مسئله کیفیت نان بهعنوان یکی از کالاهای اساسی در سبد غذایی مردم معضلی محسوب میشود که سالهاست در خوزستان مطرح است و علیرغم انجام نظارتها این چالش هنوز گریبانگیر سفرههای مردم این استان است.
"در این گرمای طاقتفرسای خوزستان یک ساعت است در صف معطل شدهام برای نانی که تا فردا غیر قابلاستفاده خواهد بود" این را آقای عباسی مردی حدوداً ۳۵ ساله میگوید که از کیفیت نان گلایه دارد.محمد راضی جلالی معاون اقتصادی استانداری خوزستان میگوید: مردم استان همچنان از کیفیت پخت نان رضایت ندارند.کیفیت نان در برخی از خبازیها غیر قابلقبول است و دستگاههای نظارتی و متولی باید کیفیت و بهداشت در فرآیند پخت نان در استان را با دقت و جدیت بررسی کنند.
کیفیت پایین نان، چالشی گریبانگیر سفرهای مردم
مسئله کیفیت نان بهعنوان یکی از کالاهای اساسی در سبد غذایی مردم معضلی محسوب میشود که سالهاست در خوزستان مطرح است و علیرغم انجام نظارتها این چالش هنوز گریبانگیر سفرههای مردم این استان است.مردم خوزستان از کیفیت نان شاکی هستند و خبازان استان نیز از کیفیت پایین آرد به کارخانجات آردسازی و این کش و مکش باعث شد تا همچنان روزانه میزان قابلتوجهی نان روانه نان خشکیها و ضایعاتیها شود.افزایش کیفیت نان در خوزستان انتظاری سخت و نشدنی نیست چراکه در استانهایی همچون سیستانوبلوچستان، زنجان، قم و البرز نانی آنچنان مطلوب و با کیفیت به دست مشتری میرسد که این استانها سالهاست رتبههای نخست کشور در موضوع کیفیت نان را به خود اختصاص دادهاند.
علت کیفیت پایین نان چیست؟
سید محمود طبیب غفاری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول در خصوص علت پایین بودن کیفیت نان میگوید: استاندارد نبودن فرآیند پخت موجب افت کیفیت میشود. سه عامل شرایط دمایی، تخمیر و پهن کردن خمیر بر تهیه یک نان استاندارد تاثیر دارد.او اضافه میکند: دمای مناسب زمان پخت، انبار و تهیه خمیر نان زیر ۳۰ درجه است همچنین خمیر نان در نانواییهایی که فرآیند تخمیر در آنها به خوبی انجام شده و به اصطلاح خمیر رسیده باشد، دارای کیفیت بسیار بیشتری نسبت به خمیرهای نرسیده دارد.طبیب غفاری در خصوص پهن کردن نان میگوید: نانواییهای جدید برای پهن کردن خمیر نان از غلتک استفاده میکنند که به دلیل فاصله کم فاصله بین ۲ غلتک بخشی از گاز مفید موجود در خمیر خارج و این موضوع در کاهش کیفیت نان تاثیر مستقیم دارد.
لزوم مهارت آموزی خبازان
به نظر میرسد که مهارت آموزی حلقه مفقوده مسئله کیفیت نان در خوزستان است. کارشناسان این حوزه معتقدند باید به تمام کسانی که در فرآیند پخت نان در نانواییها دخیل هستند آموزشهای لازم ارائه و برای آنها گواهینامه صادر شود.همچنین کاهش نیروی انسانی در خبازیها و عدم گرایش کارگران برای کار در خبازیها و ماشینی شدن نانواییها مسئلهای است که بر کیفیت نان تاثیر مستقیمی دارد تا جایی که مشاهده میشود کیفیت نان در نانواییهای خانگی با آردی که خبازان از آن گلایه دارند، به مراتب بیشتر است.البته که مسائل مربوط به نان فقط به کیفیت ختم نمیشود و کم فروشی و گران فروشی و سایر تخلفات از دیگر مشکلات پر حرفی است که هر کدام رشته دراز دارد.