رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران گفت: براساس برآوردها، از مجموع
اراضی زیر کشت زعفران در 18 استان کشور بین 200 تا 225 تن محصول بهدست
میآید که از این میزان 25 درصد در داخل کشور مصرف و 75 درصد به خارج صادر
میشود.
غلامرضا میری، درباره میزان صادرات این محصول در سالجاری به
خبرنگار اقتصادپرس اظهار داشت: در 10 ماهه نخست امسال 98 هزار و 544 کیلو
به ارزش 310 میلیون و 342 هزار و 188 دلار زعفران از استان خراسانرضوی
صادر شده است.
وي با بيان اين مطلب که صادرات زعفران در سال 91 نسبت به زمان
مشابه سال 90 از 38 درصد رشد برخوردار بوده است، افزود: در 9 ماهه امسال
107 تن و 179 کيلوگرم معادل 281 ميليون دلار زعفران صادر شده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران با اشاره به اينکه صادرات
زعفران به 43 کشور صورت ميگيرد، گفت: 92 درصد توليد زعفران دنيا متعلق به
ايران است.
میری افزود: عمده توليد زعفران متعلق به استانهاي خراسانرضوي و
خراسانجنوبي است و 18 استان نيز به شکل متفرقه کشت زعفران را انجام
ميدهند. ميزان توليد زعفران در اين 18 استان بين 400 کيلوگرم تا يک تن
متغير است.
وي با بيان اينکه 80 درصد زعفران توليدي کشور صادر ميشود، افزود: ما در زمينه صادرات نيز رتبه اول جهان را داريم.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران درباره کشورهای خریدار
زعفران ایران اظهار داشت: به 43 کشور جهان صادرات زعفران داریم که از
ابتدای سال 91 تا کنون 102 تن و 274 کیلو زعفران به ارزش 328 میلیون و 548
هزار و 168 دلار به این کشورها صادر شده است.
میری گفت: امارات متحده عربی، اسپانیا و چین، سه خریدار عمده
زعفران ایران هستند؛ به طوری که در 10 ماهه امسال 38 تن و 664 کیلو زعفران
به ارزش 124 میلیون و 469 هزار و 475 دلار به امارات،27 تن و 539 کیلو
زعفران به ارزش 91 میلیون و 766 هزار و 333 دلار به اسپانیا و 9 تن و 971
کیلو از این محصول به ارزش 32 میلیون و 125 هزار و 354 دلار به چین صادر
شده است.
وی درباره قیمت زعفرانی که از کشاورزان خریداری میشود، بیان کرد:
معمولا زعفران بین 3 میلیون و 100 هزار تومان و حداکثر 4 میلیون و 800
هزار تومان از کشاورزان خریداری میشود و سود بارزگانی و تجاری آن بین 2 تا
5 در هزار است. به عبارت دیگر، سود زعفران به صورت خریداری عمده بین 20 تا
50 هزار تن است و در بازار خردهفروشی با توجه به هزینههای بستهبندی
(تهیه ظرف، استاندارد و...) 10 تا 20 درصد دیگر به این مبلغ افزوده میشود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران ادامه داد: بهطور معمول بسته بندی یک کیلو زعفران بین 100 تا 300 هزار تومان هزینه دارد.
میری در پاسخ به این سوال که گفته میشود زعفران ایران پس از
صادرات به کشوری مانند اسپانیا پس از مدتی با بستهبندی و تحت عنوان
برندهای خارجی و داخلی دوباره به کشور وارد میشود و در بازار داخل به فروش
میرسد، گفت: این مساله را تکذیب میکنم، زیرا میزان تولید زعفران در
کشورمان بسیار بالاست و امکان اینکه چنین پروسهای اتفاق بیافتند وجود
ندارد.
وی همچنین در پاسخ به شایعه حضور برخی دلالان داخلی و خارجی در
استانهایی که تولید زعفران دارند و خریداری محصول کشاورزان به قیمت ارزان و
فروش آن به قیمت بالاتر اظهار داشت: این مورد نیز صحت ندارد، زیرا
خوشبختانه بیشتر کشاورزان برای قیمتگذاری محصول خود حتی از سر زمین به
وسیله تلفن همراه میتوانند از قیمت روز مطلع شوند. حتی عدهای نیز به صورت
آنلاین از قیمتهای روز بازار مطلع میشوند. با توجه به این شرایط بعید به
نظر میرسد دلالی بتواند با قیمت پایینتر اقدام به خرید زعفران از
کشاورزان کند.