تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۹
کد خبر: ۲۷۳۹۲۰
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
محمدامین حیات مقدم پژوهشگر تاریخ:
دانستنی های تاریخی/ چرا شاه هویدا را تنها گذاشت؟
هویدا فوق العاده به کتاب علاقه داشت. در هفدهم ابان ۱۳۵۷ شاه به بازداشت هویدا فرمان داد. در ۲۶ دی ماه ۵۷ شاه از ایران خارج شد. شاه نخست وزیر سیزده ساله خود را همراه خود نبرد. در بیست...
دانستنی های تاریخی/ چرا شاه هویدا را تنها گذاشت؟ً محمدامین حیات مقدم پژوهشگر تاریخ در  احسن نیوز نوشت: هویدا فوق العاده به کتاب علاقه داشت. در هفدهم ابان ۱۳۵۷ شاه به بازداشت هویدا فرمان داد. در ۲۶ دی ماه ۵۷ شاه از ایران خارج شد. شاه نخست وزیر سیزده ساله خود را همراه خود نبرد. در بیست و دوم بهمن هویدا در زندان بود و زندانبانان او نیز از اعضا ساواک بودند.

پنج نخست وزیر دیگر علی امینی. جعفر شریف امامی. جمشید آموزگار. غلامرضا ازهاری. شاپور بختیار از ایران خارج شده بودند. هویدا در اکثر اوقات حبس خود درگیر مطالعه بود. در زندان هویدا رمان پلیسی میخواند. گفته شده بود هویدا از دوران جوانی علاقه زیادی به رمان‌های پلیسی داشت. در سال ۱۳۳۸ هویدا در شرکت نفت کار میکرد.

در زمان کاری هویدا او از گل ارکیده به یقه کت خود استفاده میکرد. خیاط هویدا و محمد رضا شاه ایتالیایی بود. به گفته برخی هویدا سعی میکرد شاه متوجه نشود که خیاط ایتالیایی شاه برای او هم لباس میدوزد. هویدا از سال ۱۳۴۳ از عصا استفاده میکرد. زیرا در یک حادثه اتوموبیل استخوان زانو و لگن خاصره اش صدمه دیده بود.

البته برخی گفته بودند هویدا برای ادا از عصا استفاده میکرد و برخی نیز گفته بودند برای حفظ تعادل خود ناگزیر به استفاده بوده. عصا. گل ارکیده. پیپ نشانه ویژه هویدا بود. زندان قصر و مدرسه رفاه از مکان‌های بازداشت هویدا بوده است. در سال ۱۳۴۴ دوست نزدیک هویدا یعنی حسنعلی منصور در زمان نخست وزیری ترور شده بود و با مرگ منصور دوران صدارت هویدا آغاز شده بود.

محمد رضا شاه زمانی که از کشور خارج شد هویدا را همراه خود نبرد. شاه که به گفته برخی قهر کرده بود علاقه‌ای به همراهی با ایشان نداشت. شاید مقداری از این کار شاه را بتوان به خاطر بیماری شاه توجیه کرد، زیرا او خودش متوجه بیماری سرطانش شده بود و به گفته برخی افراد این بیماری میتوانست باعث شود فرد تمرکز خود را از دست دهد و با استرس بالا زندگی میکرد.

به هر ترتیب شاه از کشور خارج شد و بازگشتی نیز در کار نبود و نخست وزیر سیزده ساله او نیز در ایران مانده بود. اوضاع و احوال انقلاب و کار‌های حسین فردوست پایان کاری او بود. در هر صورت در خصوص اعدام هویدا نام افراد گوناگون را برده اند، ولی هویدا در ایران کشته شده است و مانند سایر نخست وزیران از ایران خارج نشده بود.

ما در کل تاریخ خود شاهد کشته شدن نخست وزیران فراوانی بوده ایم و در دوران مختلف نیز چنین کاری مرسوم بوده است. از جمله اقدامات شاه برای اصلاحات زندانی کردن برخی از چهره‌های سیاسی بود که هویدا نیز در بین این افراد بوده است.


:
:
:
آخرین اخبار