حمیدرضا خادم روز چهارشنبه با اشاره به ریزش یکی از خانههای تاریخی مجموعه پلابچیلون در سالهای گذشته توضیح داد: یکی از خانههای تاریخی دزفول که به مرمت و بازسازی نیاز داشت به دلیل بیتوجهی مالک ریزش کرد و باعث آسیب و تخریب قسمتهایی از خانه تاریخی همجوار و ریزش بخشی از هر ۲ خانه تاریخی در مجموعه پلابچیلون شد.
وی افزود: امکان ورود ماشینآلات برای خاکبرداری باتوجه به شیب موجود در این منطقه وجود ندارد به همین دلیل براساس قانون، مالک یا مالکان بنای تخریبشده مسئول جمعآوری آوار از مجموعه تاریخی هستند.
سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دزفول بیان کرد: بارها از مالکان درخواست کردیم تا آوار ریزش کرده در مجموعه را جمعآوری کنند و حتی در این راستا آمادگی همکاری با مالک وجود داشت که متأسفانه تا امروز مالکان در این زمینه تمکین و همکاری لازم را نداشتهاند.
وی افزود: آوار موجود باعث مسدود شدن برخی از قسمتهای گذر و اثر تاریخی پلهبچیلون دزفول و ایجاد مشکلاتی شده است که باتوجه به همکاری نکردن مالک بنای تخریبشده و همچنین باتوجه به مطالبه مردمی، به ناچار از اهرم قانون استفاده و برای مالکان بنای یادشده، اظهارنامه قانونی تنظیم شده که روند آن درحال اجرا است.
تخصیص اعتبار برای مرمت بافت تاریخی دزفول
خادم اظهارکرد: علت اصلی ریزش برخی از خانههای بافت قدیم دزفول این است که مالکان توانایی پرداخت هزینههای مرمتی را ندارند و یا همکاری نمیکنند، همین موضوع باعث شده که برخی از خانههای تاریخی در وضعیت نامناسبی قرار گیرند.
وی افزود: اعتباری از سوی ادارهکل استان برای بافت تاریخی دزفول تخصیص داده شده که پیمانکار بافت نیز مشخص شده است و به زودی اقدام لازم برای رفع خطر و مرمت بافت تاریخی طی روزهای آینده آغاز میشود.
شهرداری منطقه ۲ دزفول طی هفتههای اخیر نسبت به بازکردن کوچه اقدام کرده بود ولی مالک بنای ریزش کرده دوباره اقدام به مسدود کردن کوچه کرد، با توجه به اینکه مجموعه پلابچیلون از آثار ثبت ملی دزفول است، هرگونه تخریب و آسیب رساندن به این مجموعه از طریق قانون قابل پیگیری است.
مجموعه تاریخی پله بچیلون دزفول یکی از آثار شاخص و قدیمی این شهر است که ارتفاعات شهر را به رودخانه دز وصل میکند.
با احیای این بنای تاریخی، ورود به یکی از مهمترین مسیرهای گردشگری بافت کهن دزفول شامل گذرهای مهراس، سیوند، هفت پر، صوبیون و سراب تسهیل مییابد.
مجموعه تاریخی پله بچیلون (پلا بچیلون، بندار بچیلون) بنایی قاجاری است که با توجه به اختلاف سطح محلههای لوریان و مقدمیان با رودخانه برای سهولت دسترسی اهالی به ساحل احداث شده است و همچنان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این پله تاریخی بهمن ۸۸ با شماره ۲۹۱۷۸ در زمره آثار ملی میراث فرهنگی ثبت شده است. مجموعه تاریخی پلابچیلون سال ۹۸ با همکاری سازمان نوسازی شهرداری دزفول مرمت شد.
۲۴۰ هکتار بافت قدیم در دزفول وجود دارد.