بازخوانی دقیق صحیفه سجادیه نشان می دهد که مجموعه ای متنوع از تمامی نیازهای زیست دینمدارانه انسان در این کتاب بیان شده است. در مباحث پیشین «سیدعلی اصغر حسینی » پژوهشگر و کارشناس صحیفه موضوعات «تولید ثروت» ، «کارآفرینی و اشتغال»، «اقتصاد خانواده و اقتصاد بین الملل» را با استناد به دعاهای ماثور صحیفه سجادیه برایمان تشریح کرد. حال در بخش پایانی این گفت وگو موضوع «اصلاح الگوی مصرف» از دیدگاه حضرت زین العابدین علیه السلام را واکاوی می کنیم.
اهمیت اصلاح الگوی مصرف در نگاه امام سجاد علیه السلام
اصلاح الگوی مصرف و تدبیر کردن در مصرف، نقش غیر قابل انکاری در شکوفایی اقتصادی خانواده دارد. سوء مدیریت در مصرف، به معنای عدم مدیریت صحیح در تهیه، نگهداری و مصرف کالاست و این موضوع اعم از اسراف است. اتلاف مال ممکن است به دلیل اسراف آن نباشد، بلکه به دلیل عوامل دیگر مانند بی تدبیری در تهیه کالا باشد. به همین دلیل سوء مدیریت به صورت مستقل از اسراف مطرح می شود. هر چند در برخی مصادیق سوء مدیریت به دلیل اسراف است و از این جهات با هم تداخل پیدا می کنند.
مدیریت در مصرف اموال، یکی از مفاهیم اساسی است که در منابع دینی بر آن تاکید شده است. یکی از راهکارهای اصلی مدیریت مصرف در خانواده، ایجاد تعادل میان درآمد و مخارج است؛ لازمه این مساله، نیاز سنجی، شناسایی نیازهای واقعی و اولویت بندی میان نیازها بر اساس توانایی مالی است بر این اساس، امام زین العابدین علیه السلام سعی در برطرف کردن نیازهای ضروری خانواده داشتند و در این رابطه می فرمودند: « اگر وارد بازار شوم و درهمی داشته باشم و با آن برای خانواده ام گوشتی بخرم که بدان رغبت کرده اند، برای من محبوب تر از این است که بنده ای را آزاد کنم.
آنچه از سیره و کلام سید العابدین علیه السلام به دست ما رسیده، تعلیم مبنای فرهنگ صحیح مصرف، میانه روی در مصرف و پرهیز از پایمال کردن و نابجا مصرف کردن اموال است. آن حضرت بر همین مبنا می فرمایند: «از اخلاق مؤمن کم خرج کردن به هنگام تنگدستی و بیشتر خرج کردن به وقت توانگری است» همه می دانیم که انفاق عملی مورد تاکید دین و مستحب است، اما حتی در میزان بخشش نیز توصیه به میانه روی شده است؛ خداوند در توصیف «عباد الرحمن» می فرماید: « مؤمنین و بندگان صالح خدا کسانی هستند که در انفاق کردن، نه زیاده روی می کنند و نه سختگیری بلکه راه اعتدال و میانه را انتخاب می کنند. (سوره فرقان،آیه ۶۷ ) لذا امام سجاد علیه السلام در ضمن دعای سوم صحیفه از خداوند متعال درخواست می کند که روش صحیح مصرف و الگوی درست معیشت را به وی عنایت کند؛ ومی فرمایند: « پروردگارا! پرده ای بین من و اسراف حایل کن و با در پیش گرفتن انفاق و میانه روی به زندگی من قوام ببخش و راه های صحیح مصرف و اندازه گیری در معیشت را به من تعلیم فرما و به لطف خود مرا از ارتکاب تبذیر برکنار دار.
« به امید روزی که حضرت زین العباد را بیشتر بشناسیم.»