تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۵
کد خبر: ۳۰۴۰۶۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
HIV چگونه سیستم ایمنی بدن را از کار می‌اندازد؟
HIV یک عفونت قابل کنترل و ایدز مرحله آخر ابتلا به این عفونت است؛

هر چند در دهه‌های گذشته نام ایدز با موجی از وحشت و انگ اجتماعی همراه بود که موجب می‌شد این بیماران، از مطرح کرد ابتلای خود خودداری کنند و در نتیجه با تماس‌های محافظت‌نشده، این ویروس هر چه بیشتر منتشر می‌شد و بیماران به ناچار، زود می‌مردند اما حالا با پیشرفت درمان و تلاش برای آگاهی‌سازی درباره HIV و ایدز، امیدی ایجاد شده تا هم این بیماران در آرامش درمان خود را بگذرانند و هم جامعه از برچسب زدن و ترس از ایدز فاصله بگیرد.

مریم عرفانی‌مهر کارشناس بیماری ایدز مرکز بهداشت غرب اهواز  با اشاره به اول دسامبر روز جهانی ایدز اظهار کرد: HIV یک بیماری عفونی قابل کنترل است که بیشتر آن را به نام ایدز می‌شناسند در صورتی که ایدز آخرین مرحله از عفونت HIV است و در صورتی که فرد، تحت مراقبت و درمان باشد هرگز این ویروس به بیماری ایدز تبدیل نمی‌شود و وی می‌تواند بدون علائم و عوارض، زندگی کند.

وی افزود: عامل بیماری ایدز ویروسی بنام HIV است که از کلماتhuman immunodeficiency virus یعنی ویروس نقص ایمنی انسانی گرفته شده است و تنها وارد گلبول‌های سفید خون می‌شود اما به راحتی توسط مواد ضدعفونی کننده و حرارت از بین می‌رود.

کارشناس بیماری ایدز مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: این ویروس پس از ورود به بدن به داخل گلبول‌های سفید به نام CD۴ که دفاع بدن را به عهده دارند می‌رود و تا مدت‌های طولانی هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند در نتیجه، به تدریج شروع به تکثیر می‌کند و موجب کاهش تعداد و کارایی این نوع گلبول‌های سفید می‌شود.

عرفانی‌مهر عنوان کرد: ایدز مرحله نهایی ابتلا به ویروس HIV است یعنی وقتی ویروس، سیستم ایمنی بدن انسان را به قدری ضعیف می‌کند که دیگر نتواند در مقابل عفونت‌های فرصت‌طلب که سیستم ایمنی به طور عادی آن‌ها را مهار می‌کرد، از بدن محافظت کند و فرد دچار انواع عفونت‌ها و سرطان‌های غیر عادی و در نهایت مرگ می‌شود.

راه‌های انتقال HIV

وی عنوان کرد: خون و فرآورده‌های خونی آلوده، تزریق با سرنگ آلوده و مشترک و اعتیاد تزریقی،‌ تماس جنسی محافظت‌نشده، انتقال از مادر به جنین و استفاده از وسایل تیز و برنده غیر استریل و آلوده به خون، راه‌های انتقال این بیماری هستند. باید توجه شود این بیماری از طریق خوردن و آشامیدن از ظروف مشترک،‌ نیش حشرات،‌ از راه تنفس مانند عطسه و سرفه، تماس‌های معمولی مانند دست دادن و روبوسی کردن، استخر و حمام و استفاده از وسایل عمومی مانند تلفن و وسایل نقلیه منتقل نمی‌شود.

کارشناس بیماری ایدز مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: در چند سال اخیر نشانه‌ها حاکی از این است که انتقال این بیماری از راه جنسی به طور مداوم افزایش یافته است و به ویژه بین نوجوانان و جوانان مشاهده می‌شود. همچنین در سال‌های اخیر شواهدی مبتنی بر افزایش تعداد زنان مبتلا به HIV نیز مشاهده شده است.

عرفانی‌مهر با بیان اینکه تشخیص HIV تنها با آزمایش خون انجام می‌شود، گفت: در حال حاضر امکان تست‌های سریع HIV در تمام مراکز جامع سلامت موجود است و پس از مشاوره و تنها با رضایت فرد، به صورت محرمانه و رایگان انجام می‌شود و تنها با صرف ۲۰ دقیقه زمان، نتیجه تست مشخص خواهد شد.

پویش «من هم تست HIV می‌دهم»

وی افزود: پویش «من هم تست HIV می‌دهم» از ۲۰ آبان‌ماه تا ۲۰ آذرماه در همه مراکز جامع سلامت در حال اجرا است و از داوطلبان تست HIV گرفته می‌شود. افراد مبتلا پس از شناسایی اولیه، به مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در بیمارستان ابوذر اهواز ارجاع می‌شوند تا اقدامات مورد نیاز و آموزش‌های لازم به آن‌ها ارائه شود.

کارشناس بیماری ایدز مرکز بهداشت غرب اهواز با اشاره به استراتژی‌های پنجمین برنامه ملی استراتژیک ایدز گفت: آموزش و اطلاع‌رسانی، پیشگیری از  انتقال خون و تامین سلامت خون، پیشگیری از انتقال تزریقی و کاهش آسیب، پیشگیری از انتقال جنسی و استفاده از کاندوم به عنوان وسیله پیشگیری از انتقال عفونت، پیشگیری از طریق انتقال مادر به جنین، پیشگیری دارویی انتقال HIV ( فرزندآوری سالم)، تشخیص، مراقبت و درمان STI، مشاوره و آزمایش تشخیصیHIV،‌ مراقبت و درمان افراد مبتلا به HIV، توانمندسازی و حمایت افراد متاثر از HIV، نظام مراقبت اپیدمیولوژیک و تقویت زیرساخت‌ها و مدیریت بحران استراتژی‌های پنجمین برنامه ملی استراتژیک ایدز هستند.

مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار