش رسانهها و وضعیت آنها در انعکاس اخبار حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان اظهارداشت: حمله اسرائیل به ایران صرفاً یک رخداد نظامی نیست بلکه بخشی از جنگ روایتهاست و مسئولیت اصلی رسانهها در چنین شرایطی، حفظ حقیقت، صلح و کرامت انسانی در روایت است.
وی گفت: در بازنمایی رسانهای رویداد نظامی و سیاسی یا هر بحران مشابهی، رعایت اصول حرفهای و اخلاقی حیاتی از جمله واقعگرایی بدون هیجانزدگی باید مدنظر قرار گیرد؛ روایت باید براساس دادهها، منابع معتبر و گزارشهای میدانی باشد، نه گمانهزنی یا احساسات.
سلیمانیفاخر افزود: تمرکز بر پیامدها نیز باید مدنظر قرار گیرد، تحلیل زمینههای تاریخی، سیاسی و انسانی بحران از انتشار صرف تصاویر خشونتبار مهمتر است.
این کارشناس رسانه با اشاره به بازتاب چندبعدی از وقایع بحرانی همچون جنگ اظهارداشت: باید دیدگاههای افراد مختلف اعم از تحلیلگران، مردم، قربانیان حتی منتقدان رسمی در روایتها حضور داشته باشند و کرامت انسانی؛ موقعیت مجروحان و جانباختگان و بازماندگان در روایتها رعایت و حفظ شود.
وی بیان کرد: هشدار به جنگ روانی نیز در این شرایط باید مدنظر قرار گیرد و رسانهها باید مخاطب را نسبت به جنگ روایتها، جعل واقعیت و جنگ شناختی آگاه کنند.
رعایت «نباید»ها در انتشار اخبار
سلیمانیفاخر اظهارداشت: با این وجود، «نباید»هایی هم در بازنمایی اخبار همچون بیطرفی دروغین؛ تقلیل بحران به تقابل نظامی وجود دارد، نباید کل موضوع به «پاسخ موشکی» و «قدرت دفاعی» محدود شود؛ باید جنبههای انسانی، سیاسی و رسانهای نیز برجسته شوند.
این نویسنده با اشاره به پرهیز از مصرفزدگی خبری گفت: نباید بحران به یک شو، نمایش و سرگرمی خبری تبدیل شود، در این شرایط، هر روز سوژه جدیدی میطلبد و فراموشی سریع در پی دارد.
وی درباره چگونگی پوشش اخبار جنگ توسط رسانهها بیان کرد: در این شرایط بحرانی، رسانهها باید با دقت، مسئولیتپذیری و تحلیلگری عمل کنند. تمرکز آنها باید بر حقیقت و پرهیز از هیجانزدگی، شایعهپراکنی و خشونتنگاری باشد.
سلیمانیفاخر افزود: روایت و تحلیل درست و آگاهانه، گفتوگو با کارشناسان آگاه و مقابله با جنگ روایتها از الزامات پوشش خبری است. رسانه باید به جای دامنزدن به ترس و دوگانهسازی، زمینهساز آگاهی، گفتوگو و آرامش باشد.
این کارشناس و پژوهشگر درباره وظایف رسانههای داخلی برای مقابله با رسانههای معاند اظهارداشت: رسانهها برای مقابله مؤثر با رسانههای معاند که با انتشار اخبار جهتدار به دنبال ایجاد اختلاف داخلی و بر هم زدن آرامش جامعه هستند، باید به جای واکنش احساسی، راهبردی، رسانهای و مبتنی بر اعتماد عمومی عمل کنند.
وی گفت: مهمترین راهکار در این شرایط، ارتقای سواد رسانهای جامعه و اطلاعرسانی شفاف است، آگاهسازی عمومی درباره شیوههای فریب رسانهای، شناسایی اخبار جعلی و اهداف جنگ روانی، باعث کاهش تأثیرگذاری روایتهای مسموم میشود.
سلیمانیفاخر افزود: همچنین تاخیر یا سکوت رسانههای رسمی، خلأ اطلاعاتی ایجاد میکند و میدان را برای شایعات باز میگذارد، بنابراین رسانههای داخلی باید با صداقت حرفهای و زیرکانه، به موقع و مستند پاسخ مناسبت را در اختیار مخاطبان قرار دهند.
تاکید بر ترویج گفتوگوی ملی
این پژوهشگر رسانه درباره چگونگی تقویت وحدت و همدلی در میان افراد جامعه توسط رسانهها بیان کرد: رسانهها در شرایط فعلی میتوانند با تمرکز بر روایتهای امیدبخش، همبستگی ملی، بازتاب صدای همه اقشار و پرهیز از دوقطبیسازی، نقش مهمی در تقویت وحدت ایفا کنند.
وی اظهارداشت: به عنوان مثال رویکرد شجاعانه سحر امامی مجری شبکه خبر که در زمان اجرای زنده و حمله به سازمان صدا و سیما اتخاذ کرد، یک نمونه عالی برای روایتگری از شجاعت، غرور و عزت ملی است و در مقابل میتوان به تضعیف و تبیین اقدام ناجوانمردانه حریف اقدام کرد.
سلیمانیفاخر گفت: همچنین روایت حوادث در قالب داستان و قصه میتواند اثرگذاری آن را تقویت و ماندگار کند، به عنوان مثال با قصهگویی و دراماتیک کردن زندگی بانوی معلمی که در حمله رژیم صهیونیستی به شهادت رسید، میتوان بر جنایات اسرائیل تاکید کرد.
این کارشناس رسانه تاکید کرد: ترویج گفتوگوی ملی، برجستهسازی فداکاریها و اجتناب از حاشیهسازیهای تفرقهبرانگیز، زمینهساز همدلی و آرامش اجتماعی خواهد بود.
بامداد جمعه (۲۳ خرداد(، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند. به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب - جمعه شب - در یک پیام تلویزیونی تاکید کردند: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد و انشاءالله با قدرت عمل و زندگی برای آنها تلخ خواهد شد و با آنها مماشات نخواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را (شامگاه جمعه) با شلیک دهها فروند موشک به سمت سرزمینهای اشغالی آغاز کرد. مرحله دوم این عملیات نیز روز شنبه اجرا شد که گزارشهای میدانی، تصاویر ماهوارهای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت موثر دهها موشک به اهداف راهبردی است.
رژیم تروریست صهیونیستی بعد از ظهر روز یکشنبه (۲۵ خرداد) با تشدید حملات خود، نقاطی از تهران را مورد هدف قرار داد. دقایقی پس از این حملات رژیم صهیونیستی، سومین مرحله از عملیات وعده صادق ۳ آغاز شد و سرزمینهای اشغالی هدف قرار گرفت.