مدير داخلي پايگاه جهاني چغازنبيل و هفتتپه گفت: ميزان آلودگي معبد چغازنبيل (دوراونتاش) به موريانه از چهل ـ پنجاه درصد به دو دهم درصد رسيده است و پيشبيني ميشود اين آلودگي در چندماه آينده به صفر برسد.
به گزارش ايسنا، عبدالرحيم بنا با اشاره به اجراي طرح موريانهزدايي در معبد زيگورات براي سومين سال پياپي، اظهار كرد: موريانه يكي از حشراتي است كه آسيب جدي به بناهاي خشتي و آجري وارد ميكند. بنابراين از سه سال پيش تا كنون طرح موريانهزدايي را با تكنيك جديد طعمهگذاري يا «تِلهطُعمه» در محوطه چغازنبيل اجرا ميكنيم.
وي ادامه داد: با توجه به 1800 ايستگاه تلهطعمهاي كه در برخي نقاط محوطه چغازنبيل كار گذاشته شده و براساس بازديدهايي كه هر ماه انجام ميشود، درصد آلودگي اين بناي جهاني بسيار كاهش يافته است و پيشبيني ميشود تا چندماه ديگر، آلودگي معبد به موريانه به صفر برسد.
او يادآوري كرد: اين طعمهها روش جديدي براي مبارزه با موريانه هستند؛ شكل آنها شبيه موزاييك و آغشته به نوعي سم است كه از نظر محيط زيست مشكلي ندارد، چون درباره آن مطالعه شده است. موريانه با خوردن اين سم، آن را به ديگر اعضاي گروه منتقل ميكند و سبب عقيم شدن موريانهها و مانع تكثير آنها ميشود.
بنا، در ادامه به اجراي طرح آواربرداري، پيگردي و خشتچيني حصار مياني چغازنبيل به طول 1600 متر اشاره كرد و افزود: اين طرح در مرحله پاياني است و خشتچيني اين معبد ارديبهشت سال آينده تمام ميشود.
مدير داخلي پايگاه جهاني چغازنبيل و هفتتپه بيان كرد: حفاظتهاي اضطراري در اين معبد شامل دوبارهچيني ديوارههاي آجري در حال فرسايش است كه همچنان ادامه دارد.
او يادآوري كرد: سطح قله زيگورات دوراونتاش كه توپر ساخته شده و خشتي است، امسال نيز با اندود كاهگل پوشانده شد.
به گفته بنا؛ اين زيگورات كاملا توپر و مطبق است كه دو دوره ساختماني داشته است. در دوره نخست، طبقه اول آن را با 28 اتاق در اطراف يك حياط مركزي ساختند كه بعدها آن را به معبد تغيير كاربري دادند. بنابراين آن اتاقها را پر كردند و روي آنها، پنج طبقه ديگر ساختند كه تمام اين طبقات با خشت خام پر شده است.
او، با بيان اينكه هر طبقه، مجزا و بدون پي ساخته شده است، افزود: در حال حاضر فقط اتاقهاي قسمت جنوب شرقي اين بنا كه انبار غذا بوده، باز است. البته بهخاطر حفاظت، امكان بازديد از آنجا براي عموم وجود ندارد.