تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۹
کد خبر: ۲۰۵۳۸۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
مدیرعامل موسسه جهاد نصر تشریح کرد
جزئیات اجرای فاز اول و دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی در خوزستان
  مدیرعامل موسسه جهاد نصر با اشاره به اشتغال حدود ۹ هزار نفر در فاز نخست طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، گفت: نگرانی ما از این بابت است که اگر پرونده فاز نخست بسته شود نیروهای فعال در این پروژه بیکار شوند اما با اجرای فاز دوم، عرصه فعالیت ایجاد می‌شود.

محمدجواد صالحی‌نژاد در نشست خبری که امروز (سوم شهریورماه) برگزار شد، اظهار کرد: موسسه جهاد نصر در استان خوزستان از سال ۹۵ به منظور مقابله با گرد و غبار و پدیده ریزگردها اقداماتی انجام داده است. در حال حاضر نیز این موسسه در غرب و شمال غرب کشور به عنوان مجری احداث شبکه‌های آبیاری و زهکشی فرعی در حوزه غرب کشور، اترک و ارس فعال است.

  وی افزود: هفته آخر مردادماه امسال ۲۳ هزار هکتار از طرح غرب و شمال غرب کشور در استان ایلام و خوزستان به صورت ویدئوکنفرانس توسط رئیس جمهور افتتاح شد.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر با اشاره به فاز نخست اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی، گفت: با توجه به شرایط خوب مالی دولت و موافقت مقام معظم رهبری، فاز نخست این طرح بدون دغدغه تامین شد و تا آبان‌ماه سال ۹۷، طرح در سطح ۲۹۵ هزار هکتار به نتیجه رسید و سال گذشته زراعی شاهد زیر کشت رفتن ۲۸۵ هزار هکتار از آن بودیم. بنابراین بخشی از اهدافی که در مجموع این طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مدنظر بود، تحقق پیدا کرد و در سال‌های اولیه شاهد افزایش ۳.۵ میلیون تُن محصولات کشاورزی بودیم.

صالحی‌نژاد ادامه داد: صرفه‌جویی در آب و افزایش راندمان آبیاری از دیگر اهداف اجرای این طرح بود که خوشبختانه با اجرای آن، راندمان آب از ۳۵ درصد به ۶۰ درصد افزایش پیدا کرد و شاهد صرفه‌جویی ۸۸۵ میلیون مترمکعبی آب بودیم.‌ بخشی از اهداف مد نظر هم در اشتغال و درآمد تحقق پیدا کرد.

وی عنوان کرد: با توجه به مصوبه دولت در سال ۹۶ برای اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هکتاری، پیگیری‌های متعددی انجام شد و برای موضوع تخصیص آب، زمان زیادی طی شد. در این مصوبه، تخصیص آب در قالب پروژه‌های عمرانی به وزارت نیرو محول شده است. در حال حاضر آب مورد نیاز 225 هزار هکتار از 255 هزار هکتار، تعیین تکلیف شده و ۳۰ هزار هکتار باقی‌مانده نیز در حال نهایی شدن است و تعیین تکلیف خواهد شد.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر بیان کرد: برای تامین اعتبار اجرای فاز دوم این طرح، برداشت از صندوق توسعه ملی، فاینانس خارجی و منابع دولت پیشنهاد شده است.

صالحی‌نژاد افزود: در سال ۹۹ از محل ردیف متفرقه، ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار تامین شده است که ۷۵ درصد این ردیف‌ها ابلاغ می‌شود و منتظر ابلاغ موافقت‌نامه هستیم. این اعتبار برای اجرای شبکه‌های فرعی در نظر گرفته شده است.

وی تصریح کرد: در فاز اول، زمانی که اجرای شبکه‌های فرعی را آغاز کردیم، شبکه‌های اصلی توسط وزارت نیرو احداث شده بود اما اکنون برای فاز دوم، احداث شبکه‌های اصلی و فرعی باید به صورت همزمان و با همکاری وزارت نیرو اجرایی شود. برای احداث شبکه‌های اصلی و فرعی این طرح، ۵ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر گفت: در سال جاری با همکاری وزارت نیرو برای اجرای طرح در حوضه‌های آبریز خوزستان در کارون، کرخه، زهره ـ خیرآباد و مارون، ۵۰ هزار هکتار را مشخص کرده‌ایم که ۴۱ هزار از این میزان در خوزستان و ۹ هزار هکتار آن در حوزه استان ایلام است و در تامین آب این ۵۰ هزار هکتار مشکلی وجود ندارد.

صالحی‌نژاد ادامه داد: سال آینده نیز ۳۹ هزار هکتار از این طرح اجرایی می‌شود و برای تخصیص آب آن نیز مشکلی وجود ندارد. در مجموع در صورت تامین اعتبار در سال جاری و آینده، آمادگی اجرای عملیات در ۸۹ هزار هکتار را داریم و تعداد پیمانکاران و ماشین‌آلات را افزایش می‌دهیم تا سرعت کار افزایش یابد.

وی با اشاره به اولویت‌ها برای اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، عنوان کرد: در فاز نخست در جاهایی که شبکه‌های اصلی اجرا شده بود، شبکه‌های فرعی را اجرا کردیم. در فاز دوم برای تعادل‌بخشی اجرای طرح، اولویت اجرا در شمال استان است زیرا در فاز یک، عملیات اجتناب‌ناپذیر بود و در جایی که شبکه اصلی اجرا شده بود، نسبت به اجرای شبکه‌های فرعی اقدام کردیم.

صالحی‌نژاد بیان کرد: استفاده از فاینانس خارجی نیز مدنظر و پیگیری‌ها در حال انجام است. در این زمینه باید مصوبه شورای اقتصاد را بگیریم. امکان استفاده از سرمایه‌گذار داخلی نیز وجود دارد که یکی دو سرمایه‌گذار داخلی شناسایی شده‌اند و اگر به نتیجه برسد از این ظرفیت برای تامین اعتبار استفاده می‌شود.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر بیان کرد: در مناطقی که این طرح اجرا شده، قاعدتا زمین‌ها دارای ارزش افزوده خوبی شدند و اهالی به روستا برگشتند. همچنین در خصوص مطالبات فاز نخست این طرح، از روز گذشته پرداخت بخشی از مطالبات پیمانکاران و مشاوران، آغاز و نگرانی از نظر تأمین اعتبار و نقدینگی برطرف شده است.

وی با بیان اینکه اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در دستور کار دولت است، افزود: با عنایت مقام معظم رهبری، اقدامات خوبی در زمینه زیرساخت‌های بخش کشاورزی در خوزستان، غرب و شمال غرب کشور و همچنین در سیستان انجام شده است و در چند سال گذشته از محل صندوق توسعه، حدود ۱۰ میلیارد دلار برای وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی هزینه شده است که سهم وزارت جهاد کشاورزی بیش از ۴ میلیارد تومان بود.

صالحی‌نژاد در خصوص الگوی کشت، گفت: در ارتباط با الگوی کشت پیشنهاداتی داشتیم اما مسئولیت این کار بر عهده جهاد کشاورزی خوزستان است. وزرات جهاد کشاورزی نیز هر ساله الگوی کشت استان‌ها را ارائه می‌کند. با توجه به احداث شبکه‌های مدرن در خوزستان، الگوی کشت نیز تعریف شده که جهاد کشاورزی آن را دنبال می‌کند. همچنین در این راستا باید آموزش‌هایی که منجر به تغییر رفتار کشاورزان می‌شود را انجام دهند.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر با بیان اینکه در فاز نخست اجرای این طرح میزان اشتغال به صورت مستقیم حدود ۷۹ هزار نفر بوده است، عنوان کرد: در دوره اجرای این طرح نیز بیش از ۵۶۰ قرارداد پیمانکاری، تولیدکننده و مشاوره منعقد شده بود. در طول اجرای طرح نیز ۹ هزار و ۳۰۰ نفر مشغول به کار بودند. با پایان فاز نخست این طرح زمینه اشتغال مستقیم ۷۹ هزار نفر و اشتغال غیرمستقیم ۸۲ هزار نفر فراهم شده است. همچنین با اجرای کامل این طرح، اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ۳۰۰ هزار نفر فراهم می‌شود. از نتایج این طرح نیز ۹.۵ میلیون تُن افزایش محصولات کشاورزی و ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش درآمد در سال است.

به گزارش ایسنا، وی در ادامه در خصوص اقدامات انجام‌شده در زمینه مقابله با گرد و غبار و ریزگردها، گفت: از سال ۹۵ که گرد و غبار در خوزستان رخ داد، با توجه به مطالعاتی که موسسه جهاد نصر انجام داده بود، کانون‌های بحرانی شناسایی شدند و بنابراین، اولویت کار در کانون فوق بحرانی جنوب و جنوب شرق اهواز به مساحت ۸۹ هزار هکتار بود؛ مقرر شد در این کانون چند عملیات انجام شود که تأمین آب این عرصه‌ها بر عهده موسسه جهاد نصر قرار گرفت.

صالحی‌نژاد افزود: ۲۶ هزار هکتار آب برای مرطوب‌سازی تالاب شریفیه و منصوریه و ۳۴ هزار هکتار هم برای نهال‌کاری در نظر گرفته شد. در مجموع، تامین آب ۶۰ هزار هکتار بر عهده ما بود. در این راستا کانالی به طول ۶۰ کیلومتر از رودخانه کارون تا جراحی طراحی و عملیات اجرایی آن انجام شد.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر گفت: بر اساس گزارش‌های ارائه‌شده، حدود ۲۰ هزار هکتار نهال‌کاری انجام شده و نهال‌ها نیز سرپا هستند. به نوعی ۶۰ درصد این عرصه از نظر گرد و غبار تثبیت شد. نتیجه این اقدامات این بود که در چند سال اخیر شاهد پدیده گرد و غبار در استان خوزستان نبودیم.

وی افزود: اجرای این طرح هنوز کامل نشده و نیاز به اعتبار دارد. تا این مرحله نیز مبلغ قابل توجهی بدهکار هستیم و پیمانکاران مطالبات بسیاری از ما دارند بنابراین اگر قرار است این طرح به صورت کامل بهره‌برداری شود، بالغ بر ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا گرد و غبار در جنوب و جنوب شرق اهواز تثبیت شود.

صالحی‌نژاد بیان کرد: در فاز نخست، ۲۰ شهرستان استان خوزستان تحت پوشش طرح قرار گرفتند اما با اجرای فاز دوم، همه شهرستان‌های خوزستان تحت پوشش طرح ۵۵۰ هزار هکتاری قرار می‌گیرند و در فاز دوم مشارکت بیشتر مردم را خواهیم داشت.

وی گفت: در فاز دوم شاید برخی مناطق آمادگی بیشتری برای اجرا داشته باشند که در اولویت هستند و شهرهای شمال استان خوزستان مدنظر هستند. در فاز نخست اجرای این طرح در اوج فعالیت‌ها، ۹ هزار و ۳۰۰ نفر را در اجرای پروژه داشتیم که بیش از ۸۵ درصد از این تعداد، نیروهای بومی و نیروهای هر منطقه بودند و در فاز دوم نیز از ظرفیت استان استفاده می‌شود.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر تصریح کرد: در فاز نخست به صنعتگران داخلی توجه شد. در اوج فعالیت‌ها از ۳ هزار و ۸۰۰ دستگاه ماشین‌آلات استفاده کردیم که ۵۵۰ دستگاه از این تعداد، دستگاه تخصصی بود و ۳۳۱ دستگاه از این تعداد در کشور و عمدتا در خوزستان ساخته شد. تا قبل از آن، این دستگاه‌ها باید از خارج از کشور وارد می‌شدند اما با این اقدام از خروج ارز جلوگیری شد.

وی افزود: همچنین ۹ کارخانه احداث کانال‌های پیش‌ساخته ایجاد شد بنابراین با این ظرفیت‌ها در صورت تامین اعتبار، اکنون آمادگی لازم برای اجرای فاز دوم این طرح را داریم.

صالحی‌نژاد بیان کرد: زمانی ۹ هزار نفر و به طور متوسط ۷ هزار و ۸۰۰ نفر در اجرای این پروژه مشغول به کار بودند اما نگرانی ما از این بابت است که اگر پرونده فاز نخست بسته شود، نیروهای فعال در این پروژه بیکار شوند اما با اجرای فاز دوم، عرصه فعالیت ایجاد می‌شود.

مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار