افسردگی یک اختلال خلقی فراگیر است. به این معنا که جوانب مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار داده و خلق فرد را دچار مشکلاتی میکند. شدت و ماهیت نشانهها در افراد مختلف بنا به سن، جنسیت و شرایط موقعیتی متفاوت است و هر فرد ممکن است به شکل منحصر به فرد خود علائم را بروز دهد. در این مقاله علائم افسردگی در زنان متاهل را بررسی میکنیم و تفاوت علائم را بررسی میکنیم و دلیل تفاوتها را بررسی خواهیم کرد. . بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، شیوع افسردگی در زنان تقریباً دو برابر مردان است. در ادامه تمام دلایل کامل شرح داده شده است.
بر اساس آمارهای جهانی، 15 درصد از زنان متاهل در ریسک ابتلا به افسردگی قرار دارند. این آمار درباره مردان متاهل حدود هفت درصد است. این آمار درباره افسردگی در زنان و مردان جوان مجرد، نسبتا برابر است. بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که ازدواج فشار روانی بیشتری بر زنان جوان با مشکلات زمینهای سلامت روان وارد میکند.
از طرف دیگر، مردان متاهل میانسال و مسن بیشتر از زنان متاهل میانسال در خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. بنابراین این فشار و خطر بیشتر فقط برای زنان متاهل جوان 18 الی حدود 40 ساله وجود دارد. در ادامه علائم افسردگی در زنان متاهل را بررسی میکنیم.
افسردگی به عنوان یک اختلال خلقی، اول از همه و بیشتر از همه، خلق و عاطفه را تحت تاثیر قرار میدهد. با توجه به شرایط فرد، علائم دیگر میتوانند تشدید شوند، کمرنگ باشند یا اصلا دیده نشوند. برای مثال زنان متاهل ممکن است به دلیل وظایف و مسئولیتهایی که به عهده دارند، علائمی از کمبود انرژی از خود بروز ندهند. در نهایت، این علائم ممکن است در زنان متاهل مبتلا به افسردگی دیده شود:
ده علامتی که در بخش قبلی بررسی کردیم، مهمترین نشانههایی هستند که متخصص سلامت روان میتواند آنها را بررسی کند. در بسیاری از موارد این نشانهها به صورت پنهان و غیرمستقیم وجود دارند به نوعی که تشخیص وجود آنها ساده نیست. یکی از راههای تشخیص افسردگی در شرایطی که علائم پنهان هستند، بررسی موارد زمینهای و پیچیدهتر است.
یکی از این موارد که در رفتار و حرکات فرد دیده میشود، کندی روانی حرکتی است. یکی از تاثیرات افسردگی بر مغز، کاهش سرعت انتقال اطلاعات در بین سلولهای مغزی است که باعث میشود تمامی حرکات جسمی و فرایندهای روانی مغز و بدن کندتر شوند.
در نتیجه کندی روانی حرکتی، حرکات مثل راه رفتن، بلندشدن و فرایندهای شناختی مثل فکر کردن و تصمیم گرفتن کندتر میشوند. از تاثیرات جانبی کاهش فعالیت و سرعت مغز میتوان به کاهش توانایی در حواس بویایی و چشایی نیز اشاره کرد.
همانطور که گفته شد، بزرگترین و قابل لمسترین تاثیر افسردگی بر انسان، خلق و عاطفه منفی است که باعث علائم مختلفی میشود. در نتیجه آن فعالیتهای تکراری روزمره مثل آشپزی و ظرف شستن بسیار خستهکننده و دشوار میشوند.
احساس گناه، بدبینی و احساس بیارزشی بخش دیگری از تاثیرات روانشناختی افسردگی است. زنان متاهل مبتلا به افسردگی ممکن است نسبت به اطرافیان و آینده بدبین شوند، احساساتی مثل حسادت، خشم، شکاکی یا خشونت را بیشتر تجربه کنند و به طور کلی، نسبت به اتفاقات مختلف، بیشتر از حالت معمول واکنش نشان دهند.
یکی از تاثیرات دیگر افسردگی، کاهش دوپامین است. دوپامین علاوه بر ایجاد احساس شادی و سرخوشی، وظایف بسیار بیشتری دارد. کاهش دوپامین باعث میشود تا توانایی تصمیمگیری منطقی به میزان زیادی کاهش یابد. زنان متاهل ممکن است در شرایط مختلف توانایی انتخاب کردن و تصمیم گرفتن خود را از دست دهند و کاهش شدیدی در اعتماد به نفس تجربه کنند.
علائم سایکوسوماتیک یا روانتنی اشاره به مشکلات، درد یا بیماریهایی دارند که در سطح جسمی وجود ندارند. برای مثال درد در پاها، دردهای میگرنی و کمردرد از رایجترین نمودهای سایکوسوماتیک در زنان متاهل مبتلا به افسردگی است. در این مشکلات، دلیل پزشکی برای این دردها وجود ندارد، اما وجود دارند و توسط فرد تجربه میشوند. ممکن است اصطلاحا به این مشکلات و درد یا بیماریهای، مشکلات عصبی نیز گفته شود.
به طور کلی علائم سایکوسوماتیک در زنان بیشتر از مردان است. مخصوصا در شرایطی که علائم اصلی آگاهانه یا ناآگاهانه توسط فرد پنهان شوند، علائم سایکوسوماتیک شدت و حجم بیشتری پیدا میکنند.
توجه: عدم وجود زمینه یا دلیل پزشکی به معنای عدم وجود درد یا ساختگی بودن مشکل نیست؛ دلیل بروز و ایجاد این دردها و مشکلات به کارکردهای مغز که به دلایل مخلتف با مشکل مواجه میشوند برمیگردد. این دردها معمولا به درمانهای پزشکی جواب نمیدهند و درمان نمیشوند؛ اما به مرور زمان و با درمان افسردگی از بین میروند.
به نقل از مقالهی pmc:
بر اساس نتایج بهدستآمده، میزان شیوع افسردگی در میان زنان متأهل ۲۱٫۲ درصد گزارش شده است؛ این رقم نشاندهندهی بروز قابلتوجه این اختلال در میان زنان متأهل است.
در مقابل، تنها ۷٫۶ درصد از مردان متأهل به افسردگی مبتلا بودهاند که این اختلاف از نظر آماری معنادار ارزیابی شده است.
منظور از افسردگی پنهان این است که علائم و نشانههای اصلی افسردگی به دلایل مختلف پنهان میشوند و قابل مشاهده و ارزیابی نیستند. افراد ممکن است به دلیل اجتناب از نگران کردن دیگران این علائم را آگاهانه پنهان کنند. از طرف دیگر کلیشههای فرهنگی ممکن است باعث بیتوجهی به آنها شود تا جایی که حتی خود فرد نیز نسبت به آنها آگاه نیست.
پنهان کردن علائم به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه بیشتر در مادران و زنان جوان دیده میشود. پنهان کردن علائم باعث تشدید آنها شده و علائم جدیدی بروز پیدا میکنند. علاوه بر تشدید خلق و عاطفه منفی، ممکن است علائم زیر بروز پیدا کنند:
با بررسی آمارها و اطلاعات درباره میزان ابتلا به افسردگی، میبینیم که ابتلا به افسردگی در دختران و پسران نوجوان تقریبا برابر است. با ورود به دوره جوانی و از حدود 19 سالگی، زنان دوبرابر بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا میشوند. علاوه بر این، برخی از انواع افسردگی مثل افسردگی اساسی دوره بارداری، افسردگی پس از زایمان و اختلال خلق اخلالگر مخصوص به زنان هستند.
طبیعتا تاهل و ازدواج به تنهایی باعث افزایش احتمال ابتلا به افسردگی نمیشود اما چالشهای و دشواریهایی که ممکن است در زندگی مشترک وجود داشته باشند، تاثیر منفی بیشتری بر زنان جوان دارند. با توجه به این نکته، افزایش توجه به سلامت روانی میتواند از ابتلا به افسردگی جلوگیری کند.
افسردگی یکی از رایجترین اختلالات روانشناختی است. از طرف دیگر، افسردگی بیشتر از هر اختلال دیگری درمانپذیر است. بیش از 90 درصد افرادی که برای درمان افسردگی به روانشناس یا روانپزشک مراجعه میکنند درمان میشوند و اکثر آنها هیچوقت دوباره مبتلا به افسردگی نمیشوند.
درمانهای مختلف و متنوعی برای افسردگی وجود دارد که علاوه بر روشهای رواندرمانی مختلف، شامل دارودرمانی، درمانهای جانبی و کمکی نیز میشود. در صورتی که با افسردگی دستوپنجه نرم میکنید یا پس از مطالعه این مقاله به این موضوع شک دارید، بهتر است به پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشک عمومی موارد مختلف از جمله بیماریها یا مشکلات پزشکی مختلفی که میتواند باعث شکلگیری علائم شده را بررسی میکند و در صورت نیاز شما را به روانشناس یا روانپزشک ارجاع میدهد. مشاوره آنلاین افسردگی یکی از درمانهای مهم و موثر است که بهدلیل دسترسی سریع و امکان ارتباط راحت در هر زمان و مکان، مورد استقبال قرار گرفته است. این روش بهویژه برای افرادی که فرصت مراجعه حضوری ندارند یا تمایل به حفظ حریم خصوصی دارند، مزیت بزرگی محسوب میشود.
اولین و سادهترین پاسخ به این سوال این است که درمان نکردن یک اختلال روانشناختی باعث عمیقتر شدن و پیچیدهتر شدن آن میشود که درمان آن در آینده را دشوارتر و زمانبر تر میکند. بنابراین بهتر است هر چه سریعتر برای درمان اقدام کنید.
علاوه بر این، با توجه به تاثیر منفی زیادی که افسردگی بر جسم و روان دارد، عدم درمان آن شما را در ریسک ابتلا به اختلالات روانشناختی دیگر مثل اختلالات اضطرابی، پرخوری، پنیک و... و همینطور بیماریهای پزشکی مثل فشارخون، مشکلات قلبی عروقی و همینطور بیماریهای زوال عقل مثل آلزایمر قرار میدهد.
همانطور که درمان افسردگی قبل از پیچیده شدن آن آسانتر است، پیشگیری از آن از این هم سادهتر است. به زبان ساده پیشگیری از افسردگی با توجه به سلامت روان و اهمیت دادن به خود ممکن است. در ادامه برخی نکات و توصیههای مثبت برای پیشگیری از افسردگی در زنان متاهل را بررسی میکنیم:
فارغ از اینکه برخی از اختلالات دسته افسردگی مخصوص به زنان هستند، زنان متاهل جوان بیشتر از مردان و بیشتر از زنان میانسال به افسردگی مبتلا میشوند. با توجه به عوامل خطری که باعث ابتلا بیشتر زنان میشود، توجه به سلامت روان و پیشگیری با فعالیتهای مناسب تاثیر چشمگیری در کاهش احتمال ابتلا به افسردگی دارد.
منابع: