معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: پس از بیش از 80 سال موفق شدیم برای محوطه تاریخی ایوان کرخه عرصه و حریم مصوب کنیم
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: پس از بیش از 80 سال موفق شدیم برای محوطه تاریخی ایوان کرخه عرصه و حریم مصوب کنیم.
عاطفه رشنویی اظهار کرد: پس از بیش از 80 سال با تلاش کارشناسان معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان برای محوطه تاریخی ایوان کرخه حریم و عرصه مصوب شده است.
وی با اشاره به عرصهها و حریمهای مصوب شده در جلسات روزهای گذشته در دفتر ثبت سازمان میراث فرهنگی افزود: در جلسهای که در دفتر دکتر نظری در تهران برگزار شد محوطههای تاریخی "کلگهزرین" و "گلگیر" مسجدسلیمان نیز صاحب عرصه و حریم مصوب شدند.
رشنویی تاکید کرد: در این جلسات فشرده محوطه تاریخی "تازنگ صوالی" در باغملک نیز صاحب عرصه و حریم مصوب شده است که همه نشان از تلاش بیوقفه سازمان میراث فرهنگی برای حفاظت از عرصه و حریم تاریخی در استان است.
ایوان کرخه آثار شهری از دوره ساسانیان است و در زمان شاپور دوم ساسانی (۳۷۹-۳۰۹) ساخته شده است. این بنا در ۲۰ کیلومتری شمالغربی ویرانههای شوش و ۲۰ کیلومتری جنوب غربی دزفول در سمت راست رود کرخه در جاده دهلران قرار دارد و کاملترین و بزرگترین شهر مدفون شده ساسانی است.
ایوان کرخه دارای اهمیت تاریخی و معماری است. از نظر تاریخی اهمیت این محوطه در این است که شهر قرار بوده که جانشین شوش شود. در زمان شاپور دوم ساسانی شوش تا حدی مسیحی شده بود و به همین دلیل مشکلاتی میان ایران و روم که در آغاز روم شرقی شدن بود یعنی در زمان کنستانتین بروز کرده بود. کنستانتین در آخرین روزهای زندگیاش غسل تعمید میگیرد و بعد امپراطوری روم رسماً مسیحی میشود و از همین جا برای شاهنشاهی ساسانی نگرانی به وجود میآید تا حدی تحرکاتی هم در میان مسیحیان ایران به وجود میآید که این موضوع بعداً در زمان بهرام چهارم با تمهیداتی که دولت ساسانی میاندیشد منتفی میشود.
حاصل این تغییرات سختگیریهای بیشتر دولت ساسانی در قبال مسیحیان ایران است و متهم به همدستی با روم میشوند. یکی از این موارد شورش مسیحیان شوش است که علیه شاهپور دوم قیام میکنند و شاهپور به ناچار شوش را تصرف میکند که به نقل از مورخان ۴۰۰ فیل جنگی شهر را لگدکوب میکنند و بنابراین شهر تخریب میشود. گویا برای این که شوش دوباره قد علم نکند شاهپور شهر دیگری در کنار آن به نام ایرانشهر شاپور میسازد.