تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۰ - ۲۳:۲۸
کد خبر: ۱۵۱۵۰
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
روحیه ما سازنده بود، مقصر ایران بود!
هرمن ناکارتس: «ما با روحیه ای سازنده به این سفر رفتیم اما متاسفانه در هیچ یک از موارد به توافق نرسیدیم. نه، توانستیم به یکی از این تاسیسات برویم و نه توانستیم که راهی برای حرکت به سوی حل مسائل باقی مانده پیدا کنیم.»

به گزارش جام نیوز، شبکه دولتی بی بی سی فارسی (BBCPersian) سه شنبه ۲۲ فوریه (۳ اسفند) در گزارشی بازگشت بازرسان آژانس از ایران و حواشی آن را مورد بررسی قرار داد. مجری این شبکه گفت: «آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای اعلام کرده بعد از دو روز مذاکره در تهران نتوانسته ایران را متقاعد کند در مورد بعضی از فعالیت هایش که برای آژانس مشکوک است توضیحاتی بدهد. از جمله ایران با بازدید این هیات از سایت نظامی "پارچین" موافقت نکرده. قبلا آژانس در گزارشی گفته بود نشانه هایی از کوشش ایران برای دست یابی به سلاح هسته ای در دست دارد.»

کسرا ناجی گزارشگر این شبکه در این زمینه با نشان دادن تصاویر بازگشت بازرسان آژانس گفت: «سفری که بدون نتیجه پایان یافت، علی رغم قول همکاری از سوی ایران(!)»

اینکه مقصود از قول همکاری دقیقا چیست اشاره ای به آن نشده اما سخنان "هرمن ناکارتس" معاون دبیر کل آژانس انرژی اتمی شاید گویاتر باشد. وی به هنگام بازگشت از این سفر گفت: «ما دو روز کامل در تهران مذاکره کردیم. سعی کردیم در مورد پیدا کردن راهی برای حل همه مسائل باقی مانده به توافق برسیم؛ به خصوص در مورد احتمال وجود بعد نظامی در برنامه هسته ای ایران. ما همچنین سعی کردیم به یکی از تاسیساتی که موضوع بعضی از تحقیقات ما بود سر بزنیم.»

وی هدف خود را سازنده و با حسن نیت خواند و گفت: «ما با روحیه ای سازنده به این سفر رفتیم اما متاسفانه در هیچ یک از موارد به توافق نرسیدیم نه، توانستیم به یکی از این تاسیسات برویم و نه توانستیم که راهی برای حرکت به سوی حل مسائل باقی مانده پیدا کنیم. ما حالا این را به مدیر کل آژانس گزارش می دهیم و همچنین به زودی به شورای حکام که در اوایل ماه مارس جلسه دارد و هم خواهیم دید که قدم های بعدی چیست؟»

معلوم نیست که گزارش پرونده ایران به آژانس نوعی تهدید بود یا انتقاد یا خبر! اما گزارشگر این شبکه در ادامه به زمینه این سفر اشاره کرد و گفت: «آژانس سه ماه پیش مواردی را گزارش کرد که نشان می دهد که ایران در بعضی از زمینه های تولید سلاح هسته ای فعالیت هایی داشته است. این گزارش در آخرین جلسه شورای حکام آژانس مطرح شد و آژانس از ایران خواست هیاتی را از آژانس برای تحقیق در این موارد بپذیرد. این دومین سفر این هیات ظرف چهار هفته گذشته است که بدون نتیجه به پایان رسیده است.»

وی بازدید از تاسیسات هسته ای ایران را یکی از اهداف بازرسان عنوان کرد و گفت: «هیات همچنین اصرار داشت که از تاسیسات نظامی "پارچین" در جنوب شرق تهران دیدن کند. جایی که تصاویر ماهواره ای نشان داده بود ممکن است! انفجارهایی آزمایش شده باشد که مصرف آن تنها در تولید سلاح های هسته ای است، اما طرف ایرانی اجازه بازدید از این تاسیسات را به هیات آژانس نداد، بدون آنکه دراین مورد توضیحی بدهد. ایران امروز دوباره تکرار کرد که قصد تولید سلاح های هسته ای را ندارد و آن را غیر شرعی و بی فایده می داند.»

گزارشگر این برنامه در ادامه گزیده ای از سخنان اخیر حضرت آیت الله خامنه ای در جمع فعالین هسته ای را پخش نمود که ایشان فرمودند: «ما می خواهیم بگوییم، ما دنبال سلاح هسته ای نیستیم و اقتدار را در سلاح هسته ای نمی دانیم.»

گزارشگر شبکه دولتی بی بی سی در جواب گفت: «اما سخنان رهبر ایران مشکل برنامه هسته ای ایران را حل نمی کند که حالا با عدم همکاری ایران دوباره در صدر دستور کار اجلاس شورای حکام آژانس قرار گرفته و احتمالا فشارهای بیشتر بر ایران خواهد آمد.»

بدیهی است که هدف رهبر ایران از این سخنان جلب رضایت غرب و آژانس نیست، بلکه هدف او افزایش انگیزه و مقاومت مخاطبین این سخن، یعنی فعالین عرصه هسته ای کشور می باشد. چنانکه یکی از کارشناسان این شبکه روز گذشته بی نتیجه بودن مذاکرات را نه نتیجه موضع گیری رهبران ایران بلکه نتیجه رفتارهای سیاسی آژانس در گذشته و آینده عنوان نمود.

شایان ذکر است که برخی رسانه های غربی مثل بی بی سی و همینطور برخی مسئولان کشورهای غربی از جمله وزیر خارجه انگلیس پیش از سفر بازرسان به ایران مطرح کرده بودند که اگر ایران اجازه تجسس در تاسیسات نظامی پارچین را به بازرسان سازمان انرژی اتمی ندهد این مذاکرات بی نتیجه خواهد بود؛ چون بر اساس تصاویر ماهواره ای امکان دارد که در پارچین فعالیت های اتمی صورت گرفته باشد؛ ادعاهایی که در مورد اصل برنامه نظامی هسته ای ایران نیز در حد احتمال بدون سند مطرح بود. با توجه به اینکه ایران چنین قولی به آژانس نداده بود باید غرب و رسانه های مذکور پرسید که اساسا چرا بازرسان به ایران آمده اند و حالا که آمده اند بر چه اساسی می گویید که ایران بر خلاف قول همکاری خودش عمل کرده. ایران قبل از آمدن بازرسان هم اجازه تجسس از اطلاعات تاسیسات نظامی خود را به آنها نداده بود پس از همان هنگام محکوم بود. اما اینکه بازرسی بعد از محکومیت چه معنایی می تواند داشته باشد را باید از خود آژانس و رسانه های هم نظر با آنان پرسید.
:
:
:
آخرین اخبار