آیت الله عباس کعبی عصر در اجلاسیه معاونان پژوهش مدارس علمیه خوزستان بیان کرد: منظور از پژوهش یا تحقیق همان تولید علم و معرفت، حفظ دین و معارف دینی بدون پیرایه و انحراف و بسط حقایق دینی است؛ همچنین پیش نیاز تحقیق و پژوهش به معنای شناخت اسلام ناب، تولید علم و نظریه پردازی دینی و بسط حقایق دینی، اجتهاد مطلق است.
عضو جامعه مدرسان حوزه علمیه قم بیان کرد: در حال حاضر تحقیق نسبت به گذشته بسیار راحت تر شده چرا که یکی از پیش نیازهای تحقیق، جستوجو و تتبع است که در حال حاضر ظرف چند ثانیه رخ میدهد. خدمات پژوهشی بسیار گستردهتر شده و نرم افزارهای گوناگون در رشتههای مختلف که قابلیت پیاده شدن در موبایل را نیز دارند، کار تحقیق را بسیار آسان کردهاند.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری افزود: ما باید از امکانات پژوهشی برای شناخت بهتر حقایق اسلام و تبلیغ دین مبین اسلام استفاده کنیم نه اینکه این نعمتها سبب شود که ما تنبلی کنیم و بگوییم نیاز به زحمت کشیدن نیست و همه چیز را میتوان با یک جستجوی ساده پیدا کرد.
وی ادامه داد: امکانات و خدمات پژوهشی و تحولات پرشتاب فناوری هم فرصت هستند و هم تهدید چرا که همه چیز را شفاف کرده و دوست و دشمن هرچه بخواهد دم دست دارد؛ همچنین این امور باعث شده تا شبهات گستردهتر و متنوعتر شوند از این رو ما باید متناسب با وضعیت موجود پاسخگوی شبهات باشیم.
آیت الله کعبی ادامه داد: جهان در پژوهش پشت یک شیشه قرار گرفته و همه چیز دیده میشود. این سرعت پرشتاب فناوری از یک سو شفافیت، سرعت و دقت ایجاد کرده و از سویی دیگر بستر را برای جنگ ادراکی و شناختی دشمن فراهم کرده است و ما برای مقابله با جنگ ادراکی و شناختی دشمن متناسب با هر هوش مصنوعی باید قدرت داده پردازی اطلاعات خود را بالا ببریم و از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار برای تتبع، تجزیه و تحلیل و حتی اجتهاد استفاده کنیم.
عضو جامعه مدرسان حوزه علمیه قم افزود: ما باید در مقابل هوش مصنوعی به سمتوسوی استفاده از هوش وحیانی بیاییم چرا که با هوش وحیانی و عقلانیت توحیدی میتوانیم از هوش مصنوعی استفاده کرده و تهدیدات نهفته در آن را به فرصت و نقاط ضعف آن را به قوت تبدیل کرد.
آیت الله کعبی تصریح کرد: حوزههای علمیه و روحانیت نباید به پژوهشهایی را که مشکل امروزمان را حل میکنند، اکتفا کنند بلکه باید به فکر آینده بوده و با استفاده از قرآن به استقبال حوادث آینده بروند؛ لذا آینده پژوهی با رویکرد ساختاری، محتوا سازی و تحول در تحقیق و پژوهش حوزه امروز یک ضرورت است.
عضو جامعه مدرسان حوزه علمیه قم بیان کرد: حوزههای علمیه باید به فکر داده پردازی اطلاعاتی باشند که به بشریت خدمت کنند، ترویج نیکی کنند، زندگی انسانها را بهبود بخشند، انفاق عمومی را گسترش دهند و ارزشها را در جامعه حاکم کنند.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری با عنوان اینکه راه برون رفت از چالشها و بحرانها با قرآن است، تاکید کرد: مفاهیم قرآنی را به فرهنگ عمومی تبدیل کنیم. همچنین باید یک جریان سازی و گفتمان سازی عمومی را برای حل چالشهای بشریت بر پایه قرآن و سنت راه بیندازیم.