خوزستان یکی از استانهای مهم کشور در زمینههای مختلف است و نام و آوازه اش را همه شنیده اند، البته چند سالی است که هر مشکلی اعم از نبود آب، برق، زیرساختهای عمرانی و شهرسازی تا حتی نبود پوشش مخابراتی سخن به میان بیاید، ردپایی از خوزستان در آن مشکل دیده میشود.
شاید نبود پوشش مخابراتی در برخی مناطق خوزستان کمی عجیب به نظر برسد، چون شرایط به گونهای است که حتی در بیابانها و جادهها نیز میتوان به راحتی از تلفن همراه استفاده کرد و مشکل چندانی در آنتن دهی وجود ندارد. اما چندی پیش با ساکن یکی از مناطق محروم در شهرستان اندیکا هم صحبت شدم و پای درد دلش نشستم.
حرفایش عجیب جای تامل داشت و شاید کمی باورنکردنی بود که در محل زندگی اش پوشش مخابراتی وجود نداشت، چگونه ممکن است در استانی به این پهناوری و مهمی که بسیاری از نیازهای کشور از محصولات کشاورزی و مواد غذایی گرفته تا استخراج نفت و گاز از اعماق زمین، اما مناطقی وجود دارند که حتی مکالمات تلفنی هم محروم هستند.
اینگونه برایم گفت: برخی اوقات موضوعات آنقدر کهنه و ریشه دار میشوند که از اسامی و مفاهیمی که برای آنها در نظر گرفته شده، عمیقتر و سنگینتر میشوند، مثلا برخی موارد دیگر در قالب مشکلات، تنگناها، نواقص، سختیها و... نمیگنجند و توصیف نمیشوند. مثل موضوعی که قرار است آن را بازگو کنم، البته من برای اینکه مشکلات اهالی منطقه برای شما و مسئولان که شعار آبادی شهر و روستاها را سر میدهند تعریف کنم، به شهر آمدم و از اندیکا که مشکل آنتن دهی کمتر است این مطالب را برایتان و برای هر کسی که میخواند، مخابره میکنم.
شهرستان اندیکا با مرکزیت شهر قلعه خواجه در شمال شرق خوزستان واقع شده که از بخش مرکزی، آبژدان و چلو تشکیل شده است. بخش چلو نیز با جمعیت ۱۵ هزار نفر و ۱۵۷ روستا از بخشهای تابعه این شهرستان محسوب میشود که ۵۳ روستای آن صاحب شورای اسلامی و ۳۲ روستا نیز صاحب دهیاری هستند.
علاوه بر محرومیتهای مختلف که به قول استاندار خوزستان، اندیکا محرومترین شهرستان استان است، برخی مناطق آن از سادهترین امکانات نیز برخوردار نیستند، امکانات و ابزاری ضروری که برخی مواقع به دلیل برخوردار نبودن از آنها، یک حادثه کوچک و قابل علاج در نهایت منجر به مرگ و یا معلولیت شده است.
نبود آنتن دهی و محرومیت از پوشش مخابراتی موضوع سخنان من است که از دغدغهها و مشکلات عمده مردم منطقه موری در بخش چلو شهرستان اندیکا به شمار میآید و آنان از نبود پوشش کافی ارتباطی گلهمند هستند. با وجود گردشگر پذیر بودن منطقه "چلو" به ویژه روستای زیبای موری با آبشارهای مرتفع و زیبا، همچنین وجود باغ های انار، این منطقه همچنان از نظر امواج گیرندههای تلفن همراه و معمولی در محرومیت به سر میبرد.
این در حالی است که دوری مسافت و نداشتن امکانات امروزی شهری نظیر؛ امکانات درمانی، بهداشتی و تحصیلی، ضرورت داشتن تلفن همراه و خط معمولی تلفن را برای مردم برخی از روستاهای بخش چلو شهرستان اندیکا دو چندان میسازد. چندین سال است که مردم روستاهای موری، ذلفعلی، ذوالفقار، معنا و امامزاده آقا سلیمان از زیرساختها و دریافت خدمات ارتباطی و اینترنتی و سیستمهای مخابراتی اعم از تلویزیونی و تلفن همراه محروم بوده و چشم به راه رفع محرومیت زدایی مسئولان در این زمینه دوخته اند.
در بخش چلو به دلیل پراکنده بودن روستاها و فاصله بیش از ۱۰۰ کیلومتری تا مرکز شهرستان اندیکا و به سبب راههای سخت و کوهستانی بودن منطقه، بیش از هر جای دیگری ضرورت وجود گیرنده ها، ایستگاهها و شبکههای مخابراتی احساس میشود، بیشتر روستاهای بخش چلو از نظر امواج موبایلی نقطه کور به شمار میروند و فاقد پوششهای مناسب مخابراتی و تلویزیونی بوده و هم اکنون رفع این معضل به یکی از مطالبات مهم این بخش تبدیل شده است.
به منظور پیگیری بیشتر این مشکل با دهیار روستای موری گفت و گو کردیم.
افشین خدری دهیار روستای موری و از معتمدان روستاهای این منطقه به خبرنگار ما گفت: حدود ۳ سال است که حضوری و غیرحضوری مشکل آنتن دهی تلفن همراه و نبود اینترنت همراه در روستا را به مسئولان یادآور شده ایم، اما تاکنون برای رفع این مشکل هیچ اقدام موثری صورت نگرفته است.
او افزود: روستاهای موری، ذلفعلی، معنا، ذوالفقار و روستای امامزاده آقا سیمان فاقد پوشش امواج تلویزیونی و همچنین فاقد آنتن دهی تلفن همراه هستند و در این منطقه اهالی علاوه بر محرومیت از ارتباط تلفنی، حتی نمیتوانند از اینترنت استفاده کنند، علیرغم اینکه منطقه گردشگری امامزاده آقا سلیمان و طبیعت بکر و زیبای و همچنین وجود آبشارهای مرتفع و خروشان در این منطقه ظرفیت را برای جذب زائر و گردشگر به صورت طبیعی و خدادادی ایجاد کرده است، اما لازم است مسئولان نسبت به بهبود وضعیت آنتن دهی و اینترنت همراه، همت به خرج دهند تا شرایط اقتصادی شدن این مزیت الهی در این منطقه فراهم شود.
خدری اظهار کرد: در آبان ماه سال ۹۷، کودک ۶ سالهای در روستای موری دچار عقرب گزیدگی شد که به دلیل بارندگیهای شدید، قطعی سیستم مخابراتی برای برقراری تماس با نیروهای امدادی، با توجه به اینکه این روستا از روستاهای مرزی بین استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری است، کودک با همکاری یکی از اقوام بعد از ۱۵ ساعت به شهر "چمنگلی" و سپس از آنجا به شهرستان فارسان در استان چهار محال و بختیاری منتقل شد، ولی جان خود را از دست داد.
دهیار روستای موری بیان داشت: طی ماههای گذشته نیز یک مادر ۲۷ ساله که دارای ۵ کودک بود نیز به همین خاطر از دنیا رفت، همچنین ۲ چوپان نیز در درگیری با خرس مجروح شدند و تا انتقال آنها اهالی بسیار سختی کشیدند، در حالیکه اگر آنتن دهی تلفن همراه وجود داشت، میتوانستند سریعتر کمک بگیرند و نیروهای امداد و نجات هلال احمر و یا حتی بالگرد به منطقه اعزام شود.
این مقام مسئول به نامه اهالی این روستا و درخواست پیگیری و حل این مشکل اشاره کرد و ادامه داد: در این نامه نوشته شده: "در عصر ارتباطات که اخبار صنعت و تکنولوژی به سرعت برق و باد در عالم هستی منتشر میشود و مردم در اقصی نقاط دنیا با اینترنت پرسرعت، جهان را به صورت زنده و آنلاین به نظاره نشسته اند، برخی روستاهای بخش چلو از توابع شهرستان اندیکا نه تنها اینترنت ندارند، بلکه در بسیاری از نقاط روستایی آن، هیچ اپراتوری (همراه اول، ایرانسل، رایتل،های وب و ...) حتی یک خط آنتن دهی ندارد و زندگی مردم را با سختی، ضعف و خطر مواجه نموده است.
امروزه هر از گاهی اخبار متنوع و دهن پرکن زیادی از جلسات توسعه ای، صنعت، تجارت، اقتصاد مقاومتی و بودجه گیری و بودجه ریزی در فضای رسانههای شهرستانی، استانی و کشوری پراکنده میشود، اما در عمل و در فضای واقعی، آثار و برکات این جلسات به خوبی نمایان نیست و متاسفانه مردم برای حداقل نیازهای شان درمانده اند.
همان طور که همگان استحضار دارند، علاوه بر دستگاه عریض و طویل استانداری و زیر مجموعههای کوچک و بزرگ تحت امر، ادارات کل ارتباطات، مخابرات و زیرساخت در استان نیز فضاهای عریض و طویلی از عرصه استان را قُرُق کرده اند و هر بار که گلایه و نارضایتی مردمی به پستوی ادارات شان میخورد، انتقادات را بر نمیتابند و هر کدام از آنها توپ ضعف و کاستی خود را به زمین دیگری شوت و حواله میکند و خودشان را با توجیهات سطحی و غیر منطقی تبرئه میکنند.
از آذری جهرمی وزیر جوان، دردآشنا، پیگیر و مردمدار ارتباطات و فناوری اطلاعات، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، استاندار، معاون عمرانی، فرماندار اندیکا و مجموعههای بزرگ و پرطمطراق ارتباطات، مخابرات و زیرساخت استان انتظار میرود که هر چه سریعتر به این نابسامانیهای ارتباطی و اینترنتی در روستاهای بخش چلو به خصوص منطقه موری (روستاهای موری، ذلفعلی، معنا، ذوالفقار، امامزاده آقاسلیمان و.) پایان دهند و بیش از این نگذارند که مردمان رنجور و محروم این روستاها عذاب بکشند.ای کاش اینک که همه مردم دنیا به رصد اخبار لحظهای در فضاهای مجازی مبتلا شده اند؛ مدیران و مسئولان عامل این نابسامانی ارتباطی و اینترنتی به همراه خانوادههای شان حداقل یک شبانه روز در یکی از این نقاط کور و روستاهای بدون هر گونه آنتن دهی در حوزه بخش چلو گرفتار میشدند تا درد و رنج مردم این مناطق و وحشت از بی خبری را به خوبی لمس کنند .
دهیار روستای موری در ادامه اظهار داشت: امیدواریم مسئولانی که گوش شنوایی برای شنیدن آلام و دردهای مردم دارند، اندکی به خود آیند و به دور از شعار زدگی، دردهای مردم روستاهای هدف را به سرعت رصد کنند و عملا در صدد رفع موانع و مشکلات برآیند و با توجیههای غیرمنطقی، غیر اصولی، غیرحرفهای و غیر کارشناسی مردم را در انتظار نگه ندارند.
او تصریح کرد: به مردم مناطق یاد شده قول دادیم که صدای آنها را به گوش وزیر جوان برسانیم. آقای وزیر بنده مفتخرم که به قصد خدمت تا دور افتادهترین نقطه و محرومترین مناطق این سامان بروم و یک روز را در مناطق صعب العبوری که بین اینجا و آنجا (خوزستان و چهارمحال و بختیاری) قرار دارد بگذرانم، هر چند تصور تجربه یک روز دیگر به این شکل برایم عذاب آور است، اما این کار من است.
خدری ادامه داد: این یک تجربه واقعی و واقعا وحشتناک برای من بود، شاید بارها از قطع اینترنت و یا ضعیف شدن آن برای لحظاتی به شدت ناراحت شویم، اما تصور اینکه شما در مکانی قرار داشته باشید که از دنیای اطراف بی خبر باشید و دنیا هم از شما بی خبر و با تاخیر بتوانید ارتباط بگیرید بسیار سخت که نه، بلکه وحشتناک است.
در مدتی که برای تهیه این گزارش رفته بودم نه آنتن و نه اینترنتم فعال بود و نه صدای زنگ تلفنم درآمد، تمام لحظات حضورم در آنجا بسیار ترسناک سپری شد زمانی ترسم بیشتر شد که متوجه شدم حتی این مناطق از داشتن تلفن ثابت هم محروم هستند.
راستی بچهها از من خواستند به شما بگویم تلوزیون هایشان خاموش است و از دیدن برنامههای مختلف نیز محرومند، آنها تعریف چند برنامه را شنیده بودند که میخواستند پای آنها بنشینند، اینجا صداهای خوبی را شنیدم، استعدادهای خوبی را دیدم که باید دیده شوند، برخی هم دوست داشتند به شبکه شاد متصل شوند، اما فقط توصیف این برنامه را شنیده اند آن هم از کسانی که صد کیلومتر تا شهر رفته و برگشته اند.
قطعا این شهرستان محروم و بخشهای پر ظرفیت و محروم آن چنانچه به ابزارهای لازم همچون آنتن دهی و ارتباط تلویزیونی و اینترنتی مجهز شوند، میتوانند از این طریق با راه اندازی شغلهای اینترنتی و جذب گردشگر به دلیل برخورداری از بهترین آب و هوا، بهترین جاذبههای طبیعی و خدادادی بخشی از محرومیت هایش را بر طرف کند. آقای وزیر در سال جهش تولید، میتوان با یکی دو دکل امواج این منطقه را به امواج جهان ارسال نمود تا شاهد اشتغال و اتفاقات خوبی برای مردمان مهمان پذیر، ساده و صمیمی و مستعد باشیم. منتظر تماس شما با اهالی اینجا هستیم به زودی.
اگرچه پیگیریهای ما برای رفع مشکل با مخابرات خوزستان و شهرستان اندیکا نتیجه نداد، امااز هیچ تلاشی برای رفع محرومیت و بهره مندی ساکنان این روستا دریغ نخواهیم کرد، به امید روزی که صدای اهالی روستا را از پشت تلفن بشنویم که با خوشحالی میگویند: ما هم مثل همه مردم ایران زمین میتوانیم به راحتی از تلفن همراه و اینترنت استفاده کنیم.