معمولا زوجه هنگام درخواست طلاق اقدام به گرفتن مهریه خود میکند، در صورتی که زن میتواند بعد از جاری شدن خطبه عقد درخواست مهریه کند، اما اگر زوج به هر دلیلی از انجام وظایف و تعهدات خودشانه خالی کند و انجام آنها را نادیده بگیرد، زوجه زوجه میتواند به دادگاه درخواست توقیف اموال شوهر را ارائه دهد.
وقتی که زوجین بعد از مدتی زندگی مشترک با مشکلات جدی روبه رو میشوند، معمولا خانمها برای دریافت حقوق خود که مهریه یکی از آنان است اقدام میکنند.
در صورتی که زوج توانایی پرداخت مهریه یا رضایت پرداخت مبلغ معین مهریه را نداشته باشد و دارای مال و انواری با شرایط به خصوص باشد، زوج توانایی اقدام برای توقیف اموال را دارد.
توقیف اموال دارای شرایطی میباشد به گونهای که هر مالی از اموال مرد یا زوجه مشروط و قانونی باشد و مالکیت قانونی داشته باشد، قابلیت توقیف دارد.
شما برای آن که بتوانید لیست اموال قابل توقیف همسر خود را تهیه نمایید، نیازمند دستورات لازم و آشنایی با قوانین مربوطه خواهید داشت که میتوانید از وکلای با تجربه کمک بگیرید.
اموالی که میتوان آنها را توقیف کرد باید بررسی شوند و طبق قوانین مدنی هر مالی که برای مثال آپارتمان و خانه به توقیف آنها دارای شرایطی میباشد و زمین، ماشین، حساب بانکی و سپرده، سهام بورس در صورت وجود و بخش معین شده حقوق کارمندی از سوی دادگاه قابل توقیف میباشند.
حتی اگر زوج با مطلع شدن از درخواست زوجه برای توقیف اموال، اموال خود را به نام فرد دیگری بزند؛ دادگاه میتواند اموال را برای مهریه توقیف کند.
توقیف بخشی از حقوق دارای شرایطی میباشد، در مواقعی که زوج، کارمند بخش خصوصی یا دولتی باشد و دارای حقوق و مزایای مشخص و قابل توجهی باشد؛ حقوق آن، جزئی از اموال توقیفی است.
در صورت متاهل بودن و داشتن یک فرزند، یک چهارم از حقوق قابل توقیف برای مهریه است و در غیر این صورت اگر موقعیت به شکل مذکور نباشد، فقط یک سوم حقوق قابلیت توقیف دارد.
بیشتر بخوانید: مراحل طلاق توافقی با وکیل و بدون وکیل [۰ تا ۱۰۰]
اما همه اموال مرد قابل توقیف نیست؛ اموالی مانند منزل مسکونی که قابلیت سکونت افراد تحت تکفل زوج را داشته باشد، وسایل ضروری زندگی، ابزار علمی و تحقیقاتی مانند کتب مختلف که برای مطالعه به کار میرود، ابزاری که با آنها کسب درآمد و امرار معاش میکند و برای وی و افراد تحت تکفل ضروری است، تلفن مورد نیاز و مواد خوراکی که مورد استفاده زوج و افراد تحت تکفل او میباشد، قرار میگیرد.
البته این نکته هم قابل ذکر است که زوجه قبل از ارائه درخواست خود به دادگاه، باید استعلامی مربوط به اموال زوج و همسر خود از اداره ثبت تهیه کند که نشان دهنده تمکن مالی و توانایی وی در پرداخت مبلغ مهریه باشد و سپس از طریق دایره اجرای ثبت یا دادگاه خانواده، زوج را مکلف به پرداخت مهریه کند.
انجام مراحل توقیف؛ نیازمند مدارکی اعم از سند ازدواج یا ارائه صیغه نامه رسمی میباشد که در نهایت مدارک ارائه شده باید رابطه قانونی و شرعی زوجین را اثبات نماید.
یکی از مهمترین نکاتی که در لیست اموال قابل توقیف وجود دارد و باید به آن توجه شود، عدم وجود آپارتمان یا خانه توقیف شده، جزء اموال غیر قابل توقیف و مستثنیات دین میباشد؛ برای مثال در صورتی که خودرو نام برده شده در اموال قابل توقیف، تاکسی باشد و وسیله امرار معاش زوج محسوب گردد، قابل توقیف نمیباشد.
همچنین اجازه توقیف اموالی از زوج که زندگی فرد دچار مشقت و سختی گرداند؛ به زوجه داده نشده و امکانپذیر نیست. شما میتوانید با مراجعه به وب سایت گروه وکلای هوداد، از سابقه 10 ساله اعضا آن بهرهمند شده و پرونده خود را در 10 الی 20 روز کاری به نتیجه دلخواه برسانید.
در صورتی که اموال معین شده جزء مستثنیات دین شناخته شوند و چنانچه زوج برای توقیف آنها اقدام نماید، زوج میتواند با اثبات اینکه آن اموال در لیست اموال غیر قابل توقیف هستند، نسبت به تقاضای رفع توقیف اموال خود اقدام نماید.
پیشنهاد عصر پنجشنبه: انحصار وراثت چیست و چه مراحلی دارد؟
داشتن وکیل یکی از مزایای طی کردن این مسیر میباشد، زیرا وجود فردی آشنا با قانون و با تجربه از این فرآیند، توقیف اموال را سادهتر کرده و از تغییر فرآیند به نفع طرف مقابل در صورت بروز هرگونه اشتباه، خودداری میکند.
پس نتیجه میگیریم که وجود یک وکیل، باعث میشود که کارها بهتر پیش روند و مدت زمانی که میتوان برای فرایند توقیف اموال نام برد، برای هر شخص با توجه به اموال و داراییهای زوج و زمان درخواست و مطالبه زوج برای توقیف متفاوت است و از طرفی حضور وکیل بر روی پروسه توقیف اموال بسیار تاثیرگذار است.
بنابراین طی توقیف اموال بابت مهریه، باید مراحلی مانند استعلام گرفتن از اداره ثبت جهت اثبات رسمیت رابطه زوجین و بررسی اموال زوج صورت بگیرد تا دادگاه توانایی اعلام رای خود را داشته باشد.
همانطور که ذکر شد همه اموال قابل توقیف نیستند؛ مانند اموالی که مرد با آنها کسب درآمد میکند و یا برای گذراندن زندگی خود و افراد تحت تکفل نیاز است.
همچنین در مورد توقیف حقوق که با توجه به کارمند بودن یا نبودن آقا تعیین میشود که در صورت پرداخت نکردن مهریه، زوج میتواند درخواست توقیف اموال را داشته باشد.