سیدمحمدمهدی صافی روز سهشنبه در پیش نشست همایش بینالملی حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای با عنوان " مبانی فلسفی حقوق ملت و آزادیهای مشروع در گفتمان انقلاب اسلامی" که با حضور اساتید، نخبگان و فرهیختگان در سالن اثنیعشری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول برگزار شد افزود: جهاد تبیین یک ضرورت تاریخی و عقلی برای انقلاب اسلامی است؛ این جهاد در سطح عمومی برای آشنایی مردم با دستاوردها و شعارهای انقلاب و مقابله با شبههافکنی دشمنان لازم است و در سطح نخبگانی باید به تبیین دقیق مفاهیمی مانند آزادی و حقوق ملت بپردازد.
وی با اشاره به برخی از اصول بنیادین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از جمله حقوق ملت در حوزههایی چون زندگی، امنیت، رفاه، مشارکت سیاسی و عدالت، تأکید کرد و گفت: این حقوق نباید در حد شعار باقی بمانند بلکه باید در عمل محقق شوند.
رئیس دانشگاه آزاد دزفول ادامه داد: باید بررسی شود که این حقوق در نگاه نظریهپردازان انقلاب اسلامی از جمله مقام معظم رهبری چگونه تعریف شده است و اکنون در چه وضعیتی قرار دارد.
صافی همچنین به مفهوم "آزادی" در گفتمان انقلاب اسلامی پرداخت و افزود: آزادی اگر بدون چارچوب تعریف شود، ممکن است به بینظمی و یا به افراط کشیده شود بنابراین تأکید بر واژه "آزادیهای مشروع" در عنوان این نشست، بسیار هوشمندانه است.
وی اظهارکرد: باید بدانیم که در نظام اسلامی، آزادی بیان، اندیشه، پوشش و دیگر انواع آزادی چگونه تعریف شدهاند، چه محدودیتهایی دارند و چگونه میتوان آنها را به بهترین شکل محقق کرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول با اشاره به نقش دانشگاهها در تحقق فرمایشات رهبری به موضوع کرسیهای آزاداندیشی اشاره کرد و گفت: کرسیهای آزاداندیشی یکی از مهمترین بسترهای تحقق آزادی بیان و تبادل آزاد افکار است؛ امروزه شاهد شکلگیری خودجوش این کرسیها توسط دانشجویان هستیم.
صافی گفت:کرسیهای آزاداندیشی باید محلی برای طرح و نقد همه مسائل و موضوعات باشند اما در چارچوب علمی و نه در کف خیابان.
عبدالکریم شاحیدر، دانشیار دانشگاه پیامنور دزفول نیز در این نشست به مراحل منظومه فکری مقام معظم رهبری شامل انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن اسلامی اشاره کرد و افزود: این چارچوب فکری، زیربنای همه ابعاد تمدن نوین اسلامی است و بر مبانی عدالت، عقلانیت و اخلاق بنا شده است.
وی تاکید کرد: این منظومه فراتر از نظامسازی، احیای تفکر دینی و آیندهنگری خلاقانه را شامل میشود.
شاحیدر همچنین به اهمیت رعایت حقوق و آزادیهای اساسی اشاره کرد و گفت: نگاه بینالمللی حقوق بشر در این چارچوب مد نظر قرار گرفته است.
زهرا میراشه، رئیس دانشکده تمدن و مطالعات جهان دانشگاه آزاد دزفول نیز بر ضرورت بازخوانی حقوق و آزادیهای مشروع بر پایه اندیشههای رهبر معظم انقلاب تأکید کرد.
وی افزود: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بهویژه در فصل سوم، جایگاه برجستهای برای حقوق و آزادیهای مشروع در نظر گرفته است و باید این اصول در نظام حقوقی و اجتماعی کشور تبیین و نهادینه شود.
میراشه با اشاره به نگرش حضرت آیتالله خامنهای درباره مفهوم آزادی افزود: از منظر رهبری، آزادی تنها یک حق اجتماعی نیست، بلکه حقی الهی است که ریشه در منابع اسلامی دارد؛ این نگاه، ما را به سمت تدوین سازوکارهایی سوق میدهد که در آن، عدالت، اخلاق، و منافع عمومی محور است.
به گزارش ایرنا، همایش بینالمللی "حقوق و صیانت از آزادیهای مشروع" آذرماه ۱۴۰۴ با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان، مؤسسه فرهنگی پژوهشی انقلاب اسلامی، و بیش از ۳۰ دانشگاه و پژوهشکده در تهران برگزار خواهد شد.