یکی از دغدغه های اصلی افراد این است که شرکت ها برای ثبت به چه میزان سرمایه اولیه نیاز دارند و حداقل سرمایه برای ثبت شرکت چقدر است؟
در پاسخ به این سوال به طور کلی می توان گفت که حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت ها بستگی به نوع قالب شرکت و نوع فعالیت آن دارد. در واقع اینکه شما براساس نیاز و برنامه ریزی مالی خود چه نوع شرکتی را برای ثبت انتخاب کنید می تواند در میزان سرمایه اولیه شرکت تاثیرگذار باشد.
در ادامه این مطلب حداقل سرمایه برای ثبت هر یک از شرکت های تجاری را مورد بررسی قرار می دهیم.
سرمایه اولیه شرکت میزان سرمایه ای است که توسط شرکا یا سهامداران در زمان ثبت شرکت آورده و تعیین می شود. این سرمایه می تواند به صورت نقدی یا غیرنقدی بوده و حتی بعدها نیز افزایش یابد.
سرمایه شرکت ها به طور کلی می تواند به صورت نقدی و یا غیرنقدی باشد. منظور از سرمایه نقدی شرکت در واقع همان وجد نقدی است که اغلب شرکت های سهامی از آن برخوردار می باشند.
سرمایه غیرنقدی شرکت را نیز می توان مال، امتیاز و یا عملی دانست که شرکا و سهامداران شرکت در ازای مبلغ و ارزش سهام و یا سهم الشرکه خود پرداخت می کنند. از جمله سرمایه غیر نقدی می توان به تجهیزات، ملک، زمین، اثاثیه و... اشاره کرد.
طبق قانون تجارت شرکت های تجاری به هفت نوع مختلف تقسیم بندی می شوند که عبارتند از شرکت با مسئولیت محدود، سهامی (سهامی خاص و عام)، مختلط سهامی، مختلط غیرسهامی، نسبی، تضامنی و تعاونی.
هر یک از این شرکت ها برای ثبت رسمی به حداقل سرمایه اولیه ای نیاز دارند. این سرمایه در طول فعالیت شرکت بنا به شرایطی می تواند افزایش و یا کاهش یابد. لازم به ذکر است که درخواست افزایش سرمایه شرکت و یا کاهش آن نیاز به تنظیم و ثبت صورتجلسه مربوطه و تغییرات شرکت در سامانه اداره ثبت شرکتها و انتشار آگهی در روزنامه رسمی دارد.
در ادامه حداقل سرمایه لازم برای هر یک از شرکت ها را بررسی می کنیم.
موسسین شرکت ها برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود به حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه نیاز دارند و هر یک از شرکا به اندازه میزان سرمایه آورده به شرکت مسئولیت دارند. همچنین این شرکت برای تاسیس به حداقل دو نفر شریک برای تاسیس نیاز دارد.
برای ثبت رسمی شرکت سهامی خاص حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه مورد نیاز می باشد. در این شرکت سرمایه به سهام تبدیل شده و هر یک از سهامداران به میزان سهام خود در شرکت مسئولیت دارند. برای تاسیس شرکت سهامی خاص نیز وجود حداقل 3 سهامدار و 2 بازرس (اصلی و علی البدل) مورد نیاز می باشد.
سرمایه اولیه برای ثبت شرکت سهامی عام حداقل 5 میلیون ریال در نظر گرفته شده است. حداقل تعداد شرکا برای تاسیس این نوع شرکت 5 نفر بوده و مؤسسین شرکت ها می بایست حداقل ۲۰ درصد از سرمایه شرکت را متقبل شده و حداقل ۳۵ از درصد سرمایه تعهدشده را در شماره حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس واریز نمایند.
در قانون تجارت حداقل سرمایه ای برای ثبت شرکت مختلط سهامی تعیین نشده است و محدودیتی برای سرمایه اولیه آن وجود ندارد. به طور کلی در این نوع شرکت میزان مسئولیت هر یک از شرکای ضامن نامحدود بوده میزان مسئولیت شرکای سهامی به میزان مبلغ اسمی هر سهامدار می باشد.
برای ثبت شرکت مختلط غیرسهامی همانند شرکت مختلط سهامی محدودیتی برای حداقل میزان سرمایه اولیه وجود ندارد و میزان مسئولیت هر یک از شرکای ضامن نامحدود و شرکای غیر سهامیبه میزان سهم الشرکه می باشد.
به منظور ثبت شرکت نسبی نیز حداقل سرمایه ای مشخص نشده است ولی با این حال کمترین سرمایه مورد نیاز برای تاسیس یک میلیون ریال می باشد. در این شرکت میزان مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سهم الشرکه هر شریک در نظر گرفته می شود.
برای ثبت شرکت تضامنی نیز حداقل سرمایه ای معین نشده و می توان کمترین سرمایه اولیه را یک میلیون ریال در نظر گرفت. همچنین برای ثبت این نوع شرکت باید سرمایه نقدی شرکت تسلیم و سرمایه غیرنقدی شرکت نیز تقویم و تسلیم و ارائه گردد.
در شرکت های تعاونی تعیین حداقل سرمایه اولیه برای ثبت و میزان سرمایه و ارزش سهم برعهده هیأت مؤسس تعاونی می باشد. علاوه بر این لازم است که حداقل یک سوم سرمایه شرکت تعاونی باید به صورت نقدی پرداخت شده و هیات موسس نیز می بایست حداقل دو ثلث سهام را تعهد یا پرداخت کند.
حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت بازرگانی براساس نوع قالب شرکت تعیین می شود. به عنوان مثال برای ثبت شرکت شرکت بازرگانی از نوع مسئولیت محدود به حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه نیاز دارید. این حداقل سرمایه اولیه نیز برای ثبت شرکت سهامی خاص به همین میزان می باشد.
ثبت شرکت دانش بنیان به حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه نیاز دارد و شما می توانید با حداقل بودجه شرکت مورد نظر خود را به ثبت برسانید.
در این مطلب به طور کامل به بررسی حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت ها پرداختیم و میزان سرمایه اولیه مورد نیاز برای تاسیس هر یک از شرکت های تجاری را با یکدیگر مرور نمودیم.
در نهایت اینکه بخواهید چه نوع شرکتی را ثبت و راه اندازی نمایید نیاز است که عوامل متعددی را بررسی نمایید. برخی از مهم ترین این عوامل عبارتند از نوع قالب شرکت برای ثبت، موضوع فعالیت، میزان سرمایه، تعداد شرکا و سهامداران و اهداف بلند مدت شرکت.در انتهای مطلب، برای انجام پروسه ثبت شرکت ها بهتر است که از موسسات ثبتی معتبر و باسابقه کمک بگیرید و صفر تا صد فرآیند ثبت را به این مراکز واگذار کنید.