شامگاه پنجشنبه 14 دیماه زمینلرزهای بهبهان و مردم آن را به لرزه انداخت.بسیاری از شهروندانی که با اینترنت آشنایی داشتند پس از این زلزله به سراغ پایگاههای رسمی زلزلهشناسی کشور رفته و اطلاعات زلزله شهر خود را جستوجو کردند.
اما در این میان اطلاعات مؤسسه ژئوفیزیک تهران و پایگاه پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله IIEES با یکدیگر تفاوتهایی آشکار و حتی مهم داشت.
مؤسسه ژئوفیزیک تهران در خصوص این زمینلرزه در پایگاه خود آورده است که این حادثه در ساعت 21 و 55 دقیقه و 17 ثانیه 14 دی 90، به بزرگی 3.9 ریشتر، در موقعیت 30.57 درجه شمالی، 50.33 درجه شرقی، در عمق هشت کیلومتری و در فاصله 19 کیلومتری بهبهان، 22 کیلومتری دهدشت و 25 کیلومتری لیکک رخ داده است.
اما پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله IIEES در خصوص این حادثه در پایگاه خود آورده است که این زلزله ساعت 21 و 55 دقیقه و 18 ثانیه به بزرگی 3.8 ریشتر، در موقعیت 30.7 و 50.20 درجه، عمق 31.60 کیلومتری و در فاصله یک کیلومتری از روستای دودانگه بزرگ بهبهان، 12 کیلومتری منصوریه بهبهان و 13 کیلومتری شمال بهبهان رخ داده است.
در برخی مطالب تفاوت میزان لرزش دو زلزله را بدین گونه بیان کرده که عدد 10 را به توان اختلاف ریشترهای دو زلزله میرسانند که در زلزله اخیر بهبهان حاصل این فرمول عدد 1.25 است، همچنین اختلاف میزان نسبی انرژی آزاد شده در پی وقوع دو زلزله با ریشترهای متفاوت نیز از حاصل فرمول 10 به توان اختلاف ریشترهای آن دو ضرب در 1.5 است که در خصوص حادثه اخیر بهبهان، این میزان به عدد 1.41 میرسد.
صرفنظر از اختلاف در فاصلههای ذکر شده زلزله تا بهبهان، نکته مهم و با اهمیت دیگر عمق زلزله در دو گزارش این پایگاه است، به صورتی که مؤسسه ژئوفیزیک تهران عمق این زلزله را هشت کیلومتر و پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله 31.60 کیلومتر عنوان کردهاند و این اختلاف بیتأثیر نیست.
گفتنی است، یک زلزله با بزرگی ثابت در این دو عمق ذکر شده قدرت تخریب و تبعات متفاوتی را دارد که گاهی حتی قابل مقایسه نیز نیستند.
از این رو این سئوال برای بازدیدکنندگان این دو پایگاه پیش میآید که به راستی کدام مرکز اطلاعات درست را ذکر کرده و دلیل این اختلافات چیست؟
سئوالی که پاسخ آن را تنها کارشناسان این دو مرکز میتوانند بیان کنند و علامت سئوال اذهان شهروندان جستجوگر بهبهانی را پاک کنند.