عدم جمعآوری به موقع زباله و پاکیزه نبودن محیط سبب شده جمعیت موشها روز به روز در مناطق نزدیک به بازار و بازارچه افزایش پیدا کرده و سلامت مردم را تهدید و به زندگی مردم خسارت وارد کند.
خانم لیلا عبیدی، یکی از ساکنان حمیدیه، شبها از ترس جویده شدن سیمهای برق، و شلنگ اجاق گاز خواب راحتی ندارد. موشها به خانهاش حمله کرده و زندگیاش را فلج کردهاند.موشهای چاق و چابک، آزادانه در خانههای مردم جولان میدهند و زندگی آرام آنها را به هم ریختهاند.وقتی میگویم: زندگی آنها را به هم ریختهاند به این معنا نیست که جمله را کامل کنم بلکه واقعیت مناطق نزدیک به بازار و بازارچه همین است و موشها در کنار اغذیهفروشیها، جدول، خیابان، پارک، کنار بساطیهای میوه و سبزی فروشی، پیادهروها، جویهای روباز و.... آزادنه برای خودشان میچرخند. آنقدر جمعیت موشهای بزرگ در این مناطق زیاد شده که وارد خانههای مردم شده و هزینههای کلانی را روی دست آنها گذاشته است. لیلا عبیدی میگوید: مدتی حس میکردم آشپزخانه بوی گاز میدهد، اجاق را بارها چک کردم، شیرگاز نشتی نمیداد، شلنگ اجاق گاز هم سالم بود، مجبور شدم تا پیدا کردن علت بوی گاز از اجاقی که در حیاط خلوت داشتم استفاده کنم. آقای عفری تعمیرکار وسایل منزل خانه ما آمد تا ببیند مشکل از کجاست؟ وی شلنگ گازی که به اجاق وصل بود را با دقت بررسی کرد.باچند بار فندک را خاموش و روشن کردن، کنار شلنگ اجاق گاز مطمئن شد که نشتی از جای دیگری است تا اینکه متوجه شد محل اتصال شلنگ به اجاق جویده شده است،سوال کرد در خانه موش دارید؟ گفتم: خیر-اما در خانه موش دارید-و من با عناد نظر وی را رد میکردم، که خانه من برق میزند و محال موش اینجا بیاید و ...-تعمیرکار: خانم شلنگ اجاق شما جویده شده و این یعنی موش دارید و باید مراقب باشید
موشها در کمد رختخوابها
شلنگ گاز را عوض کردم، بوی گاز قطع شد اما برای اطمینان درگوشه و کنار خونه دنبال پیدا کردن موش بودم، پیدا نشد که نشد.چند روز بعد از آمدن تعمیرکار، منتظر مهمانی از شهرستان بودم برای همین یکسری کارها مثل رختخواب و... باید آماده میکردم.سراغ کمد دیواری رختخوابها رفتم، پتوی اولی را از کمد دیواری بیرون کشیدم، در حال در آوردن پتوی دومی بودم که موش بزرگی از میان رختخوابها بیرون پرید و به سرعت زیر تختخواب پنهان شد.ترس از اینکه مبادا رختخوابها را جویده باشد تمام آنها از کمد دیداری بیرون کشیدم که متوجه شدم گوشه چهار تشک و یک پتو کاملا جویده شده است.بالشتها راچک کردم فقط وسط یکی از آنها جویده شده بود داشتم بقیه را چک میکردم که چهار پنج موش ریز و درشت از کنار رختخوابها بالا و پایین پریدن و دنبال راه فرار بودنداز آن روز به بعد کل زندگیام را توی حیاط ریختم، انواع سم و حشره کش و ... استفاده کردم، اگر چه داخل فضای خانه دیگر موشی وجودندارد اما روزی نیست که در حیاط خانه موشی نبینم.سعیده خسرجی دیگر شهروند ساکن شهر حمیدیه است که موشها آنقدر به وسایل خانهاش آسیب زده است که مجبور شده قالیاش را بندازد دور و کابینت آشپزخانه را تغییر دهد.وی میگوید: برای اولین بار روز مراسم هفتم مادربزرگم متوجه وجود موش در خانه شدیم، شام مهمانان را داده بودیم و خواهرم در حال تعارف چایی به آنها بود که با جیغ زنداییام که روی مبل روبرو نشسته بود همه از جا بلند شدند.
زندگی موش در کمد لباسها
دو موش فربه و درشت زیر دست و پای مهمانها رژه رفتند، برای یک لحظه فکر کردم گربه دیدم، شش ماه تمام از دست موشها زندگی نداشتیم، هفتهای سه چهارتا موش میکشتیم، فضولات موش در گوشه و کنار خانه پیدا میشد،انواع سمها را استفاده کردیم و در نقاط مختلف خانه تله موش گذاشتیم اما موشها زرنگتر از این حرفها بودند که در دام ما گیر بیفتند.موشها هر چیزی را که فکرش بکنید و در آشپزخانه قرار داشت جویده بودند، حدود یک متر از کنارههای قالی را جویده بود، در طول مدتی که موشها داخل آشپزخانه بودند، کارتنهای وسایل بلوری داخل کابینت غذای آنها را تامین میکرد. یکسری وسیله تزئینی مخصوص آشپزخانه که از جنس نخ گونی بافی بود را نیز خورده بودند. ردِ فضولات موش روی تمام ظروف نویی که داخل کابینت گذاشته بودم پیدا کردم.محمد نیسی از دیگر اهالی شهر حمیدیه نیز میگوید: مدتی یک موش را در حیاط خانه میدیدم، که احتمال میدادم از زیر در حیاط وارد خانه ما شده باشد. یک روز همسرم کمد لباسهای پسرم را باز میکند که لباسهایی که شسته است را داخل کمد مرتب کند، صدای ریزِ ویز ویزی در کمد توجهاش را جلب میکند، دنبال صدا میگردد، صدا بلندتر و بیشتر میشود، لباسها را بیرون کمد که خالی میکند متوجه میشود هفت موش زیر لباسها پنهان شدهاند و فضولات آنها تمام کف کمد را آلوده کرده و یکی از آستینهای پیراهن پسرم که سوغات مادربزرگش از کربلا بود را جویدهاند.ام امین نیز از یکی از دوستان خود نقل میکند که توی جوی آب کنار خانهشان گازوئیل ریخته و تا مدتی از شر موشها راحت شده است، او نیز همین کار را کرده تا حداقل موش دیگر وارد خانهاش نشود.
پاکیزه نبودن محیط عامل افزایش جمعیت موشها
رحیم الوندی رئیس اداره زیستگاههای اداره محیط زیست خوزستان در این رابطه در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز، با بیان اینکه کنترل جانورانی که در سطح شهر هستند به عهده شهرداری است، اظهار کرد: افزایش جمعیت موشها به عنوان جانور مزاحم، مانند سگهای ولگرد ناشی عدم مدیریت صحیح شهری است. وی افزود: محیط زیست با هر نوع سم کشندهای برای کنترل جمعیت این حیوان مزاحم مخالف است چرا که معتقدیم سم سبب آلودگی محیط میشود. رئیس اداره زیستگاههای اداره محیط زیست خوزستان با تاکید بر اینکه مهمترین راهکار عدم تکثیر موشها بهسازی محیط است، گفت: حیوانات موزی معمولاً در محیطهایی رشد و تکثیر میشوند که شرایط غذایی و زندگی برای آنها فراهم باشد، اگر محیط شهری پاکیزه و فاضلاب جمعآوری شود حیوانات فرصت تکثیر پیدا نمیکنند و موشهااز این قاعده نیز مستثنی نیستند.امیر عطشانی رئیس اداره محیط زیست شهرستان حمیدیه نیز پاکیزه نبودن محیط را یکی از عوامل رشد جانوران موذی از جمله موش عنوان کرد و گفت: عدم جمعآوری اصولی زباله در سطح شهر حمیدیه یکی از مواردی است که بنده بارها در شورای سلامت آن را مطرح کردم.وی افزود: جمعآوری زباله در سطح شهر حمیدیه همچنان به صورت سنتی انجام میشود یعنی به جای اینکه سطل زباله را با دستگاه مگانیزسیون داخل ماشین حمل زباله خالی کنند، خدمات شهرداری با خرید یک دستگاه کمپرسی به وسیله بیل زبالهها را از روی زمین جمع میکنند.رئیس اداره محیط زیست شهرستان حمیدیه با بیان اینکه عدم جمعآوری به موقع زباله سبب افزایش جمعیت موشها میشود، گفت: شهروندان نهایتاً تا ساعت 12 زبالههای خود را بیرون خانه میگذارند اما خدمات شهرداری شش صبح اقدام به جمعآوری آنها میکند.
فقط بازارچه موش دارد
عطشانی افزود: و با خونسردی میگویند: فقط یک ماشین حمل زباله داریم در حالی که با هزینه آلایندگی که شهرداری حمیدیه دریافت کرد به جای خرید یک دستگاه کمپرسی میتوانستند سه دستگاه ماشین مگانیزاسیون حمل زباله خریداری کنند.وی مخلوط شدن فاضلاب شهری و انسانی را از دیگر عوامل تکثیر جانوران موذی برشمرد و افزود: شهر حمیدیه شبکه فاضلاب شهری ندارد اما در ساخت و سازهای جدید شهروندان بدون توجه به بحث آلودگی محیط اقدام به وصل فاضلاب انسانی به شبکه شهری کردند. اما محمد رضا مهاوی شهردار حمیدیه در این رابطه به خبرنگار فارس گفت: تا کنون در خصوص موضوع موشها گزارشی از شهروندان دریافت نکردیم که آن را در شورای سلامت مطرح کنیم.وی معتقد است: شهروندان به مرکز بهداشت مراجعه کرده و مسئولان مرکز را در جریان بگذارند و یا به شهرداری مراجعه کنند که شهرداری، به مرکز بهداشت اطلاع دهد.شهردار حمیدیه گفت: فقط بحث آهکپاشی جویهای روباز به مامربوط میشود چرا که آهکپاشی سبب از بین رفتن حشرات و بوی فاضلاب میشود.البته خالد بیت سعید رئیس مرکز بهداشت حمیدیه با بیان اینکه به شدت تردد موش در شهر مناطق نزدیک بازار را رد میکنم، اذعان دارد: شهر حمیدیه فاضلاب شهری ندارد و در فاضلاب فعلی محلی برای زندگی موش وجود ندارد.وی افزود: البته وجود موشها در بازارچه را تایید میکنم و در این مورد با فرمانداری و دادستانی مکاتبه کردیم تا به این مشکل ورود کنند.رئیس مرکز بهداشت حمیدیه با اشاره به دلایل وجود موش در بازارچه حمیدیه، گفت: ساختار بازارچه غیربهداشتی است که قرار است اصلاح شود، ضمن اینکه
بازارچه را تحویل آدمهایی دادند که میوهفروش و مرغفروش نیستند و یا غرفههای خود در بازار را صرفاً تملک کردند که به افراد دیگری اجاره دهند.بیت سعید بیان کرد: حدود ده سال گذشته شبکه بهداشت اقدام به سمپاشی میکرد اما اکنون به این موضوعات ورود نمیکند و اگر جمعیت موشها زیاد بود قطعاً شهروندان اطلاع میدادند، به شهروندان بگوید: برای پیگیری این مشکل به مرکز بهداشت مراجعه کنند.به گزارش خبرگزاری فارس، وضعیت بهداشتی، نحوه جمعآوری و عدم جمعآوری به موقع زباله یکی از مطالبات جدی شهروندان حمیدیه است، در برخی مناطق تنها یک سطل زباله را برای محلهای که بالغ بر 60 خانوار دارد تعریف کرده و اغلب چند روز طول میکشد تا زباله سرریز شده از سطل جمعآوری شود.با توجه به نزدیک بودن بازار و بازارچه همچنین تعدد بساطیهای میوه فروشی به مناطقی که از وجود موش رنج میبرند، زبالههای بازار که اغلب روی زمین میمانند منبع غذایی بسیار خوبی برای موشها و تکثیر جمعیت آنها شده است.این در حالی است که شهرداری از وجود موشها خبر ندارد و مرکز بهداشت این موضوع را رد و معتقد است فقط بازارچه داری موش است! براستی موشهای حمیدیه هوشمند هستند که وارد خانههای مردم نمیشوند؟ یا مرکز بهداشت به سرعت و چابک بودن موش اعتقادی ندارد؟