مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به مصوبه شورای سلامت استان برای پیشگیری از تنگی نفس های پائیزه در اهواز در زمان بارندگی گفت: شهرداری اهواز تاکنون فقط 20 درصد از درختان 'کونوکارپوس' سطح شهر را به منظور پیشگیری از تنگی نفس هرس کرده است.
تنگی نفس شهروندان خوزستانی همزمان با نخستین باران های پائیزی از سال 1392 آغاز شد و پائیز این سال ها بیش از 60 هزار مراجعه به مراکز درمانی به دلیل مشکلات تنفسی اتفاق افتاده است.
18 گزینه به عنوان عامل این تنگی نفس ها بررسی شد و در نهایت آلرژی ناشی از گرده افشانی گیاهان تشخصی داده شده و درخت 'کونوکارپوس' به عنوان متهم اصلی این عارضه از سوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی معرفی شد اگر چه گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران و شهرداری اهواز هنوز این مطالعات را نپذیرفته است.
شورای سلامت خوزستان در آخرین نشست خود مصوب کرد که تا دهم مهر امسال شهرداری اهواز درختان کونوکارپوس سطح شهر را هرس کند تا از گلدهی و گرده افشانی این گیاهان جلوگیری شود.
احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: با وجود مصوبه شورای سلامت، در خوشبینانه ترین حالت فقط 20 درصد درختان کونوکارپوس سطح شهر اهواز هرس شده است.
وی افزود: لزوم هرس درختان کونوکارپوس بالای چهار متر تاکنون چندین بار به شهرداری اهواز ابلاغ شده است اما بازدیدهای میدانی نشان می دهد که در بسیاری مناطق همچون جاده های ساحلی، بوستان جنگلی فولاد و مناطقی همچون شهرک نفت، فرهنگ شهر، زیتون کارمندی، ملی راه و کوی فرهنگیان حتی یک درخت هم هرس نشده است.
لاهیجان زاده با اشاره به اینکه وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی مسئول تحقیقات تنگی نفس معرفی شده است افزود: دانشگاه علوم پزشکی اهواز در آخرین نشست شورای سلامت به طور رسمی اعلام کرد که عامل اصلی مشکلات تنفسی گرده گیاهی است ولی عوامل آلاینده دیگر مانند فلرهای نفتی (مشعل ها)، یا خودروها و یا ریزگردها آن را تشدید می کند.
وی نقش کونوکارپوس در بروز تنگی نفس اظهار کرد: یکی از گیاهانی که گرده زیادی تولید می کند و در اهواز به صورت انبوه کاشته شده کونوکارپوس است که زمان گل دهی آن آبان ماه و همزمان با اولین بارندگی هاست.
به گفته وی این گونه بیش از 10 سال پیش وارد اهواز شده و در سطح وسیعی کشت شده و بخش اعظمی از آنها ظرف پنج سال پیش به گل دهی رسیده است.
لاهیجان زاده با تاکید بر اهمیت تراکم در مباحث زیست محیطی گفت: شاید اگر کونوکارپوس 50 درصد سطح فعلی کشت می شد این اتفاق نمی افتاد اما باید توجه داشت که توان پذیرش محیط بسیار اهمیت دارد و اگر تراکم زیاد شود محیط به حالت اشباع می رسد.
وی اظهار کرد: قرار بود به عنوان اولین اقدام، شهرداری ها در شهریور ماه این گیاهان را هرس کنند و بر همین اساس الگو و دستورالعمل هرس کردن آن نیز توسط دانشگاه شهید چمران اهواز تهیه و ابلاغ شده است.
مدیرکل امورشهری استانداری خوزستان اما با انتقاد از محیط زیست خوزستان گفت: نماینده این اداره در بازدید میدانی از سطح شهر برای ارزیابی میزان هرس کونوکارپوس ها تایید کرده است که حدود 50 درصد از درختان به طور متوسط هرس شده اند.
پیمان کاظمی نژاد افزود: در صورتی که محیط زیست نسبت به عملکرد شهرداری معترض است نباید نماینده این اداره صورت جلسه را امضا می کرد.
*هیچگونه مطالعات علمی وجود ندارد
معاون خدمات شهری شهردار اهواز نیز در این باره گفت: به دلیل حجم بالای درختان کونوکارپوس در سطح شهر عملیات هرس کردن به کندی پیش می رود.
علیرضا حلاج با بیان اینکه فقط درختانی که به گلدهی می رسد باید هرس شوند اظهار کرد: حدود پنج درصد از درختان فضای سبز اهواز به گلدهی می رسد و نیاز به هرس کردن دارد و مابقی درختان کونوکارپوس در حالت پرچین یا فرم دهی هستند که به دلیل هرس مداوم اصولا گلدهی نخواهند داشت.
وی افزود: در جلسه ای که در اداره کل امور شهری استانداری برگزار شده شهرداری های مناطق اهواز مکلف شده اند که هرس کاری درختان را با سرعت بیشتری انجام دهند.
حلاج همچنین تاکید کرد: هرس کاری درختان کونوکارپوس بر اساس مصوبه شورای سلامت استان انجام می شود این در حالی است که شهرداری اهواز هنوز نپذیرفته عامل اصلی تنگی نفس اهوازاین درختان هستند.
وی تصریح کرد: معتقدیم دانشگاه علوم پزشکی اهواز مطالعه ای در این زمینه نداشته و تنها یک فرضیه ارائه کرده است زیرا حتی یک نسخه از مطالعات به شهرداری ارائه نشده است بنابراین مصوبه ای در این خصوص در شهرداری نداریم.
حلاج افزود: نباید به نابودی درختان کونوکارپوس در اهواز دامن بزنیم زیرا این گیاه هم اکنون غالب پوشش گیاهی و نمای زیبای شهر است که در صورت تخریب لطمه جدی به چهره اهواز وارد می کند.