صادق خجسته با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۶ هزار مورد مشاوره ژنتیک در استان انجام شده است اظهارکرد: مشاوره ژنتیک فرایندی آموزشی است که به افراد مبتلا و یا در معرض خطر کمک میکند تا واقعیتهای پزشکی مربوط به خود و خانواده را بهتر درک کنند، از این رو افراد از نحوه تشخیص و عاقبت بیماریهای وراثتی خود آگاه و از خطر تکرار آن در سایر افراد خانواده پیشگیری می شود.
وی افزود: مشاورههای ژنتیک باعث می شود افراد مراجعه کننده برای رویارویی با مشکل خود بتوانند با انتخاب راهی که با اهداف، ارزشها و اعتقادات آنها سازگار است در حد امکان با بیماری خود و یا خانواده کنار آمده تا تبعات آن را تحمل کنند.
سرپرست معاونت امور توسعه پیشگیری بهزیستی خوزستان با بیان اینکه انجام مشاورههای ژنتیکی در زمینه پیشگیری از ابتلا به آسیبها صورت می گیرد افزود: مشاوره قبل از ازدواج، قبل بارداری، بارداری در سن ۳۲ سالگی و بالاتر، ازدواج فامیلی، سابقه داشتن فرزند غیر طبیعی در خانواده و یا بستگان، داشتن کودکی با تشنج با دلایل نامشخص، کودک با عقب ماندگی ذهنی و یا تاخیر در رشد، نازایی و یا ناتواناییهای جسمی از جمله مولفه هایی لازم برای انجام مشاوره ژنتیک است.
وی ادامه داد: باورهای غلطی وجود دارد که برخی فکر می کنند که چون بیماری ژنتیکی درمان ندارد پس مراجعه به مراکز مشاوره بی فایده است، در حالی که افراد وقتی به مراکز مشاوره ژنتیک مراجعه می کنید تشخیص دقیقتری صورت می گیرد و از تکرار آن بیماری در خانواده جلوگیری می شود.
خجسته با بیان اینکه برای پیشگیری از بروز معلولیت ژنتیکی یک مرکز دولتی و هفت مرکز غیر دولتی در شهرستانهای اهواز، دزفول، شوشتر، ماهشهرو اندیمشک فعالیت دارند افزود: برای مددجویان بهزیستی و خانوادههای دارای ۲ معلول به بالا آزمایشهای ژنتیک رایگان است و افراد بی بضاعت هم معمولا طی مراحل مددکاری در انجام بخشی از هزینه آزمایشهای ژنتیک مورد حمایت قرار می گیرند.
وی برخی بیماریهای ژنتیکی در استان خوزستان را نسبت به دیگر استانهای کشور شایع تر عنوان کرد و افزود: از جمله این بیماری ها، دیابت است که استان خوزستان در این زمینه در کشور جایگاه دوم را دارد. بیماری زنان نیز بیماری دیگری است که به لحاظ مشکلات ژنتیکی در استان شایع است.
به گفته سرپرست معاونت امور توسعه پیشگیری بهزیستی خوزستان، با توجه به جایگاه استان خوزستان در زمینه برخی بیماری های ژنتیکی، همواره انجام آزمایش و مشاوره ژنتیک در بحث پیشگیری از بیماری ژنتیکی در خانواده اهمیت زیادی دارد.
خجسته با اشاره به اینکه راه اندازی آزمایشگاههای ژنتیک هزینه بسیار بالایی دارد افزود: استقبال افراد متخصص و پزشکان برای تاسیس مراکز مشاوره ژنتیک بسیار کم است ولی با این حال استان خوزستان از نظر پژوهشهای ژنتیکی به نسبت استان های دیگر یکی از قطبهای کشور محسوب می شود.
بر اساس این گزارش، باتوجه به نبود مراکز مشاوره ژنتیک ویژه افراد ساکن در روستاها، آزمایشگاه ژنتیک مرکز استان خوزستان آماده ارائه خدمات مشاوره و همکاری با عموم متقاضیان است.