دستگاه شبیهساز شدت فرسایشزایی باد و بررسی کارایی مالچهای پلیمری و مالچهای با پایه گیاهی در کنترل فرسایش بادی و طوفانهای ریزگرد، توسط گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز ساخته شد
دستگاه شبیهساز شدت فرسایشزایی باد و بررسی کارایی مالچهای پلیمری و مالچهای با پایه گیاهی در کنترل فرسایش بادی و طوفانهای ریزگرد، توسط گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز ساخته شد.
دکتر علی غلامی مسئول طرح و عضو هیأتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز با اعلام این خبر اظهار کرد: در راستای چارهاندیشی در خصوص حل مشکل ریزگردها دستگاه شبیهساز شدت فرسایشزایی باد در این دانشگاه ساخته شده و اکنون در مرحله ثبت اختراع است.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر طوفانهای گرد و غبار و هجوم ریزگردها در استان سلامت و بهداشت مردم استان و بخش کشاورزی و شهری را تهدید میکند، گفت: خوزستان از قطبهای مهم کشاورزی و صنعتی کشور است به همین دلیل تحقیقات وسیعی برای بررسی راهکارهای حل این مشکل انجام شد چراکه بیتوجهی به این موضوع و عدم توجه به نحوه بهرهبرداری از منابع طبیعی و مدیریت منابع آب و خاک، هزینههای سنگینی بر دوش بخشهای کشاورزی، صنعتی و شهری اعمال خواهد کرد.
عضو هیأتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز با اشاره به عدم وجود ايستگاههاي اندازهگيري طوفانهای گرد و غبار در كشور و لزوم شناسايي دقيق ويژگيهاي اين طوفانها، تصریح کرد: با توجه به این موضوع لزوم وجود يك شبيهساز آزمایشگاهی كارآمد برای بررسی و پژوهش در زمینه شناسايي ويژگيها و منشأ طوفانهاي گرد و خاك و برنامهريزي براي رفع اين مشكل احساس شد.
غلامی افزود: دستگاه شبیهساز شدت فرسایشزایی که اکنون در حال سپریکردن مراحل ثبت اختراع است، اين قابليت را دارد كه با صرف كمترين زمان و هزينه در هر نقطه از كشور ضمن اندازهگيري پتانسيل توليد ريزگرد آنها را شبيهسازي کرده و روشهاي مختلف كنترل و پيشگيري را براي هر منطقه بررسي کند.
وی سهولت در حمل و نقل، كاربرد آسان، اندازهگيريهاي دقيق، شرايط تحت كنترل، ذخيره و نمايش دادههاي اندازهگيري شده بهصورت لحظهاي، پيوسته و خودكار را از ويژگيهاي منحصربهفرد این دستگاه عنوان و خاطرنشان کرد: اين اختراع به صرفهجویی در زمان، هزينههاي ملي و انساني و افزايش كارايي و دقت طرحهاي كلان حفاظت خاك و بيابانزدايي كمك شاياني میکند؛ همچنين با استفاده از اين دستگاه میتوان بهطور دقيقتر منابع توليد ريزگرد را شناسايي کرد.
مسئول این طرح تحقیقاتی اظهار داشت: بررسی کارایی مالچهای پلیمری و مالچهایی با پایه گیاهی در کنترل فرسایش بادی و طوفانهای ریزگرد از دیگر کاربردها و اهداف ساخت این دستگاه شبیهساز است؛ در سالیان اخیر کارشناسان مالچهاي مختلفي را در کشور معرفي کردهاند اما هر مالچي نميتواند کارآيي لازم را در هر خاکي داشته باشد.
غلامی توضیح داد: شرایط اقلیمی، شرایط خاک و عدم بروز هر گونه آلودگی در خاک، آبهای زیرزمینی و هوا از اهم موارد مورد توجه در انتخاب مالچ مناسب برای کنترل ریزگردها است؛ در این راستا تعدادی از مالچهای پلیمری و مالچهایی با پایه گیاهی برای این منظور با استفاده از دستگاه شبیهساز مورد بررسی و کارایی مثبت آنها در کنترل فرسایش بادی و طوفانهای ریزگرد در کانونهای گرد و غبار مورد تأیید قرار گرفت.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه حفظ رطوبت خاک از مشکلات اصلی مناطق خشک و نیمهخشک است، این مالچها با کاهش میزان تبخیر و حفظ رطوبت خاک امکان رویش گیاهان را بهراحتی در خاکهای تثبیتشده فراهم میکنند.
این عضو هیأتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز اظهار کرد: در صورت تأمین هزینههای لازم برای مالچپاشی کانونهای گرد و غبار داخلی و کاشت گیاهان بومی و سازگار با شرایط بیابانهای استان میتوان شرایطی را فراهم کرد که علاوه بر حل مشکل ریزگردها هزاران هکتار از اراضی بایر استان تبدیل به جنگلهای دستکاشت شود.