فروزان هزارهسين، 10 ساله از روستاي شيخ شمسالدين - توابع شهرستان شوشتر – از ناحيه پا دچار معلوليت جسمي(كوتاهي) است. عليرغم اينكه با اجراي طرح سنجش سلامت تحصيل وي در مدرسه عادي بلامانع اعلام شده، تلاشهاي خانواده فروزان براي ثبتنام او به نتيجه نرسيدهاست. اين درحالي است كه مدارس استثنايي هم از پذيرش فروزان به عنوان دانشآموز به دليل نداشتن معلوليت ذهني امتناع ميكنند.
مادر فروزان همراه با ارائه اين توضيحات گفت: فرزندم از نظرذهني مشكلي ندارد. تنها داراي معلوليت جسمي است و در راه رفتن مشكل دارد. فروزان طي 2 سال گذشته دوره آمادگي را در مدرسه استثنايي سپري كرد. امسال مسئولان مدرسه استثنايي مقرر كردند كه فروزان مشكل ذهني ندارد و ميتواند در مدارس عادي همراه ساير دانشآموزان مشغول به تحصيل شود.
وي افزود: به يكي از مدارس عادي روستاي خود جهت ثبتنام فروزان در پايه اول ابتدايي مراجعه كردم. اما با وجود همراه داشتن نامهاي مبني بر تاييد سالم بودن فروزان از نظر ذهني، مدير مدرسه آن را ثبتنام نكرد و من نميدانم بايد به كجا مراجعه كنم. چون مسئولان مدرسه استثنايي ميگويد ديگر جاي فروزان در اين مكان نيست و مدرسه عادي هم وي را ثبتنام نميكند.
مادر فروزان ادامهداد: به مدير مدرسه عادي گفتم تعهد ميدهم مسئوليت هرگونه مشكلي كه در مدرسه براي فرزندم پيش آيد را قبول كنم؛ بگذاريد فروزان در اين مدرسه مشغول به تحصيل شود اما باز هم جواب منفي شنيدم.
***
خبرنگار ايسنا موضوع را از سعيد اهلاليرف رئيس اداره آموزشوپرورش استثنايي خوزستان، پيگير شد كه وي در اين زمينه اظهارداشت: مدرسه استثنايي از دانشآموزاني كه داراي معلوليت جسمي ضعيف مانند معلوليت پا، كوتاهي پا و غيره هستند، ثبتنام به عمل نميآورد. دانشآموزاني كه از نظر ذهن و هوش در حد نرمال و ايدهآل هستند بايد در مدارس دولتي مشغول به تحصيل شوند.
وي گفت: بچههايي كه داراي معلوليت ضعيف هستند بايد كنار ساير دانشآموزان مشغول به تحصيل شوند كه امور اجتماعي را ياد بگيرند و آنها را نبايد از دانشآموزان سالم جدا كرد.
اهلاليرف به والدين اين دانشآموز توصيه كرد پيگير ثبتنام فرزند خود در مدرسه عادي باشند و هرچه سريعتر به اداره آموزشوپرورش آن مدرسه مراجعه كنند و دليل عدم ثبتنام فرزند خود را جويا شوند.
وي گفت: فروزان هزارهسين نبايد در مدارس استثنايي مشغول به تحصيل شود زيرا از نظر هوش و ذهني مشكل خاصي ندارد.
***
همچنين سيده فرانك موسوي معاون آموزش ابتدايي ادارهكل آموزشوپرورش خوزستان، با بيان اينكه چنين دانشآموزاني بايد براي تشخيص اينكه از نظر ذهني سالم هستند يا خير به مشاوره اداره آموزش و پرورش ارجاع داده شوند، توضيح داد: بهطور كلي وجود دانشآموز معلول در مدرسه عادي براي خود وي سخت و دشوار است.
وي افزود: بعضي از والدين اين امر كه فرزندشان داري مشكل ذهني است را قبول نميكنند كه اين هم براي دانشآموز و هم معلم و مسئولان آموزشوپرورش مشكل بهوجود ميآورد.
معاون آموزش ابتدايي ادارهكل آموزشوپرورش خوزستان با تاكيد بر اينكه چنين دانشآموزاني بايد براي تشخيص اينكه از نظر ذهني سالم هستند يا خير به مشاوره اداره آموزش و پرورش ارجاع داده شوند، گفت: اميدوارم والدين اين دانشآموزان، اين مساله را با آرامش و منطقي قبول كنند.
موسوي ادامهداد: تعدادي از دانشآموزان از نظر استعداد در مرز هستند؛ يعني ميتوانند هم در مدارس عادي و هم در مدارس استثنايي ادامه تحصيل دهند؛ به چنين دانشآموزاني، دانشآموز مرزي ميگويند. چنين دانشآموزاني براي ادامه تحصيل در مدارس عادي نياز به زمان و كار بيشتري براي يادگيري دارند؛ يعني معلم اضافه برساعت به آنها آموزش ميدهد تا با ساير دانشآموزان پيش روند.
وي از والدين فروزان درخواست كرد: به اداره آموزش و پرورش شهرستان خود مراجعه كنند و پيگير ثبتنام فرزند خود از طريق اين اداره باشند.
***
حالا چه مدرسه عادي چه استثنايي، اكنون 2 هفته از آغاز سال تحصيلي گذشته است و در هفته سوم به سر ميبريم؛ بهطور واضح بهرهمندي از آموزش و پرورش حق قطعي فروزان است كه اميدواريم مسئولان با درنظر گرفتن آن مانع فرصتسوزي براي وي و يا احيانا همسن و سالان با شرايط مشابهاش شوند.