در ماههای گذشته شخصیتهای علمی و دانشگاهی و کارشناسان زبده کشاورزی اعلام کردهاند که آبگیری سد گتوند باعث بالارفتن EC آب کارون میشود که مورد توجه قرار نگرفت و متاسفانه کاهش دبی رودخانه کارون هم این بحران را افزایش میدهد و قطعا با قرار گرفتن در فصل گرما درجه شوری آب بیشتر از قبل هم خواهد شد. این موضوع کشاورزی خوزستان را با مشکلات عدیدهای مواجه میسازد
مدیر امور کشت و صنعت های نظام صنفی کشاورزی خوزستان از افزایش بیسابقه شوری آب کارون خبر داد.
به گزارش ايسنا، محسن ممبینی با اشاره به اینکه شوری آب در نهایت باعث کاهش تولید میشود، گفت: برای هر کشت محدودهای بهنام حد آستانه افت محصول تعیین شده که برای نیشکر آستانه تحمل شوری 7/1 میلی موس بر سانتی متر است و هرچه این مقدار بالاتر برود و آبیاری ادامه يابد، افت محصول بیشتر میشود و با افزایش هر واحد شوري، افت 5 درصدی تولید در هر هکتار نیشکر خواهیم داشت؛ این مساله برای بقیه محصولات کشاورزی هم صادق است.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه نوع خاک منطقه از نوع سنگین است و سطح آبهای زیرزمینی بالاست، بالا بودن EC خاک و آبیاری آب با EC بالا مشکلات فراوانی برای محصولات دیگر بهوجود میآورد. متاسفانه با وجود اینکه حد آستانه تحمل گندم به شوری 4 میلیموس بر سانتیمتر است ولی این نکته را نباید فراموش کرد که تداوم آبیاری با این آب و نوع خاک، آن هم در زمینهای بدون زهکش، مشکلات فراوانی را برای کشاورزان بهوجود میآورد و این مساله باعث افزایش قابل توجه نمک در پروفیل خاک میشود.
ممبيني گفت: با وجود اینکه ذخیره آب پشت سد کارون یک میلیارد مترمکعب بیشتر از سال قبل بوده اما دبی پایین آب، شور شدن آن را به دنبال داشته است.
مدیر امور کشت و صنعتهای نظام صنفی کشاورزی خوزستان متوسط میانگین EC در سال 1390 را بین 84/1 تا 79/2 میلیموس بر سانتیمتر اعلام کرد و افزود: این میزان EC در 29 اسفند سال 90 به 89/3 رسید.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه در نمونهگیریهای مختلفی که از کانالهای آب منتهی به زمینهای کشاورزی، آن هم در دمای مناسب و کمتر از 20 درجه گرفته شد، گاها درجه شوری آب به خصوص در 20 کیلومتری جاده اهواز از سمت منطقه کوت عبدالله به 78/3 هم میرسد و با توجه به اینکه کشاورزان دارای دستگاه سنجش EC نیستند و دانش آن را در اختیار ندارند، متوجه علل کاهش و افت تولید نمیشوند و با توجه به اینکه در مرحله خوشهزنی گندم هستیم، ضربه سنگینی به کشاورزی خوزستان وارد میشود.
ممبيني تصریح کرد: با وجود تمام زحماتی که سازمان آب و برق خوزستان برای تامین آب کشاورزی متحمل میشود، اما باید به مساله کیفیت آب توجه ویژهای شود، زیرا آب مهمترین و حیاتیترین نیاز در بخش کشاورزی به شمار میرود و قطعا کشاورزان بعد از برداشت متوجه خواهند شد که با چه مشکلی مواجه شدهاند و آن وقت است که مراجعات به بیمه کشاورزی شدت میگیرد كه ديگر آن زمان فایدهای ندارد.
وی بيان كرد: در ماههای گذشته شخصیتهای علمی و دانشگاهی و کارشناسان زبده کشاورزی اعلام کردهاند که آبگیری سد گتوند باعث بالارفتن EC آب کارون میشود که مورد توجه قرار نگرفت و متاسفانه کاهش دبی رودخانه کارون هم این بحران را افزایش میدهد و قطعا با قرار گرفتن در فصل گرما درجه شوری آب بیشتر از قبل هم خواهد شد. این موضوع کشاورزی خوزستان به خصوص محصولاتی مانند گندم و نیشکر را با مشکلات عدیدهای مواجه میسازد.
مدیر امور کشت و صنعتهای نظام صنفی کشاورزی خوزستان ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتی که قطعا با افزایش EC آب، خوزستان را وارد چالشی دیگر میکند، عدم دلگرمی و امیدواری روستايیان برای کشاورزی و تولید است و با این رویه باید شاهد مهاجرت روستائیان به شهر برای يافتن شغلی دیگر باشیم که نتیجه آن گسترش حاشیهنشینی، خالی شدن روستاها، افزایش بیکاری و ناهنجاریهاي اجتماعي است.
ممبینی با اشاره به اینکه هماکنون شوری آب در بخش جنوبی اهواز در دمای 14 درجه سانتیگراد بیش از 5/3 میلیموس بر سانتیمتر است، افزود: به هر میزان که نزدیک به حوزههای پاییندستی کارون برویم EC آب افزایش بیشتری خواهد داشت. حتی در سال 87 که با خشکسالی مواجه بودیم EC آب رودخانه کارون به این میزان افزایش نیافته بود و قطعا اگر این شرایط کنترل نشود زمینهای حاصلخیز کشاورزی در آیندهای نزدیک به زمینهای غیرقابل کشت تبدیل میشوند.