در راستای مقابله با پدیده ریزگردها در خوزستان و اجرای طرح ملی "آبخیز تا جالیز"، تفاهمنامهای میان استانداری خوزستان، بسیج سازندگی و شرکتهای پتروشیمی در محور ماهشهر-هندیجان به امضا رسید.
امروز در سالن جلسات منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر، نشست مهمی با حضور مسئولین کشوری و استانی برگزار شد که هدف آن مهار ریزگردها و بیابانزدایی در منطقه خوزستان بود. این جلسه با امضای تفاهمنامهای میان استانداری خوزستان، بسیج سازندگی، اداره کل حفاظت محیط زیست و اداره کل منابع طبیعی استان به همراه شرکتهای پتروشیمی به پایان رسید.سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه ولیعصر (عج) خوزستان، در این نشست اعلام کرد که این طرح همراستا با توصیههای مقام معظم رهبری مبنی بر کاشت یک میلیارد اصل نهال در کشور انجام میشود. وی با تاکید بر اهمیت این پروژه اظهار داشت: «کاشت ۱۰ هزار هکتار نهال در اراضی بندر ماهشهر که تا هندیجان ادامه دارد، به کاهش ریزگردها و بهبود شرایط محیطی منطقه کمک خواهد کرد.»
چشمانداز امیدوارکننده کاهش ریزگردها
سردار حمید اباذری، مدیر امور زیربنایی قرارگاه امام حسن مجتبی (ع)، با اشاره به غفلت تاریخی در مدیریت آبخیزداری کشور افزود: «این کمبود در اقدامات زیرساختی باعث مشکلاتی از جمله طوفانهای ریزگرد در استان شده است. انتظار میرود با اجرای این طرح، شاهد کاهش قابلتوجه گردوغبار باشیم.» اباذری تاکید کرد که این پروژه به تنهایی بخشی از تفاهمنامهای وسیعتر برای رفع بیابانزدایی در یک میلیون هکتار از اراضی کشور است.غلامی، دبیر قرارگاه فنی و محرومیتزدایی سازمان بسیج سازندگی کشور، در این مراسم گفت: «بسیج سازندگی که سابقه موفقی در بیابانزدایی دارد، با کمک صنایع و پتروشیمیهای استان قادر خواهد بود تا خدمت بهتری به مردم خوزستان ارائه کند.» وی با اشاره به همکاری خوب این نهاد با دولت در حوزههای مختلف، تاکید کرد که همافزایی دستگاهها، نقش مؤثری در حل بحران ریزگردها دارد.
نقش شرکتهای پتروشیمی در حفظ محیط زیست
پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، از مشارکت این نهاد در طرح ملی "آبخیز تا جالیز" خبر داد و افزود که سازمان محیط زیست و منابع طبیعی با حمایت استانداری تفاهمنامههایی ارزشمند برای مقابله با ریزگردها امضا کردهاند. او با اشاره به اهمیت درختکاری، اعلام کرد که بر اساس این تفاهمنامه، ۵ هزار هکتار نهالکاری و ۵۰ هزار هکتار قرق صورت خواهد گرفت. او گفت: «درختکاری ۵۰ کیلومتری حاشیه جاده هندیجان تا ماهشهر، میتواند اثرات مثبت گستردهای بر وضعیت زیستمحیطی منطقه بگذارد.»پدیده ریزگردها طی دهههای اخیر خسارتهای زیادی به سلامت و محیط زیست خوزستان وارد کرده است. تحقیقات نشان میدهد که هر ساله میلیونها مترمکعب گرد و غبار وارد فضای این استان میشود که منجر به بروز مشکلات تنفسی و بیماریهای ریوی شده است. این طرح علاوه بر بهبود کیفیت هوا، در کاهش هزینههای درمانی و ارتقای استانداردهای زیستمحیطی منطقه نیز تأثیرگذار خواهد بود.
پایگاه اجتماعی و حمایت شهروندان از این طرح
محمدرضا، یکی از ساکنان شهر ماهشهر، با استقبال از این پروژه، معتقد است که کاهش ریزگردها باعث بهبود کیفیت زندگی مردم منطقه خواهد شد. وی میگوید: «این طرح شاید زمانبر باشد، اما امیدوارم فرزندانمان از محیط زیستی سالمتر بهرهمند شوند.»با اجرای تفاهمنامه چهار جانبه و بیابانزدایی در منطقه ماهشهر-هندیجان، خوزستان قدمی بزرگ به سمت مهار ریزگردها و بهبود محیط زیست برداشته است. کاشت نهال در ۱۰ هزار هکتار و درختکاری حاشیه جادهها، بخشی از تلاشها برای کنترل گردوغبار در این منطقه است که با همکاری و هماهنگی دستگاههای مختلف اجرایی میشود. امید است که این گامها در کنار مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری، مشکلات ناشی از بیابانزایی و گردوغبار را کاهش داده و محیطی سالمتر برای نسلهای آینده به ارمغان آورد.