دکتر سید محمدعلی نوری در خصوص معرفی سبوس گندم گفت: سبوس گندم بخشی از دانه گندم است که در فرآیند آسیاب کردن از هسته جدا میشود.
وی با بیان اینکه این لایه بیرونی سرشار از مواد مغذی از جمله فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. افزود: سبوس به دلیل داشتن ترکیبات مغذی بالا، یکی از مهمترین منابع غذایی محسوب میشود و نقش بزرگی در سلامت انسان ایفا میکند.
نوری با اشاره به اینکه در دنیای امروزی که بسیاری از غذاها از فرآیندهای صنعتی عبور میکنند و بسیاری از مواد مغذی خود را از دست میدهند، سبوس به عنوان یک منبع تغذیهای حیاتی اهمیت زیادی دارد، بیان کرد: سبوس یا همان پوستهی خارجی گندم بیشترین میزان پروتئین را نسبت به سایر قسمتهای گندم دارد و شامل ویتامینهای مختلف از جمله ویتامینهای گروه C,B,A و E است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی معاونت غذا و داروی اهواز ادامه داد: علاوه بر این موارد سبوس میزان قابل توجهی فیبر، مواد معدنی آنتی اکسیدان و است هرجه میزان سبوس بیشتر باشد رنگ آن تیرهتر است.
نوری با یادآوری اینکه سبوس به دلیل آن که خود حاوی اسید فیتیک بالایی است در دستگاه گوارش ریز مغذیها مانند کلسیم، آهن و روی را بلوکه کرده و مانع جذب آنها میشود، اظهار کرد: لذا برای جلوگیری از این نقص روش نخست باید تخمیر موثر بر روی خمیر انجام شود و یا مقدار املاح اشاره شده به آرد اضافه شود تا پیش از ورود اسید فیتیک به دستگاه گوارش با این املاح تشکیل کمپلکس دهد و قدرت جذب املاح موجود در مواد غذایی را کاهش دهد.
وی افزود: روش دیگری برای فرآوری سبوس وجود دارد که در آن، با فعالیت آنزیم فیتاز، تا ۹۰ درصد از اسید فیتیک تجزیه میشود. این فرآیند، قابلیت جذب ریزمغذیهای ضروری را به طور چشمگیری افزایش میدهد. سبوس فرآوری شده به این روش، در صنایع غذایی مختلف (مانند تولید نان، بیسکویت، ماکارونی و غیره) و نیز برای مصارف خانگی کاربرد دارد.
نوری به انواع سبوس اشاره کرد و افزود: سبوس خام فراوردهای است که مستقیما قابل مصرف نمیباشد و به عنوان ماده اولیه برای تولید سبوس فراوری شده استفاده ذمی شود، افزود: سبوس فراوری شده فراوردهای است که با هدف و مصرف خاصی فراوری شده و مستقیما قابل مصرف میباشد.
این کارشناس با بیان اینکه سبوس خام فقط باید در محصولاتی استفاده شود که بعد از افزودن سبوس به محصول تخمیرکامل انجام شود، تاکید کرد: اضافه کردن سبوس به فراوردههای غیر تخمیری ممنوع است.
نوری همچنین با بیان اینکه اضافه کردن سبوس خام فقط در زیرخمیر نان بربری برای جلوگیری از چسبندگی بلامانع است، گفت: برای استفاده مصارف مستقیم انسانی ممنوع است.
وی به شهروندان توصیه کرد: شهروندان از مصرف محصولات سبوس دار بی نام و نشان اجتناب کنند و سبوسهای مورد مصرف در تمامی نانواییهای غیر مجاز سبوس دامی است، بنابراین یاد آور میشود از نانهای که در نانواییها بر روی آنها سبوس پاشیده میشود و یا به عنوان نان سبوس دار تولید میشود جدا خوداری کرده و نانهایی خریداری و مصرف شود که با آرد مخصوص همان نان تولید میشود همچون نان بربری با آرد بربری و نان سنگک با آرد سنگگ و نان تافتون و لواش با آرد تافتون و لواش و سایر نان حجیم با آرد ستاره تولید شود.