تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۰
کد خبر: ۳۰۳۳۲۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
ایدز؛ از سایه ترس تا روزنه اُمید به زندگی

 

دریافت پاسخِ اچ‌آی‌وی مثبت، همچون بُمبی است که زندگی فرد را دگرگون می‌کند اما با وجود تمامی چالش‌ها، در کشور ایران بهترین برنامه برای مقابله با ایدز وجود دارد و در صورتی که بیماری به موقع تشخیص داده شود، منجر به مرگ نخواهد شد.
  پزشک با جوانی که روبه‌رویش نشسته بود به آرامی سخن می‌گفت. می‌دانست شنیدن حرفی که می‌خواهد بزند برای او که با چشمانِ لرزان از اضطراب به صندلی تکیه داده، ترسناک است. رو به سوی بیماری که هنوز از ابتلای خود خبر نداشت کرد و گفت: « ما در کنار شما هستیم. می‌توانی با این بیماری مبارزه کنی و زندگی طولانی و سالمی داشته باشی. علم پیشرفت کرده است و راه‌های موثری برای کنترل ویروس وجود دارد.»  دریافت پاسخِ اچ‌آی‌وی مثبت، همچون بُمبی است که زندگی فرد را دگرگون می‌کند. ترس از آینده، احساس طرد شدن از جامعه و از دست دادن امید به زندگی، تنها بخشی از عذاب‌هایی است که مبتلایان به این بیماری تجربه می‌کنند چرا که تشخیص ایدز، آغاز یک مبارزه طولانی و سخت است و برای مقابله با آن نیازمند حمایت همه جانبه خانواده، دوستان و جامعه هستیم. امروزه بیماری ایدز سایه سنگین خود را بر زندگی میلیون‌ها نفر در سراسر جهان انداخته است. این بیماری‌ نه تنها جسم، بلکه روح و روان انسان را نیز درگیر می‌کند و ترس از آلوده‌کردن دیگران، باعث می‌شود که مبتلایان به ایدز از تعاملات اجتماعی خودداری کنند و در انزوا به سر ببرند. به عقیده‌ جامعه‌شناسان این بیماری به فرد مبتلا محدود نمی‌شود، بلکه بر کل جامعه تأثیرگذار است.

چرا همه بیماران شناسایی نمی‌شوند؟

یکی از علل شناسایی نشدن افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی، انگ اجتماعی مبتلایان به ایدز است و برای پرهیز از انگشت نما شدن، این افراد اقدام به پنهان‌کاری و مراجعه دیرهنگام برای دریافت مشاوره‌های بهداشتی و درمانی مورد نیاز می‌کنند. مبتلایان به ایدز معتقدند در صورت آشکار شدن بیماری آنها، اذهان عمومی این افراد را به برقراری روابط پرخطر و ناسالم محکوم کرده و چهره بدی از آنها در ذهن عموم مردم شکل می گیرد. محمد میرزایی پزشک و متخصص بیماری عفونی، مهم‌ترین چالش پیش‌روی حوزه بهداشت و درمان را شناسایی مبتلایان به ایدز دانست و اظهار کرد: با توجه به بدون علامت بودن بیماری احتمال انتقال ویروس از فرد بیمار به افراد سالم وجود دارد.این پزشک متخصص گفت: برخی مواقع علائم ابتلا به ایدز پس از ۱۰ تا ۱۵ سال آشکار می شود و پس از انجام آزمایش، فرد بیمار به این موضوع پی می‌برد از این رو شناسایی کسانی که ویروس وارد بدنشان شده است، بسیار مهم است. وی همچنین توصیه کرد: افرادی که احتمال می دهند به ایدز مبتلا شده‌اند باید سالانه یک نوبت برای انجام تست اچ‌آی‌وی اقدام کنند تا در صورت محرز شدن ابتلا به این ویروس، در چرخه درمان قرار گرفته و از سرایت و انتقال ویروس به دیگر افراد جلوگیری شود.

شناسایی به موقع از مرگ بیمار جلوگیری می‌کند

مینو محرز عضو کمیته کشوری بیماری‌های عفونی از ثبت حدود ۲۴ هزار بیمار مبتلا به ایدز در کشورمان خبر داده است که از این تعداد ۱۹ هزار نفر تحت درمان هستند که ۹۳ درصد آنها پاسخ مثبتی به درمان داشته‌اند. وی با هشدار نسبت به اینکه سن ابتلا به ایدز در کشور کاهش یافته است، اظهار کرد: تماس جنسی نامطمئن از مهمترین دلایل ابتلا به اچ آی وی مثبت است و رفتارهای جنسی کنترل نشده به دلیل مصرف مواد روانگردان در میان نوجوانان و جوانان زیاد شده است که ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. محرز با بیان اینکه حدود ۲۰۰ مرکز مشاوره و درمان بیماری‌های رفتاری در کشور وجود دارد، گفت: انجام آزمایش اچ‌آی‌وی و درمان مبتلایان به صورت رایگان در کشور انجام می‌شود و ایران بهترین برنامه کشوری را در زمینه ایدز دارد به طوری که ابتلا به آن منجر به مرگ بیماران نمی‌شود.

من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم

«من هم تست اچ‌آی‌وی می‌دهم» نام یک پویش همگانی است که از ۲۰ آبان با هدف بیماریابی، اطلاع‌رسانی و دسترسی همگانی به این تست در کشور آغاز شده است. در این پویش که به مدت یک‌ماه ادامه دارد، پایگاه‌های موقتی در مراکز تجمع و میادین اصلی شهر و پارک‌ها برپا شده است که ضمن اطلاع‌رسانی به مردم، از داوطلبان تست اچ‌آی‌وی می‌گیرند. طی روزهای گذشته برنامه تست رایگان اچ‌آی‌وی در شهرستان دزفول اجرا شد. مهشید عصار معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی دزفول در این باره اظهار کرد: پویش "من هم تست اچ آی وی می‌دهم" در دزفول آغاز شده است که این آزمایش به صورت رایگان در جمعیت نیازمند به تشخیص، به صورت محرمانه انجام می‌شود. وی افزود: آلودگی انسان به ویروس اچ‌آی‌وی از مسیرهای مختلفی امکان پذیر است و از آنجا که این بیماری عفونی، با وجود امکان سرایت تا سالیان متمادی می‌تواند بدون علامت بماند، فقط به وسیله آزمایش قابل شناسایی است.

تعداد مبتلایان به ایدز در خوزستان

بر اساس آخرین آمار رسمی تا سال گذشته تعداد افراد اچ‌آی‌وی مثبت در خوزستان حدود 2 هزار نفر بود. پژمان بختیاری‌نیا معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این باره اظهار کرد: 55 درصد کل موارد شناخنه شده در زمان تشخیص در کشور، در گروه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال و ۸۱ درصد کل موارد شناسایی شده در کشور مرد و ۱۹ درصد زن هستند. وی این را هم گفته است که جلب مشارکت گیرندگان خدمت و تمرکز بر مشارکت اجتماعی در این امر، یکی از راهکارهای موثر در دستیابی به اهداف پیشگیری و تشخیص است بنابراین شعار روز جهانی ایدز در جمهوری اسلامی ایران "ارتقای خدمات تشخیص اچ‌آی‌وی با مشارکت اجتماعی" تعیین شده است.

حمایت اجتماعی لازمه ریشه‌کن شدن بیماری

یکی از مهم‌ترین راه‌های مقابله با ایدز، اطلاع‌رسانی و آموزش صحیح در مورد این بیماری است. با افزایش آگاهی مردم در مورد راه‌های انتقال و پیشگیری از ایدز و حمایت اجتماعی از مبتلایان، می‌توان به کاهش شیوع این بیماری کمک کرد. اطلاع‌رسانی باید به گونه‌ای باشد که ترس و وحشت را در مردم ایجاد نکند، بلکه آن‌ها را به سمت پیشگیری و مراقبت از خود سوق دهد.حمایت عاطفی و روانی خانواده از افراد مبتلا می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا با بیماری خود کنار بیایند و به زندگی امیدوار باشند.با وجود تمامی چالش‌ها، هنوز هم امید به آینده وجود دارد. پیشرفت‌های پزشکی در زمینه درمان ایدز، باعث شده است که مبتلایان به این بیماری بتوانند عمر طولانی‌تری داشته باشند. همچنین، افزایش آگاهی عمومی و تلاش‌های مداوم سازمان‌های مردم‌نهاد به بهبود وضعیت مبتلایان به ایدز کمک کرده است.
مرجع / فـارس
:
:
:
آخرین اخبار