مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: الزامات آبگیری سد گتوند علیا توسط کمیته آبگیری وزارت نیرو متشکل از متخصصان بخشهای مختلف مورد تائید قرار گرفته است.
به گزارش خوزنیوز به نقل از مهر، محمد رضا رضازاده در بازدید از سد گتوند علیا که به اتفاق استاندار خوزستان و نماینده شهرستان های شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی انجام شد، اظهار داشت: در همه بخشهای طرح گتوند کارها یا برنامه ریزی, دقت و جدیت در حال پیگیری است.
وی گفت: برای آبگیری سد بزرگ گتوند علیا علاوه بر برنامه ریزی برای تامین نیازهای کشاورزی پائین دست، تولید بهینه انرژی برق آبی نیز باید مد نظر قرار گیرد در نتیجه آبگیری سد گتوند علیا به صورت مرحله ای پیش بینی شده است.
رضا زاده گفت: الزامات آبگیری سد گتوند علیا توسط کمیته آبگیری وزارت نیرو متشکل از متخصصان بخش های مختلف مورد تائید قرار گرفته است.
وی افزود: ما با یک ضریب اطمینان بالاتر از حد لازم فعالیتهای کنترلی را با ایجاد پوششی روی سازند گچساران با پرکردن حفره هایی که حتی فاصله زیادی هم از مخزن دارند اقدامات لازم را انجام می دهیم تاضمن پیشگیری از شوری آب ناشی از این سازند آبگیری این سد موجب بالارفتن کیفیت آب منطقه شود.
رضا زاده گفت: همچنین دستگاه های ویژه ای نیز برای پایش کیفیت آب در طول دوران آبگیری در نظر گرفته شده تا با کنترلهای لازم این سد بزرگ بدون مشکل خاصی آبگیری شود.
همچنین در این بازدید استاندار خوزستان افزود: با سرعت عملی که طرح در یک سال گذشته پیدا کرده، ظرف ماه های آینده عملیات آبگیری انجام می شود.
سید جعفر حجازی افزود: تمام تمهیدات لازم در این خصوص اندیشیده شده و این طرح به عنوان بلندترین سد خاکی کشور با ارتفاع 182 متر یکی از پروژه های بزرگ کشور است.
وی گفت: دولت متضمن همه سرمایه گذاری پائین دست این طرح و به فکر مردم منطقه است در نتیجه دقت لازم برای افزایش ضریب اطمینان در نظر گرفته شده است.
این سد به عنوان بلندترین سد خاکی کشور با بزرگترین مخزن آبی بر روی رودخانه کارون در حال ساخت است که ساختگاه طرح سد و نیروگاه آبی گتوند علیا در فاصله 380 کیلومتری از مصب رودخانه و در 25کیلومتری شمال شهرستان شوشتر و در نزدیکی شهر گتوند واقع شده است.
در فاصله پنج کیلومتری سد گتوند علیا توده های نمکی وجود دارد که به هنگام آبگیری و تشکیل دریاچه پشت سد، این معدن به کلی به زیر آب دریاچه فرو می رود که نگرانیهایی از بابت شوری آب رودخانه کارون در پائین دست به وجود میآورد. در حال حاضر عبور رودخانه کارون از وسط معدن، آن را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده به طوری که بخش زیادی از شوری آب رودخانه کارون ناشی از آن است.
در مطالعات سد گتوند علیا که توسط پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس انجام شده، رهنمونهای سازند گچساران (نمک طعام، ژیپس و انیدریت) در مخزن سد گتوند علیا و در فاصله شش کیلومتری از محور سد دیده شده بود. بر اساس این مطالعات حضور این لایهها در دریاچه سد و تماس آنها با آب دریاچه سد بعد از آبگیری مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. اما در این مطالعات اطلاعات قطعی در مورد میزان ذخایر این معادن نمک پیش بینی نشده است.
کارشناسان محیط زیست و نظام مهندسی اعتقاد دارند نزدیکی معدن نمک به محل سد گتوند علیا، در پروژه مطالعاتی این سد در نظر گرفته نشده است. آنها اعتقاد دارند که وجود این معدن که در فاصله پنج کیلومتری سد واقع شده باعث می شود که به هنگام آبگیری و تشکیل دریاچه پشت سد، این معدن عظیم نمک که ذخیره نمک آن صدها میلیون تن برآورد شده به کلی به زیر آب دریاچه فرو رفته و این امر شوری آب رودخانه کارون را به بالاترین حد ممکن می رساند.